23948sdkhjf

Helt självkörande bilar är rena fantasierna tycker BMW-chef

Världens biltillverkare ”kappkör” för att få fram självkörande fordon. Men helt självkörande bilar kommer aldrig att bli verklighet. Det tror i alla fall en av bilvärldens mäktigaste män, Ian Robertson, varumärkeschef och medlem av styrelsen vid BMW AG.

Robertson har intervjuats i brittisk motorpress och hans synpunkter sprids nu över världen. Han tror inte att BMW någonsin kommer att tillverka en bil utan ratt men tror ändå inte det är omöjligt att det kan bli självkörande fordon på tex motorvägar där andra trafikanter är avskiljda från de ”förarlösa”.

Men självkörande i fas 5, som innebär helt självkörande fordon tror han inte på. Bland annat på grund av säkerhetsfrågorna.

Det numera välkända exemplet på hur en självkörande bil ska välja om det dyker upp två personer framför bilen och tekniken måste välja vilken av personerna bilen ska köra på, tas också upp av Robertson. Hur ska bilen kunna välja, konstaterar Robertson som aldrig tror att sådana förhållanden i trafiken kommer att tillåtas.

Han berättar också att tester som BMW gjort visar att även om man har självkörande bilar med den absolut senaste och mest avancerad tekniken så måste ändå tekniker träda in minst tre gånger om dagen för att rädda situationer som den helt självkörande bilen hamnar i.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062