23948sdkhjf

LEDARE: Trump och EU rasar runt i sandlådan…

...medan resten av världen storögt tittar på. Pinsamt är bara förnamnet. Vi lever alltså i en värld där storpolitik är detsamma som barns lek.

Vart tog vuxenheten vägen. För vad annat är det när den ena parten vill klämma åt den andra, när man ruvar på hämnd, där anklagelser åt olika håll är legio. Det är väl bara att tacka sin lyckliga stjärna för att inte något värre hänt, som ett tryck på knappen.

Nåväl, nu handlar det om handelskrig. För ett par nummer sedan skrev MotorMagasinet om Volvo Cars-chefen Håkan Samuelssons oro för vad Trump kan hitta på när det gäller skatter och tullar på bilområdet.

Läs tidigare ledare: Hög tid börja med personalliggare

Där är vi inte riktigt ännu (vid denna tidnings tryckning) men nya amerikanska strafftullar på stål med 25 procent och på aluminium med 10 procent kan bli nog så kännbara.

Djupt olyckligt eftersom tullarna slår både direkt och indirekt mot svensk industri, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Vi har alltså ett handelskrig där EU hotar med motåtgärder samtidigt som man gått vidare till världshandelsorganisationen WTO för att anmäla Trumps nya strafftullar.

Men det som kan liknas vid en sandlåde-spel är mer raffinerat än så. EU kan t ex tänka att rikta motåtgärder mot det stater i USA där Trump har sin starkaste väljarbas, åtgärder som då skulle slå inte bara mot amerikanska exportföretag utan också mot presidenten.

Samtidigt ska ju inte någon egentligen vara överraskad över president Trumps agerande. Han gav vallöften om att återupprätta amerikansk industri och det måste han förr eller senare leva upp till. USA har en negativ handelsbalans bland annat gentemot EU och det vill presidenten vända. Därför ligger nya tullar på bilimport från EU också som ett förslag på presidentens bord.

Carola Lemne på svenskt Näringsliv tycker att det vore mycket bättre om EU och USA gjorde gemensam sak och samarbetade för att samtliga medlemsländer i WTO ska hålla sig till regelboken och inte regelvidrigt subventionera den egna industrin.

Vi vanliga medborgare kan som vanligt bara titta på när de stora elefanterna dansar. Och följa den handelskonflikt (många vill inte kalla det handelskrig ännu) som pågår där den ena parten inför strafftullar på metaller medan motparten minsann ska ta ut extra skatt på jeans och jordnötter. Får en känsla av att det blir en lång och varm sommar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063