23948sdkhjf

Totalt 27 papperslösa gripna vid razzia mot bilverkstäder och andra bilföretag

Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket genomförde häromveckan ett hundratal oanmälda kontroller på biltvättar, bilverkstäder och företag som arbetar med bilrekonditionering i flera städer i hela landet.

– Dessa företag ingår i branscher där risker finns att personer utnyttjas. Det kan handla om farlig arbetsmiljö, liten eller ingen lön eller att man tvingas sova på arbetsplatsen, säger Per Englund, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på Polisens nationella operativa avdelning.

Polisens fokus har varit att leta efter personer som är utsatta för brott. Totalt kontrollerades 107 företag och 391 personer. Av dem befann sig 27 personer i riskzonen för att vara utnyttjade eftersom de saknade arbetstillstånd eller tillstånd att vistats i landet. Dessa personer medtogs till polisstationen för vidare handläggning. Mot fuskande företagare startades en polisutredning för bland annat brott mot utlänningslagen.

Arbetsmiljöverket fann allvarliga brister på 90 procent av arbetsplatserna. Kontrollerna ledde till cirka 70 sanktionsavgifter, främst för att billyftar och kompressorer inte var besiktigade. Arbetsmiljöverket kommer att skicka ut 50 inspektionsmeddelanden med krav som bland annat rör kemikalierisker, rasrisker i lokaler och skyddsutrustning.

Skatteverket har genomfört 70 stycken kontroller som resulterade i 19 stycken överväganden om kontrollavgift. Skatteverkets kontroller har inriktats mot kassaregister och frågor kring hur försäljningen redovisas.

Nytt för i år är att Jämställdhetsmyndigheten medverkar. Dess uppdrag är att koordinera myndighetsinsatser då fall av misstänkt människohandel påträffas, och utgöra länk till bland annat sociala myndigheter i kommunerna.

Detta är den andra gemensamma nationella insatsen som genomförts för att komma åt företagare som medvetet fuskar för att vinna fördelar över konkurrenterna och för att se till att arbetstagare inte far illa eller blir utnyttjade.

– Denna typ av gemensamma arbetsplatskontroller sänder en stark och viktig signal till arbetsgivare och deras organisationer om att införa förebyggande åtgärder mot arbetskraftsexploatering och människohandel samt mot tvångsarbete, säger Per Englund.

Kontrollerna ingår i en större Europagemensam insats mot otillbörlig arbetskraftsexploatering.

MotorMagasinet har talat med Bo Ericsson, vd för SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening) som agerat i flera år för att få stopp på utnyttjande av olaglig arbetskraft.

- Jag är tacksam för att myndigheter hjälper oss som jobbar i den seriösa branschen, säger Bo Ericsson. Det ska vara konkurrens på lika villkor och ju fler razzior, desto bättre konkurrens. Att bilvårds-, däck- och serviceverkstäder konkurreras ut av svartjobbare som missköter sig och inte följer regler, föreskrifter eller lagen snedvrider allt negativt. Godkänd Bilverkstad och andra certifieringar, exempelvis Certifierad Verkstad Bilvårdare är till för att ge bilägare tryggheten att man använder ett seriöst företag. Vi kommer att certifiera fler i vår bransch, avslutar Bo Ericsson. 

 

 

Olle Holm

 

Bild: Colourbox

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064