23948sdkhjf

Fullt hus med gymnasielärare på branschseminarium på Lastbilsmässan på Elmia

-Vi är väldigt nöjda Det som är extra trevligt är att hälften av gymnasielärarna är utbildade för tunga fordon. Det var lärorikt med så engagerade lärare, säger Bo Ericsson på SFVF och Benny Wallin på Verkstadsföretagarna efter att ha ordnat ett välbesökt seminarium i samband med Lastbil på Elmia.

Samtliga representanter från SFVF, Verkstadsföretagarna och MANs chef, distriktschef och teknikansvarig fick många både nya och utvecklande frågor. Därutöver föreslog lärarna och MAN-representanterna ett par riktigt intressanta förslag om framtidens utvecklingen av mekanikerutbildning och flera nya förslag på hur vi ska få fler att söka till fordonsskolorna, säger Benny Wallin till MotorMagsinet.

-På en direkt fråga till MAN vilken kompetens som idag saknas hos nyutexaminerade lastbilsmekaniker blev svaret, grundläggande kunskaper i elektronik för att på fordonen diagnostiskt kunna felsöka. Förövrigt tyckte man att eleverna har få bra kunskaper i teknik, fortsätter Benny Wallin.

-Samtidigt är vi glada för att fler söker till vår bransch, ökningen är 17 procent enligt Skolverket. Största skälet till att fler söker är att det är större ungdomskull nu och därför måste vi fortsätta arbeta för att få in fler nya medarbetare till fordonsbranschen, säger Bo Ericsson.

-Då framtidens fordonsutveckling kräver en längre utbildning för vissa av våra yrkesgrupper bör vi signalera och arbeta för en yrkeshögskola och efter en dialog med Skolverket kan även en generalagent begära att få starta en yrkeshögskola där traditionella fortbildningskurser då kan ingå och godkännas i EU-sammanhang. Den här frågan kommer SFVF och Verkstadsföretagarna arbeta vidare med, det har vi styrelsebeslut på från bägge branschorganisationerna, avslutar Bo Ericsson.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062