23948sdkhjf

Klassiker och historiska racerbilar förgyller helgen på Mantorp Park

Nu till Helgen den 24:e till 26:e augusti är dags för Mantorp Classic Festival, vid den Östgötska racingmetropolen Mantorp Park. För femte året i rad arrangerar MK Scandia tillsammans med Racerhistoriska Klubben detta populära event för alla entusiaster av historisk racing och klassiska bilar.

Denna augustihelg är det drygt 160 klassiska racerbilar av alla de slag som intar den 3,2 kilometer långa, klassiska banslingan. Allt från små ettriga tvåtakts Saabar och hundkojor till potenta V8 försedda amerikanare som Corvette och Ford Mustang. Dessutom bjuds publiken på snabba formelbilar med allt från Formel Vee till Formel 3 och till och med någon riktigt vass Formula 2 racer i spetsen. Bland de klassiska sportvagnarna återfinner vi självklart också racinglegender som Porsche, MG, Lotus och Austin Healey.

Dessutom tävlar svensk racings på senare år mest sevärda klasser på Mantorp under Mantorp Classic Festival. Det handlar om populära Legend Cars, tuffa kopior i 5/8-dels skala med 30-talets amerikanska bilar som förebilder. Med modern teknik under skalet och en vass motorcykelmotor under huven brukar de bjuda på rafflande och tät racing. Redan för två år sedan gjorde man succé inför Mantorpspubliken med stora startfält och makalösa race. Det finns all anledning att hålla koll på dessa bilar när de rullar ut till start. Men det är inte bara på banan det händer. Med Landsvägens klassiker vill man under lördagens stora utställning speciellt lyfta fram alla de europeiska sport- och familjebilar från tiden när bilismen tog fart på allvar i vårt land, innan energikriser och miljöfrågor påverkade vårt förhållande till bilen som nyttofordon såväl som hobbyfordon. Långt över 300 bilar har redan aviserat sin medverkan i utställningen..

- Vår ambition är att Mantorp Classic Festival ska bli samma stora folkfest för både bilentusiasterna och de mer allmänt intresserade som Sports Car Show en gång var. Det känns faktiskt som vi är på god bit väg nu och 2019 firar ju banan 50 år, så detta är ett evenemang som kommit för att stanna säger Fredrik Sjöqvist, Mantorp Parks vd.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063