23948sdkhjf

Så här kommer verkstäder anslutna till Godkänd Bilverkstad att kollas

Ett av Sveriges ledande certifieringsorgan, Qvalify AB, är nu redo att utföra revision och godkännande (Årlig kontroll) av fordonsverkstäder enligt den nya kvalitetsstandarden Godkänd Bilverkstad.

Godkänd Bilverkstad är ett nytt ledningssystem som på ett systematiskt sätt säkerställer kvalitet och fackmässighet vid service- och reparationer av person- och transportbilar upp till 3,5 ton samt personbilar klass II (husbilar) upp till 5 ton. Kravspecifikationen är framtaget av Motorbranschens riksförbund (MRF) och Sveriges fordonsverkstäders förening (SFVF) i samråd med Konsumentverket (KoV).

Bo Ericsson, vd i SFVF, säger att det funnits ett tryck från bland annat regeringen att konsumenterna verkligen får vad de betalar för.

– Vår bransch har en stor utvecklingspotential, för att uttrycka det diplomatiskt. Vi behöver rätta till oss! Därför är det bra att vi nu får till Godkänd Bilverkstad. De som är med visar att de har ordning och på verksamheten och att de utför sina arbeten på ett korrekt sätt, säger Bo Ericsson.

– Med Godkänd Bilverkstad bereder vi väg för verkstäderna att visa att de bland annat uppfyller alla gällande lagkrav samt branschöverenskommelsen Verkstadens Reparationsvillkor. Det blir som ett körkort för att driva bilverkstad.

Implementeringsarbetet har precis startat, men under de kommande två åren räknar SFVF och MRF att cirka 2 300 verkstäder med cirka 15 000 mekaniker ansluter sig till Godkänd Bilverkstad.

– Godkänd Bilverkstad blir lite av en revolution i branschen och innebär en ny vardag för bilverkstäderna. Granskning och godkännande utförs av en oberoende tredje part med kompetens inom området, så det räcker inte med läpparnas bekännelse. Alternativet till Godkänd Bilverkstad hade varit ny lagstiftning och myndighetskontroll, vilket vi inte föredrar.

Qvalify är ett av Sveriges ledande certifieringsorgan, ackrediterade att utföra certifiering enligt bland annat ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 och FR2000. Nu är man alltså även godkända att utföra granskning enligt Godkänd Bilverkstad.

– Vi ser fram emot att revidera enligt den nya standarden. Vi har stor erfarenhet av att granska olika ledningssystem hos bilverkstäder så detta blir uppdrag som passar vår kompetens mycket väl, säger Peter Landin, marknads- och affärsutvecklingschef på Qvalify.

– Innan verkstäderna är redo för en slutkontroll av Qvalify ska de först genomföra minst fyra dokumenterade ledningsmöten kring kvalitetsstandarden med all verkstadspersonal.

Varje mekaniker ska dessutom omfattats av 5 stickprovskontroller under en 12-månadersperiod, så det kommer att dröja till hösten innan vi kommer utföra några revisioner och godkännanden. Men vi står redo när bilverkstäderna hör av sig.

-Eftersom Qvalify även utför revison enligt flera ISO-standarder samt FR2000, vilka är vanligt förekommande ledningssystem bland många verkstäder, finns stora möjligheter till samordningsfördelar och effektivisering genom att anlita oss, avslutar Peter Landin.

FR2000 är en av fåtalet standarder som rekommenderas av de bägge branschföreningarfna att ligga till grund för det nya ledningssystemet.

Bild FR2000 Godkänd Bilverkstad

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094