23948sdkhjf

Vill se globala åtgärder för hållbar batteritillverkning

Sverige och EU-kommissionen, tillsammans med flera länder och företag, uppmanar fler att ställa sig bakom de åtgärder som behövs att världens batteriproduktion ska bli socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar.

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan och Europeiska kommissionen, tillsammans med flera andra regeringar, offentliga och privata aktörer som till exempel Northvolt, uppmanar fler länder och aktörer att ställa sig bakom nyckelåtgärder för framtidens hållbara batteriproduktion under det internationella energitoppmötet Mission Innovation 3 i Malmö. Energilagring i batterier är en avgörande teknik för att möta samhällets ökade efterfrågan på elfordon och förnybar energi. Samtidigt finns en oro och en diskussion om vilka effekter själva batteritillverkningen har på miljön.

– Vi måste ta in alla hållbarhetsaspekter när vi pratar om batteriers livscykel. Från råmaterialen och tillverkningen till att öka återbruket och återvinningen. Energieffektivisering, minskad klimat- och miljöpåverkan, säkerhet, hälsa och mänskliga rättigheter är alla lika viktiga aspekter för att få till stånd framtidens batterier, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Länderna och organisationerna har identifierat nyckelåtgärder för att utveckla batteritekniken i en miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbar riktning. Nyckelåtgärderna berör alla delar av produktions- och användningskedjan för batterier och pekar bland annat ut ökade möjligheter återbruk, återvinning och för konsumenter att fatta välgrundade beslut och på så sätt driva marknad, forskning och utveckling mot hållbarare lösningar.

Källa: Miljö- och energidepartementet

Bild: Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156