23948sdkhjf

Dags för Elmia Lastbil i Jönköping

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Elmia Lastbil bjuder på världspremiärer, demokörningar, tävlingar och mycket mer. Mässan invigs av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Arbetet för sund konkurrens och schyssta villkor inom åkerinäringen är en prioriterad fråga för regeringen och jag ser fram mot att diskutera den och andra frågor på Elmia Lastbil med åkare, chaufförer och andra i branschen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Nyheter för året tillsammans med omtyckta och väletablerade programpunkter. Lönsamhet i smarta byggnationer och lösningar, fler demoytor över hela området, spetsad Nordic Trophy-kamp, dubbelt så många vinnare i kran- och manöver SM, dubbla tävlingsarenor för skolungdomar och som alltid, en välfylld hall med vackra veteranlastbilar – allt på åkerinäringens största branschevent – Elmia Lastbil 22–25 augusti.

Här kommer ett axplock av vad utställarna visar i sina montrar under Elmia Lastbil.

Halkkörning på torr vägbana – Vi har tagit fram en riskutbildning som består av en teoridel och där man sedan får prova på olika praktiska moment. Bland annat då halkkörning med en ny teknik, säger Fredric Larsson som driver EMV Utbildningar och som tagit fram utbildningspaketet i samarbete med MOM Event.

Bränslesnål trailerdesign från Ekeri Ekeri lanserar serien Aeroline. – Vi har designat flera nya produkter som förbättrar luftflödet kring vagnen och ökar stabiliteten. När de monterats på släpet, trailern eller bilskåpet minskar luftmotståndet och det ger i sin tur reducerade bränslekostnader, berättar Stefan Ketola, försäljningschef på Ekeri. 

Gott om Närko-nyheter Närko kommer med ett flertal nyheter till Elmia. En ny modell av Närkos treaxlade rullflaksvagn med tipp, som i år har uppdaterats med en ny låskonstruktion samt en ny utformning av asfalts- och grusskägg, kommer finnas i montern. Nytt för i år blir också att A-Trans och Närko har en gemensam monter där A-Trans visar upp sitt sidotippade fyraxlade släp med den nya lätta konstruktionen.

Auktion hos Berg Kapell Berg Kapell firar 40 år i branschen och i Jönköping kommer de i montern auktionera ut en begagnad 13,6 meters Krone-trailer från 2010 med nytt kapellsystem. Trailern är besiktad och redo för vägarna direkt. Värdet uppges vara 270,000 kronor exkl moms och auktionen startar på 100, 000 kronor exkl moms. 

Flakvibrator direkt på lastväxlaren Exero kommer till Elmia och demonstrerar sin hydrauliska flakvibrator för lastväxlaren. Tidigare var man tvungen att montera en falkvibrator på varje container. Men med Exeros hydrauliska flakvibrator på lastväxlaren får man möjligheten att vibrera allt som kopplas till lastväxlaren.

Premiär för VAK:s nyaste transportprodukter På Elmia Lastbil blir det premiär för VAK:s nya skåpkonstruktioner och ett nytt dubbeldäckarsläp med hydrauliska mellanplan.

Ny generation tvåvägstipp från Zetterbergs ZD4, den nya generationen dumperflak från Zetterbergs, följs nu upp med lansering av helt nya produktvarianter för sidtipp. Med Hardox 500TUF i botten har ZD4 en slitstyrka som innebär att dimensioner har kunnat hållas nere utan att göra avkall på styrka, stabilitet eller tålighet. Under Elmia Lastbil 2018 kommer Zetterbergs nya sidotipp att visas upp för intresserade besökare.

PNO breddar sin trailerflotta PNO har en av de största och bredaste trailerflottorna för uthyrning i Norden. Nyligen utökades flottan med treaxlade gardin- och skåplinkar med svensk/finsk inrikeshöjd. PNO erbjuder numera också trailrar för biltransporter.

Schakttrailer hos Kolstad Kolstad Försäljning lanserar en ny schakttrailer för 52 tons maximal bruttovikt. Lastkapaciteten är 31,5 ton. Trailerns tippstabilitet har provats med sex graders lutning utan några sidoförändringar.

Nystylat från Svetsab Svetsab i Höganäs har tagit fram kjolar till den nya generationen Scania. De nya kjolarna demonstreras på mässan. I montern kommer Svetsab också ha ett gäng stylade anläggningsbilar. En eldriven ”Fattbike” presenteras också för chaufförer som behöver ta sig från och till lastbilen under vilotiden.

Robust ljusbåge med låg profil Standby presenterar den nya ljusbågen Vega, en robust instegsmodell med aluminium i botten och toppen. Den har en låg aerodynamisk profil och högljusstyrka och är anpassad för det skandinaviska klimatet.

Mobila styrsystem från IFM IFM demonstrerar den tredje generationen av mobila styrsystem. Nu med säkerhet (SIL2, PLd) som standard och som stöder samtliga IO:s (analoga, digitala, frekvens, resistans).

Fiffig lastsäkring från Forankra Forankra lanserar ett flertal fiffiga produkter som ska förenkla vardagen för chauffören när det kommer till bland annat lastsäkring.

Världspremiär hos Joab Joab presenterar en rad nyheter på mässan inom produktkategorierna; lastväxlare, sopbil och kran. Inom kategorin lastväxlare blir det en världspremiär under mässan.

Boattails och aerodynamiska sidokjolar hos Nordicc Nordicc visar upp sitt boattail-system med V-Spoilers under Elmia Lastbil. Nordicc har patenterat sitt system under varumärket Glasdesign Aerodynamics. Boattail-systemet är konstruerat så att det enkelt kan vikas undan när det behövs.

Maxilift-kran med radiostyrning Nordicc är generalagent för Maxilift kranar. Den minsta modellen, M.50, kan nu fås med radiostyrning. Nordicc visar upp detta koncept på Elmia Lastbil.

Viking håller lastbilen ren Westmatic introducerar Viking, ett modulbaserat, automatiskt tvättkoncept för stora fordon som är designat, utvecklat och producerat i värmländska Arvika.Tvätten kan uppgraderas med en försköljningsbåge, tvåstegs kemiskt applikationssystem, höghastighets roterande munstycken, chassi och hjultvätt, torkare, högtryckslansar, din egen logotyp på maskinen och få dygnet runt-övervakning med Wash Control.

Integrerad belysning med tuff design Rindab presenterar i Jönköping Vision X extraljus. Vision X har tagit fram kompletta modellanpassade lösningar för integrerat montage för både solskydd och grill

Arom-Dekor Kemi firar med tårta Arom-Dekor Kemi firar tio år med fordonskemikalier! På mässan kommer de bjuda på tårta, fina erbjudanden och presentera sin verksamhet för besökarna.

F.lli Ferrari kommer med ny kranserie Italienska F.lli Ferrari tillverkar kranar och kommer visa upp ett urval av produkter från sin senaste generation lastbilskranar, New Age-serien, på Elmia Lastbil.

Hyva satsar på Norden Hyva kommer att visa ett urval av sina senaste produkter när det gäller lastväxlare och kranar i Jönköping. Den stora nyheten blir HC1151, en kran i 115-tonsklassen.

Ny fälg från Speedline Truck Speedline Truck är ett varumärke för lastbilsfälgar från Ronal Group, ett schweiziskt företag. Specialfälgar i Kungsbacka kommer i Jönköping visa Speedline Trucks nya SLT 4015 för dragbilar och släp.

Brett produktsortiment hos CMT CMT visar upp det mesta ur sitt produktsortiment; fasta byggnationer, asfaltflak, lämflak, maskinflak och spannmålsflak. Bland nyheterna märks att CMT nu även erbjuder släpfordon, exempelvis en tippkärra, tippsläp, lastväxlarkärra och lastväxlarsläp.

Lysande från Truck-Lite Ferdfelt lanserar tillsammans med Truck-Lite en ny rund LED-baklykta, ”Bulls Eye”. Med sin låga profil byggs den lätt in och ger ett exklusivt utseende. Den har diametern 122 millimeter med en snygg och exklusiv kromad list.

Säkra hjälpmedel hos Ferdfelt Ferdfelt kommer i Jönköping att presentera ett antal säkerhetssystem som hjälper chauffören i sin vardag. Exempelvis Backeye 360, ett intelligent kameraövervakningssystem som vid låga hastigheter ger föraren en fullständig översiktsvy av fordonet i realtid. Detta tack vare fyra ultravidvinkelkameror som var och en täcker en hel sida av fordonet med en vinkel på över 180 grader.

Praktiska specialverktyg för verkstaden Wallmek har varit leverantör av hydrauliska specialverktyg sedan 1978. På Elmia Lastbil visar de upp ett flertal produknyheter. Däribland monteringssats 03–00037 för slitsande bussningar som måste komprimeras innan montering (Mercedes, MAN, Iveco och DAF).

Finländsk krantillverkare satsar på export På Elmia kommer Kurko Crane demonstrera KC215B, en bakmonterad kran vilket möjliggöra kortare lyftradie. Den kan modifieras från åtta till fem utskjut vilket möjliggör större lyftkapacitet. Den går också att få med eldrift.

Håller koll på hjulmuttrarna Mutterindikator finns liksom tidigare på plats och presenterar sitt fiffiga system för att hålla koll på att alla hjulbultar sitter fast som de ska. Mutterindikator erbjuder nu även utbildningar i säkra hjulmontage för tunga fordon.

Value Line arbetsbelysning Rindab presenterar arbetsbelysningen Value Line från amerikanska Vision X. Lyktorna uppges kombinera en enastående ljusmängd med funktionell och enkel design i robust format.

Smidigt displaysystem CA Andersson vill lyfta fram Media Carrier. Med Media Carrier trycks budskap på ett hållbart och miljövänligt material, helt fritt från PVC. Sedan monteras systemet snabbt och enkelt på bilen, utan vare sig nitar eller skruv som kan skada karossen. Man slipper också de fula märken som kan uppstå vid foliering.

Lastvåg i mobilen Lundaman Instrument presenterar en ny generation svensktillverkade lastvågar för hjullastare och truckar. Med NYA Lundaman sköter du hela vägningen direkt i din mobil eller surfplatta. På Elmia Lastbil berättar man mer om den nya generationen.

Smart flakkonfigurator Borås Hydraulik och Handel, BHH, lanserar på Elmia Lastbil sin Konfigurator. Det är en webbapplikation där man konfigurerar sitt lastbilsflak genom att lägga till utrustning efter önskemål, exempelvis kran, lämmar, lastsäkringar med mera.

Smart elsystem Future Controls presenterar Lo:Co, ett elsystem för lastbilspåbyggnad som är skaltbart enkelt programerbart och har potential att förändra påbyggnadsindustrin. Det innovativa systemet uppges kunna göra alla påbyggare till programeringsexperter.

Pärlband av ljus hos HBA HBA Fordonsteknik kommer visa prov på sitt breda sortiment på Elmia. Bland annat sitt nya backljuspaket för Volvo FE med två fästen i rostfritt stål och två kraftfulla backlampor med DT kontakt.

Stödben med elmotor Hos Jost blir det Sverigepremiär för Modul E-Drive, ett elmotorförsett stödben. Stödbenet är testat hos transportör i Sverige under två år. Det går även att använda i manuellt läge som vilket ben som helst.

Elektrohydraulisk styrning från Jost Tridec styrsystem för släpvagnar och trailrar ingår sedan tio år i Jost World. I Jönköping presenteras den senaste Tridec-innovationen; EF-S, Elektrohydrauliskt styrsystem. EF-S är ett komplement till Tridecs redan stora palett av styrsystem för efterfordon. EF-S erbjuder enklare inbyggnad, smalare svanhals och ett system som hela tiden hjälper föraren att ta sig runt på platser som verkar omöjliga.

Fordonstvättar från Wash Tec Wash Tec är systemleverantör av fordonstvättar och kommer finnas på plats på Elmia Lastbil för att presentera sina produkter. Fordonstvättar med biologiskt vattenreningssystem och med fokus på service för nöjda kunder.

Lightforce kombinerar extraljus och arbetsbelysning Lightforce Striker LED, extraljus och kraftig arbetsbelysning i en och samma produkt, är en ny produkt för den tunga sidan från Lightforce Sweden. Det 146 millimeter breda ljuset är lätt och smidigt och därför lämpat för takmontage och solskydd.

Mobila verkstäder hos DSV DSV kommer under Elmia Lastbil att marknadsföra sina mobila verkstäder DSV Workshops.  Under årens lopp har DSV Workshops vuxit stadigt och drivs nu från åtta strategiska platser i Skandinavien och Centraleuropa. Allt för att tillhandahålla reparations- och underhållstjänster för släpfordon. Tjänsten var till en början avsedd för DSV:s egna släpfordon och åkare i nätverket, men fler och fler externa transportföretag har blivit medvetna om DSV:s workshops.

Ordning och reda i verkstaden X-ponent har levererat svensktillverkad inredning (verktygspaneler, krokar, skåp, vagnar, arbetsbänkar m.m.) sedan 1937. Företaget utvecklar, tillverkar och levererar från Eskilstuna. Nu kommer de till Elmia Lastbil och visar upp sitt utbud. ”5S” (Sort, Set in order, Shine, Standardize, Sustain) är begrepp som används alltmer inom industri och verkstad. Större företag budgeterar numera för detta, då det visats sig spara en hel del tid och pengar.  X-ponent anpassar sina produkter efter kundens behov i deras 5S-arbete.

Handsändare från Jörgensen Jörgensen Industrielektronik AB har tagit fram en ny dubbelriktad handsändare med joystick-funktion för proportional/steglös styrning. Först ut att införa denna radio är Laxå Mekan, som varit med och drivit fram produktens egenskaper.

Dynamiskt bakljus från Strands Strands Lighting Division har i IZE LED-sortimentet utvecklat en ny serie karakteristiska och innovativa baklampor med dynamisk blinkers och uppstartfunktion. Den dynamiska funktionen innebär att dioderna tänds en efter en och bildar ett flytande ljusflöde. Lamporna finns i fem olika varianter med flera olika funktioner att välja mellan.

LED-varselväst och mutterdragare Hos Industriverktyg IDG-Tools AB hittar du bland mycket annat en ny varselväst med integrerad Active LED Teknologi från Engelska Pulsar, för användning vid dåliga siktförhållanden och mörker. Västen har totalt elva LED-lampor fram och bak, med tre olika ljuslägen, långsam blixt, snabb blixt och konstant ljus. LED-ljusen drivs av ett Lithium-ion batteri som laddas med medföljande mini USB kabel.

Praktisk lagerlokal På Elmia presenterar PMH-hallen nu Climathallen, en isolerad lagerlokal för transport och logistikbranschen. Det senaste tillskottet i företagets utbud av flexibla lagerhallar anpassade till alla typer av lokalbehov och användningsområden. PMH Climathall är framtagen till användaren som behöver en enklare isolerad lokal.

KGK i centrum hos KGK KGK ställer ut ett brett sortiment av välkända varumärken. Men det viktigaste varumärket kommer i Jönköping att vara det egna. – Vi har insett att flera av våra befintliga kunder faktiskt inte känner till allt vi kan göra för dem. KGK har gått från att sälja prylar till att sälja lösningar, där produkter från marknadens bästa tillverkare självklart ingår. Under Elmia Lastbil kommer vi därför försöka möta våra besökare så personligt som möjligt och öppna ögonen på dem. Oavsett om de är verkstäder, åkerier, återförsäljare eller påbyggare vill vi visa vad vi kan göra för deras affär, säger affärsområdeschef Johan Ottosson.

Gripen Wheels och Pirelli Gripen Wheels har tagit över agenturen för Pirelli lastvagnsdäck. I Jönköping kommer de att visa 265/70R19.5 STG:01, ett grovmönstrat trailerdäck liknande XTY med ”stoneinjektors”. Man presenterar också ett nytt supersingeldäck för stora flottor, Pirellis hybridserie Triahtlon samt Protruck, Gripens och Pirellis nya nätverk för flottor med breakdownservice, uppföljning och nationell täckning.

Redskapsfäste som förenklar På Elmia Lastbil lanserar Fors industrier ett nytt redskapsfäste för hjullastare som ger föraren helt nya möjligheter att manövrera sin maskin. Svängbarhet 90 grader till höger och vänster samt tiltning upp och ner. Smidig tippning, hantering av långgods och planering är några av de moment som förenklas.

Transics presenterar chaufförs-app Transics, ett Wabco-företag och leverantör av kompletta lösningar för lastbil, förare, släp, last och underleverantörer, har lanserat den senaste versionen av sin förar-app TX-Flex och demonstrerar nu denna på Elmia Lastbil.

Mobil strömförsörjning Många som är på resande fot vill kunna använda sina hushållsapparater och andra elektronikprodukter som vanligt, oavsett om man är ute på vägarna. Dometic har utvecklat en ny generation sinusomvandlare för 230 volt; Sine Power DSP och Sine Power DSP-T som gör att du kan brygga en kopp kaffe eller titta på favoritfilmerna precis som hemma.

Säkerhetssystem som motverkar vatten och is på lastbilstak Under Elmia Lastbil kommer Pneutecs system Airtube att introduceras på den skandinaviska marknaden. Airtube är en säker och tidseffektiv lösning som förhindrar vattenansamlingar och isbildning på kapelltak. När taket är fritt från is uppstår inga farliga situationer ute på vägarna. Med hjälp av en spetsig takform skyddar Airtube-systemet också din last. Den förhindrar att vatten tränger igenom och att kondens bildas på takets insida.

Källa: Elmia Lastbil

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nissens Automotive expanderar sitt utbildningskoncept med online

Med över 4 000 mekaniker och systemoperatörer i fordonsindustrin som användare runt om i världen, har Nissens Automotive plattform för kunskapsdelning gjort avtryck i den service som erbjuds av reservdelstillverkare. Nissen Training Concet, NTC-konceptet, går nu in i en ny era: lanseringen av en online självlärande plattform.

Motormännen varnar för bristande konstruktion hos Volvo-motorer

MOTORHISTORIA: När en greve utmanade Ferrari

En stormrik italiensk greve försökte en gång i tiden utmana självaste Ferrari. Nu ska prototyperna säljas på auktion.

Kraftig ökning av försäkringsbedrägerier inom motorskador och trafikolyckor

Under 2018 genomförde de svenska sakförsäkringsbolagen 7 462 bedrägeriutredningar. Det är en ökning med 7 procent. Utredningarna ledde till att bolagen avböjde utbetalningar till ett värde av 480 miljoner kronor. Det visar den senaste statistiken över försäkringsbedrägerier frånLarmtjänst.

Opel Sverige flyttar huvudkontoret till Malmö

31 personer omkom i januaritrafiken på väg

Under januari månad i år omkom 31 personer och 1 489 skadades i vägtrafiken (140 svårt skadade och 1 349 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 15 februari. Det är 18 fler omkomna än under januari förra året.

Nyhetsbrev

Tänak vann Svenska Rallyt Johan Kristoffersson trea i WRC2

Ott Tänak från Estland vann årets Rally Sweden WRC före E. Lappi från Finland och med belgaren T. Neuville på tredje plats. Svenske Pontus Tidemand kom på 8:e plats.

Arkiv
1

Är världen redo för den självkörande revolutionen?

BMW M kommer med helt nya X-modeller

"Husbilsteknikern behöver vara tusenkonstnär"

Nya yrkeshögskoleutbildningar för husbils- och husvagnstekniker kan snart bli verklighet. Att jobba med husbilar ställer bitvis nya och andra krav på fordonsteknikern, menar SFVF:s vd Bo Ericsson.

Kärvare tider för Mekonomen som slopar utdelningen

CHEF-intervjun: ”Jag mår inte bra om inte jag får vara i verkstaden ibland”

Finsk bildelsjätte biter sig fast i Sverige

Drivknuten.se blir svensk representant för Febest

Specialisterna på delar för drivlinan, Drivknuten.se, blir ny officiell svensk representant för Febest Auto Parts. Det innebär ett stort tillskott på bildelar i högsta kvalitet som kompletterar Drivknuten´s sortiment.

Elbilsförares räckviddsångest oftast obefogad

När temperaturen sjunker nära noll minskar körsträckan hos elbilar, eftersom bilarnas batterier påverkas av kylan. Men farhågorna om att man som nybliven elbilsägare ska åka på en ”räckviddssmäll” på svenska vintervägar är ofta överdrivna, skriver försäkringsbolaget Ifs motorexpert Johan Granholm.

Ny rapport gör tummen upp för BMW:s framtid

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

Skatteverket ska kolla bilverkstäder i jakten på svartarbete

I år fortsätter Skatteverket granskningen av branscher där risken för svartarbete är stor. Det gäller branscher som bilverkstäder och restauranger samt skönhetsbranschen och byggsektorn.

1

Därför är brinnande gasbilar svåra att släcka

SFVF har bjudit in den nye konsumentansvarige ministern till verkstadsbesök

Landets nya civilminister, som också har ansvar för konsumentfrågorna, Ardalan Shekarabi (S) har ställt sig positiv till att besöka en verkstad för att få mer information om hur bilverkstadsbranschen fungerar.

Exclusive Cars väljer Dekra för sin kvalitetsutveckling

Renault godkänner HVO 100

Dansk diagnosportal guidar i felkodsdjungeln

Rätt fordonsdata till rätt pris. Detta säger sig företaget bakom nätportalen Auto Frontal kunna erbjuda.

Svenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019

Efter en tre dagar lång och intensiv uttagningsprocess har beslutet fattats: Erik Johansson är BMW Motorsport Junior 2019.

Gratis app ger rätt oljekvalitet

”Man måste vara snabb på bollen”

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

CHEF-intervju: ”Vi var lika ställda som alla andra”

Ford lanserar ny generation Transit i år

Ny vd för Circle K Sverige AB

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

Högsby är Årets Bilkommun 2018

Ny UV-grundfyller från Basf

TEMA olja: De är världens 10 största oljejättar

Se alla Företagens egna nyheter

Ledlenser - ATEX produkter

Fabriksrenoverad original dieselspridare till Volvo

Ny drivaxel till Volvo och Ford

Nya produkter till Jaguar, Land Rover och Scania

Bärarmar till Nissan Qashqai, 07-13

Linear 6 Elite - LAZER

Nya inre drivknutar till VW Transporter och Multivan T5

Ny drivknut till Dacia och Renault

MVS AB lanserar nytt sortiment av elbilsladdare

Kardanaxel till BMW X3

Flexiblare lagring för pallar och långgods

TriSys kundcase - CB Auto

Inspektionslampa

Nadine Kåmark siktar på VM-guld

Dieselpump till Jaguar och Ford

Winassist teknikerapp är här!

Zero Waste - där inget går till spillo

Extraljus 9"

Sänkt pris på BMW- och Mercedesaxlar

Här "printar" vi logotypes enligt kundens önskemål

Intelligenta och digitala registreringsskyltar

Hur man monterar bananformad spiralfjädrar korrekt

Silikondamasker åter i lager!

Reparationssats till differentialen i Nissan Navarra/Pathfinder

Jysk i Uldum, Danmark - Logistikcenter i Världsklass

Sänd till en kollega

0.13