23948sdkhjf

Eldriven 40-tons trailerbil från DAF

Orealistiskt eller ej – allt fler lastbilstillverkare tar fram eldrivna alternativ till sina tunga lastbilar. Nu är det Daf som lanserar ett eldrivet dragfordon till ett 40-tonsekipage.

Lastbilstillverkaren Daf har i samarbete med nederländska busstillverkaren VDL utvecklat en eldriven variant av Dafs dragbilar i CF-serien.

Den eldrivna Daf CF-dragbilen har en tomvikt på 9,7 ton, vilket är cirka två ton mer än vad motsvarande dieselmotorförsedda CF-dragbil väger. Lastkapaciteten hos den eldrivna dragbilen med trailer är följaktligen också 2 ton lägre än hos den dieseldrivna motsvarigheten.

Elmotorn i Daf CF-dragbilen ger 210 kilowatt (ca 286 hk) och har ett vridmoment på maximalt 2000 newtonmeter. Vill man ha motsvarande vridmoment i en lastbilsdieselmotor så krävs i storleksordningen en motor som ger omkring 400 hästkrafter.

Lastbilens litium-jonbatteri har en kapacitet på 170 kilowattimmar. Daf anger räckvidden till cirka 100 kilometer. Batteripaketet ska enligt Daf bara ta cirka 90 minuter att ladda fullt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085