23948sdkhjf

Kitcar-bygget som ska bli en Lotus-look a like

Nu har den fått hjulupphängningar och lackerad ram. Uppsala Yrkesgymnasiums kitcar-bygge är ännu ett litet steg närmare målet – en Lotus Super Seven-replika.

Den har precis fått ramen färdiglackerad och utöver störtbågen så kommer även en plastfront, som ännu inte monterats, att bli klargrön.

”Super Zero” är namnet på det bilbygge som eleverna på Uppsala Yrkesgymnasiums fordonsprogram jobbar på vid sidan om sina övriga studier. Målet är en liten öppen tvåsitsig sportvagn som har sportbilen Lotus Super Seven med rötter i 1950-talet som förebild.

Läs mer: De bygger kitcar med Ford Sierra-drivlina

Sedan Motormagasinet besökte kitcar-bygget förra gången har hjulupphängningar kommit på plats och ramen lackerats. Nu väntar sommarlov för både elever och kitcar-bilbygget.

Under nästa läsår väntar bland annat motor och drivlina och bromsar (skivor fram, trummor bak) på att monteras. Super Zero kommer drivas av en bensinmotor som suttit i en Ford Sierra från 1991. 120 hästkrafter ur en 2 liter och fyra cylindrar stor sugmotor låter kanske inte mycket, men med tanke på att den färdiga bilen väger blott 600 kilo så lär den komma att bjuda på mycket körglädje, påpekar Max Michael, lärare på Uppsala Yrkesgymnasiums fordonsprogram.

Läs mer: De bygger kitcar med Ford Sierra-drivlina

FAKTA Uppsala Yrkesgymnasiums Super Zero
Super Zero är en kitcar-byggsats från Storbritannien som skolan köpt från företaget Kit Car Sweden, som importerar delarna från ett flertal firmor i Storbritannien för att sedan själva sätta ihop Super Zero och andra bilbyggsatser.

Super Zero-byggsatsen är anpassad för att använda Ford Sierra eller Mazda Miata MX-5 som donatorbil för bland annat motor och drivlina.

Förlagan till Super Zero är Lotus Seven, en bil som presenterades för första gången 1957. Men en trimmad Ford-motor under huven, genomarbetad fjädring och ett lätt chassi i aluminium så dominerade bilmodellen tävlingsklassen Formula 1172 under flera år.

Lotus Seven sägs vara världshistoriens mest plagierade bil.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078