23948sdkhjf

Mekonomen Groups vd inte nöjd med första kvartalet

-Första kvartalet levde inte upp till mina förväntningar och jag är inte nöjd med hur försäljning och resultat utvecklades under kvartalet.

 

 Jag ser ändå med tillförsikt på framtiden tack vare en stabil utveckling i vår kärnaffär, inte minst med tanke på att vi ser framsteg i att vända tillbaka till positiv utveckling i den svenska verksamheten inom Mekonomen, skriver Mekonomen Groups vd och koncernchef Pehr Oscarson i en kommentar till kvartalsrapporten.

Delårsrapport januari - mars 2018

1 januari - 31 mars 2018  ● Intäkterna uppgick till 1 469 (1 518) MSEK. Justerat för valutaeffekter och räknat på jämförbart antal vardagar ökade intäkterna med 1 procent. Försäljning i jämförbara enheter minskade med 4 procent, i lokal valuta. ● EBITA uppgick till 89 (155) MSEK och EBITA-marginalen uppgick till 6 (10) procent. ● EBIT uppgick till 60 (126) MSEK och EBIT-marginalen uppgick till 4 (8) procent. EBIT har påverkats negativt av jämförelsestörande poster om 20 (0) MSEK hänförligt till nedskrivning av lager av DAB-produkter för den norska marknaden. ● EBIT justerat för jämförelsestörande poster uppgick till 80 (126) MSEK. ● Bruttomarginalen uppgick till 53,0 (53,6) procent. ● Resultat per aktie, såväl före som efter utspädning, uppgick till 1,15 (2,33) SEK. ● Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 6 (37) MSEK. ● Nettoskulden uppgick till 1 529 (1 457) MSEK vid periodens utgång, jämfört med 1 444 MSEK vid årsskiftet.

Vd:s kommentar:

Stabil försäljning i kärnaffären, men svagt rörelseresultat på grund av färre antal vardagar, DAB och svag svensk krona Första kvartalet var utmanande för Mekonomen Group. Som vi kommunicerade redan den 9 april 2018 påverkades vi negativt av signifikant lägre försäljning av DAB-produkter i Norge och färre antal vardagar på grund av tidpunkten för påsken, tillsammans med svag svensk krona.  Mekonomen Groups totala intäkter minskade med 3 procent i första kvartalet jämfört med samma period i fjol. Justerad för antal vardagar och valutaeffekter steg intäkterna med 1 procent.  I första kvartalet rapporterade samtliga segment en minskad nettoomsättning jämfört med första kvartalet i fjol. Rensat för antalet vardagar och valutaeffekter uppvisade MECA en god försäljningsutveckling och Mekonomen en oförändrad försäljning, medan omsättningen i Sørensen og Balchen föll 9 procent med anledning av minskad försäljning av DAB-produkter.

Försäljning till anslutna verkstäder steg med 5 procent i första kvartalet och försäljningen av reservdelar och tillbehör under vårt eget varumärke ProMeister utvecklades i linje med övrig försäljning.

Rörelseresultatet negativt påverkat av lägre försäljning, svag svensk krona och nedskrivning Rörelseresultatet för koncernen uppgick till 60 (126) MSEK i första kvartalet, negativt påverkat av jämförelsestörande poster om 20 (0) MSEK, hänförliga till nedskrivning av DAB-produkter i lager. Rörelseresultatet justerat för jämförelsestörande poster minskade till 80 (126) MSEK. Huvuddelen av resterande nedgång på 46 MSEK förklaras av lägre försäljning av DAB-produkter med en beräknad effekt på rörelseresultatet med cirka -10 MSEK, färre antal vardagar med en påverkan på cirka -20 MSEK, samt valutakursförluster i rörelseresultatet vid omvärdering av balansposter med -9 MSEK.

I första kvartalet påverkade försvagningen av svenska kronan mot euron våra inköpskostnader uppåt, vilket vi delvis kompenserade med att höja våra försäljningspriser. Dock får våra justeringar av försäljningspriserna genomslag med viss eftersläpning vilket medfört en negativ effekt på bruttomarginalen i första kvartalet.

I kvartalet uppvisade den svenska verksamheten i segmentet Mekonomen en fortsatt stabil utveckling, vilket är en kvittens på att vårt arbete med att återfå försäljningstillväxt fortsätter ge effekt. Dock är fortsatt mycket arbete nödvändigt för att successivt öka marknadsandelarna och höja lönsamheten ytterligare.

Med anledning av Norges övergång till digitalt radionät under 2017 ökade efterfrågan och försäljningen av DAB-relaterade produkter under fjolåret vilket hade en positiv effekt på nettoomsättning och rörelseresultat i våra norska verksamheter. Efterfrågan på DAB-produkter blev dock lägre än både vi och övriga marknaden förväntade oss och redan under fjärde kvartalet 2017 rapporterade vi om en minskad försäljning av DAB-produkter. Försäljningen avtog sedan markant under första kvartalet i år vilket påverkade nettoomsättningen negativt med cirka 50 MSEK jämfört med första kvartalet 2017. Den negativa avvikelsen jämfört med 2017 kommer fortgå även i andra kvartalet men vi ser att avvikelsen kommer stängas under Q3. Vid en lagergenomgång av DAB-produkter identifierades nedskrivningbehov om 20 MSEK, vilket har belastat bruttovinsten i första kvartalet.

Vi upplever att marknaden i Sverige och Norge präglats av fortsatt svag marknadstillväxt under första kvartalet.  Med anledning av den växande bilparken de senaste åren ser vi potential för en växande totalmarknad framöver, givet att utskrotning och export av bilar inte ökar från nuvarande nivåer. Vi förväntar oss dock ingen större förändring i marknaden under de närmaste kvartalen.

Fokus under resterande året är fortsatt att driva lönsam försäljningstillväxt i alla våra koncernbolag. Vi fortsätter även utvärderingen av bolagen i vår verksamhet och som en konsekvens av detta har vi nu i maj avyttrat Marinshopen.

Arbetet med våra två stora strategiska projekt fortgår enligt plan. Det koncerngemensamma centrallagret i Strängnäs förväntas ge kostnadsbesparingar uppgående till 50 MSEK från år 2020. Vår nya digitala reservdelskatalog kommer ge verkstäderna ett bredare sortiment och förbättrad sökfunktion. Testerna av den nya reservdelskatalogen på den norska marknaden inom segmentet Mekonomen är nu avslutade och utrullning till verkstäderna är påbörjad. Tester på den svenska marknaden, inom Mekonomen, är i startgroparna.

Vi gör en kontinuerlig översyn av våra försäljningspriser och ser efter ytterligare möjligheter att kompensera de höjda kostnaderna till följd av den fortsatt försvagade svenska kronan med prishöjningar och kostnadsbesparingar.

Pehr Oscarson

Vd och koncernchef

Bild: Pehr Oscarson, vd och koncernchef

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093