23948sdkhjf

Världsunik lackteknik hjälper verkstäder bli mer hållbara

Med målet att göra billackering miljömässigt mer hållbar lanserar nu BASF Coatings i Sverige en ny produktlinje för sina reparationslacker Glasurit och R-M. Produkterna blir därmed världens första billacker som tillverkas enligt den certifierade strategin för biomassbalans och bidrar till att minska CO2-utsläppen, skriver BASF i ett pressmeddelande.

Strategin med biomassbalans innebär att en del av de fossila resurserna redan i början av produktionsprocessen ersätts med förnybara, bland annat bionaftalen eller biogas från organiskt avfall eller vegetabiliska oljor. Denna del av biomassan fördelas matematiskt i den nya produktlinjen med reparationslacker enligt en metod certifierad av det tyska certifieringsinstitutet TÜV SÜD. Genom att tillämpa denna beräkningsmodell kan 100 procent av de fossila resurserna ersättas med förnybara.

-När vi utvecklade den nya produktserien ville vi vara säkra på att våra kunder inte märker några förändringar av kvalitén eller appliceringen. Strategin med biomassbalans gör att det redan går att använda förnybara resurser i början av den kemiska produktionen. Detta innebär att vi kan behandla produkterna från denna process precis som vi brukar och använda dem för att tillverka våra reparationslacker, förklarar Katja Scharpwinkel, chef för BASF:s enhet Automotive Refinish EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika).

Strategin med biomassbalans som används av BASF:s olika divisioner kan ses som en grön energitariff eftersom den el som kommer ur eluttaget inte nödvändigtvis kommer från förnybara källor. Vad som är mycket viktigare är att den totala andelen förnybara källor i systemet räknas ihop och fördelas på ett matematiskt korrekt sätt till de certifierade kommersiella produkterna.

Intresset för produkter baserade på förnyelsebara råvaror ökar, både hos konsumenter och tillverkare. Metoden för biomass-balans metoden utgör en viktig del i BASF:s hållbarhetsarbete för att hjälpa kunderna att öka sin användning av förnyelsebara råvaror.

-Genom att utveckla den nya produktlinjen kan vi erbjuda lackeringsverkstäder möjlighet att skilja sig från konkurrenterna genom att själva bidra till att minska CO2-utsläppen och till att skydda miljön på lång sikt, säger Jonas Brick, säljchef för BASF Coatings i Sverige.

 

 

Bildtext: Med den nya produktlinjen erbjuds lackeringsverkstäder möjligheten att skilja sig från konkurrenterna genom att själva bidra till att minska CO2-utsläppen och till att skydda miljön på lång sikt.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078