23948sdkhjf

Stort uppsving för fordonsprogrammet

I år var det fler sökande till alla gymnasieskolans yrkesprogram – störst var ökningen till fordons- och transportprogrammet.

Nästan alla yrkesprogrammen på landets gymnasieskolor hade fler sökande till höstens läsår jämfört med förra läsåret (höstterminen 2017). Det visar färsk statistik från Skolverket.

I våras sökte 38 procent av eleverna ett yrkesprogram i första hand, vilket är en ökning med 1,2 procentenheter jämfört med förra året. Mest ökade fordons- och transportprogrammet som hade 900 fler sökande i hela Sverige, vilket motsvarar en ökning med 17 procent.

– Vilken härlig nyhet! Vi jobbar långsiktigt och intensivt med transportsektorns kompetensbehov. Att få del av den här positiva statistiken känns som ett kvitto på att branschens arbete ger resultat, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Andra program som ökade mycket var el- och energiprogrammet, barn- och fritidsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet var de enda yrkesprogrammen som hade färre sökande jämfört med föregående läsår.

Att fler väljer yrkesprogram kan bero på flera saker. Det kan vara så att fler har fått upp ögonen för yrkesprogrammen och att de kan ge jobb direkt efter gymnasieskolan. Dessutom kan det ha blivit mer känt att yrkesprogram kan ge högskolebehörighet. Men det kan också vara så att fler elever jämfört med tidigare saknar behörighet till ett högskoleförberedande program och väljer att söka ett yrkesprogram av den anledningen, säger Torun Rudin, chef för gymnasieenheten på Skolverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109