23948sdkhjf

Han tar bilen från Svalbard till Gasoline Street Week

Kim Holberg tar med sin Chevrolet Camaro -70 hela vägen från hemmet på Svalbard i Nordnorge till gasoline Street Week

För andra året arrangeras Gasoline Street Week vecka 28. Ett äventyr där gatlegala racingbilar ska transportera sig för egen maskin mellan olika tävlingsbanor där ska åkas fort rakt fram. Den som kommer rulla flest mil är utan tvekan Kim Holberg från Longyearbyen på Svalbard.

Svalbard är en ö som ligger ganska exakt hundra landmil norr om norska Tromsö. Här råder permafrost och ön är ganska karg. Med tanke på att det endast finns sextio kilometer farbar väg där hälften av sträckan är grusväg undrar man hur stort intresset är för muskelbilar där uppe.

– Gruset ger inget vidare fäste, skrattar Kim Holberg och berättar att intresset för att äga en muskelbil är ganska litet på Svalbard, men att många gillar att titta på dem.

– När jag är ute och luftar min Camaro -70 blir det många tummen upp och många mobilkameror plockas fram, berättar han.

Det fanns dock en modernare Camaro cabriolet på ön tidigare men Kim föredrar att ha ett skyddande plåttak på bilen.

– Tak är bra att ha om isbjörnarna skulle dyka upp. Dem ska man akta sig för, säger Kim Holberg.

Att han skulle delta i Gasoline Street Week bestämde han sig för redan i fjol men då all logistik skulle ordnas valde han att vänta till i år.

– Jag börjar med att lasta bilen i en container som lyfts ombord på containerfartyget MS Nordbjörn. Transporten till Tromsö lär ta minst två dagar men man kan aldrig riktigt veta hur lång tid det tar, konstaterar Kim.

På Östersjön går det ofta att hålla fartygens tidtabeller på minuten men Barents hav är betydligt mer lynnigt. När Camaron lossats i Tromsö tar Kim flyget till fastlandet och påbörjar den 170 mil långa resan till Björkvik utanför Nyköping där Street Week börjar. Han tar genvägen genom Finland för att nå E4 och ställa in kursen söderut.

Lägger man ihop båttransporten, distansen inom Street Week samt körningen Tromsö tur och retur blir det nästan sjuhundra mil som avverkas.

Fakta Street Week
Gasoline Street Week är en motorvecka som rullar genom Sommarsverige en vecka i juli. Bilarna kör för egen maskin mellan fem olika banor där det finns möjlighet att klocka bilens prestanda under säkra och ordnade former.

Deltagarna premieras inte av att ta dig snabbt mellan banorna utan det finns gott om tid att umgås med likasinnade längs vägen. När veckan är slut premieras snabbaste snittid från de fem olika banorna uppdelat i olika klasser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125