23948sdkhjf

Kan gymnasial lärlingsutbildning vara lösningen på verkstädernas personalbrist?

-Verkstadsföretagarna och SFVFs svar är ja, men under vissa förutsättningar säger Benny Wallin från Verkstadsföretagarna som deltog i en runda bordskonferens arrangerad av Västsvenska Handelskammaren i Almedalen.

De 11 deltagarna representerade Skolverket, Svenskt Näringsliv och 8 företrädare från  fack och arbetsgivare inom olika organisationer. Samtalsledare var Åsa Vikner från Västsvenska Handelskammaren och Anna Bellini, projektledare.

Lotta Naglitsch chef för Skolverkets Lärlingscentrum berättade om Skolverkets förhoppningar med försöken. Under samtalen framkom som en nyhet att om en elev som gått den traditionella fordonsutbildningen under två år har möjligheten att växla över lärlingsutbildning sista året. Det innebär att eleven anställs med ett speciellt kollektivavtal sista året och är då på företaget minst tre dagar i veckan beroende på hur mycket eleven tidigare hunnit med av de skolbundna ämnena. Hur som helst blir det en lärlingsanpassad anställning. Skolan är dock huvudman men företaget kan ”prägla” eleven på sina produkter och yrkesinriktningar.

-Det är utomordentligt viktigt att lärlingens kunskaper kvalitetssäkras och att företagets handledare har pedagogiska kunskaper för den här typen av utbildning, säger en övertygad Benny Wallin. Det kanske är så här vi kan få fram viktiga experter till våra företag med särskilda kompetensbehov. För att kunna skifta från traditionell yrkesutbildning till en gymnasial lärlingsutbildning krävs att: skolan kan erbjuda lärlingsutbildning, att företaget vill och att ett kollektivavtal tecknas mellan eleven, skolan och företaget. En avgörande del i lärlingsutbildningen är att eleven har lön och företagen får en ersättning av 47 500 kr/ år och lärling.

Västsvenska Handelskammaren driver sedan ett år projektet Svensk Gymnasielärling tillsammans med Skolverket. Finns det ett stort intresse kommer försöket att ytterligare utökas till flera län. 

-Kan vi öka takten på att producera anställningsbara elever till våra medlemsföretag genom alternativet gymnasial lärlingsutbildning, under 3 år eller sista året, ska vi givetvis ge våra medlemsföretag stöd att komma igång, säger Bo Ericsson vd för SFVF och styrelseordförande i Verkstadsföretagarna. Vi tror att en mix av olika utbildningsformer ger stora fördelar till våra medlemsföretag som också representerar en stor mix av olika fordonstyper och specialkompetenser. Det är en överlevnadsfråga för hela vår bransch att tänka och prova på nytt.

 

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113