23948sdkhjf

Handelskriget trappas upp – EU befarar att president Trump inför biltullar i höst

EU:s strafftullar på en rad amerikanska varor kan komma att införas redan nästa vecka och inte i juli som tidigare aviserats. Det säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till SVT. Cecilia Malmström bedömer också att handelskriget kommer att trappas upp under hösten med amerikanska importtullar på europeiska bilar.

EU:s strafftullar är ett svar på stål- och aluminiumtullarna mot EU som USA infört sen 1 juni.

Som svar på EU:s strafftullar har USA:s president Donald Trump har hotat med att införa upp till 25 procent höga importtullar på bilar. I en intervju med SVT Forum säger nu handelskommissionär Cecilia Malmström att det är troligt att president Donald Trump kommer att göra verklighet av hotet.

Donald Trump anser att EU bedriver en orättvis handelspolitik gentemot USA. EU:s tullar på bilar från USA ligger på 10 procent, medan USA:s tullar på bilar är 2,5 procent. Å andra sidan har USA tullar på upp till 25 procent när det gäller tyngre fordon som lastbilar, skriver SVT på svt.se.

– Vi har sagt till Donald Trump att vi kan prata om detta. Vi skulle kunna ta bort tullar på bilar och bildelar om USA tog bort tullar på ett antal amerikanska varor. Men förutsättningen för att gå in i ett mindre frihandelsavtal var ju att han inte skulle straffa oss med ståltullar och nu valde Donald Trump att göra så ändå, säger Cecilia Malmström.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062