23948sdkhjf

Bosch digitaliserar nyckelskåpet

Att hålla koll på en bilnyckel är inte alltid helt enkelt men att hantera nycklar för en hel lastbilsflotta är en helt annan femma. Nu presenterar Bosch världens första nyckelfria fordonsaccess-system för kommersiella fordon – Perfectly Keyless.

Framtidens bilnyckel är digital och erbjuder fler funktioner än sina analoga föregångare: omöjligt att tappa eller stjäla och den behöver aldrig letas efter. Det beror på att den lagras digitalt i en smartphone-app.

– Vår app Perfectly Keyless gör konventionella fordonsnycklar till en del av det förflutna. Bosch tar bilnyckeln in den digitala världen och gör den tillgänglig var som helst, när som helst, säger Harald Kröger, vd för Bosch Automotive Electronics i ett pressmeddelande.

Med Bosch-appen Perfectly Keyless ersätter din smartphone den fysiska nyckeln. Appen erbjuder ökad bekvämlighet för ägare av privata bilar, men det är i fordonsflottor med flera förare den verkligen skiner. Inga fler röriga nyckelskåp: logistikleverantörer och lednings-centraler använder istället appen för att enkelt och säkert ge förare tillgång till lastbilarna.

– Tack vare Bosch helt digitala nyckelhantering får logistikleverantörer både säkerhet och flexibilitet i planeringen. Detta är det enda sättet framtida logistik kommer kunna fungera effektivt, säger Harald Kröger.

Genom appen tilldelar ledningscentralen en lastbil till respektive förare. Perfekt Keyless skapar då en säker digital nyckel som skickas till sensorerna i lastbilen samt till förarens smartphone. När föraren närmar sig fordonet upptäcker sensorerna telefonen och fordons-dörrarna öppnas, men endast om nyckeln på telefonen matchar det digitala låset. Efter körningen upptäcker systemet när föraren stiger ur fordonet och låser automatiskt dörrarna. I framtiden kommer systemet fungera även om mobilen dör då den fortfarande kommer kunna kommunicera med lastbilen via ”near-field communication” (NFC), ett trådlöst protokoll för att dela data över korta avstånd. Om telefonen försvinner kan nyckeln enkelt avaktiveras på nätet.

Perfectly Keyless för lastbilar gör världsdebut vid Hannover-mässan IAA Commercial Vehicles 2018 i slutet av september. Bosch uppskattar att antalet potentiella kunder uppgår till 15 000 logistikleverantörer, bara i Tyskland.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062