23948sdkhjf

Privat leasing ger personbilsrekord

Privat leasing har starkt bidragit till de senaste årens rekordförsäljning av nya bilar – Det har Trafikanalys kommit fram till i en ny rapport.

Andelen privat leasade personbilar har ökat från 1 procent 2008 till nästan en fjärdedel av de nyregistrerade personbilarna under 2017. Det visar en ny rapport från Trafikanalys. Vid årsskiftet 2017/18 fanns det drygt 110 000 privat leasade personbilar i trafik, eller nästan tre procent av alla privatägda personbilar.

– Det är högst troligt att den kraftiga ökningen av privat leasade bilar bidrar till en rekordhög nyregistrering av personbilar. Privat leasing möjliggör för en större kundgrupp att få tillgång till en ny bil, men exakt hur mycket den bidrar med går inte att uppskatta utifrån våra uppgifter, säger Anette Myhr, Trafikanalys.

Privat leasing är en ägandeform som har ökat kraftigt de senaste åren, även om det fortfarande handlar om en mindre mängd i förhållande till det totala antalet personbilar i trafik. De allra flesta personbilarna i Sverige ägs av en privatperson, nästan 80 procent.

Högst andel leasing återfinns i hushåll med ensamstående med barn under 18 år, i den gruppen valde 40 procent av de som skaffade en bil under 2016 att leasa den. Även hushåll med sammanboende med barn under 25 år, har en hög leasingandel på 31 procent. Köp är vanligast bland sammanboende utan barn, där väljer endast 16 procent att leasa bilen.

Privat leasing är vanligast i Västra Götalands och Stockholms län där 4,5 procent av personbilarna i trafik, och som ägs av privatpersoner, är leasade. Mindre vanligt är det i Norrbottens och Jämtlands län där de privat leasade bilarnas andel är mindre än 1 procent.

Kombinationen av en tilltagande nyregistrering och en oförändrad avregistrering innebär att Sveriges fordonsflotta växer. De fyra senaste åren har personbilsflottan vuxit med ungefär två procent per år, det kan jämföras med den historiska tillväxttakten från 1975 som varit ungefär en procent per år.

Trafikanalys beskriver utvecklingen av den svenska fordonsflottan i rapporten ”Fordon på väg 2017”. Den ger en snabb överblick av fordonsflottans utveckling och lyfter fram ägandeformer som ett tema.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093