23948sdkhjf

Ägare till klimatbonusbilar kan missa upp till 60 000 kr i bonus

Från och med den 1 juli finns möjlighet att få en bonus för den som köper en ny bil med inga eller mycket låga utsläpp av koldioxid. Transportstyrelsen uppmärksammar nu att det sker ägarbyten på klimatbonusbilar för tidigt. Något som innebär att någon bonus inte kommer betalas ut för de fordonen. Det finns även fall där bilens tekniska förutsättningar har ändrats, vilket också gör att bonusen inte faller ut.

Klimatbonussystemet omfattar nya bilar som har ett koldioxidutsläpp på mellan 0 gram och 60 gram per kilometer vid blandad körning. Bonusbeloppet beräknas utifrån en rad olika parametrar men kan som mest vara 60 000 kronor.

Ägaren ska lämna in en försäkran om att det inte finns några hinder för utbetalning av bonus. Utbetalningen sker sedan tidigast 6 månader efter påställning av fordonet och innan bonusen betalas ut får det inte ha skett något ägarbyte. De tekniska kraven för klimatbonusbilar måste också vara uppfyllda vid utbetalningen.

Transportstyrelsen har nu uppmärksammat att det sker ägarbyten eller tekniska förändringar på klimatbonusbilar. Något som alltså innebär att ingen bonus kommer att betalas ut. Sedan de nya reglerna infördes har ägarbyten skett på 72 fordon med 43 unika fordonsägare av totalt 4000 sålda klimatbonusbilar. Dessa fordonsägare går miste om stora belopp i bonus. Transportstyrelsen larmar om problematiken som antagligen beror på okunskap.

– Det är troligt att det rör sig om kunskapsbrist, att man helt enkelt inte tagit reda på vilka regler som gäller. Därför ser vi det som viktigt att understryka att man verkligen läser på om vilka förutsättningar som gäller, säger Jan-Olov Öhrn, direktör för Fordonsinformation på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Transportstyrelsen tar nu också kontakt med bilbranschen för att uppmärksamma även dem på problemet och för att få hjälp att sprida kunskapen.

– Mycket av kunskapen kring bonusen får köparna från bilhandeln. Vi behöver hjälpas åt för att tydliggöra vad som gäller, avslutar Jan-Olov Öhrn.

Läs mer om vad som gäller för bonusen på Transportstyrelsens webbplats

 https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/bonus-malus/bonus/

 Bild Riksbanken

Källa: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/bonus-malus/bonus/https://www.transportstyrelsen.se/sv/vag...

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063