23948sdkhjf

Aggressiv körning har blivit ett växande problem

Aggressiv körning är ett växande problem. Både personbilar och yrkestrafiken gör sig skyldiga till det. Följderna är allvarliga, både olycksrisken och miljöutsläppen ökar.

-Det finns en stor grupp bilister som kör aggressivt och orsakar en hel del farliga situationer i trafiken. Den här typen av körning är orsaken till många allvarliga trafikolyckor. Vårt viktigaste uppdrag är att minska antalet skadade och döda i trafiken och därför ser vi mycket allvarligt på den här typen av körning, säger Jenny Wester, chef för polisen trafiksektion i område Väst.

Aggressiv körning innebär att man kör för nära fordonet framför, att man kör slalom mellan filerna, kör om på fel sida, kör mot rött, korsar heldragna linjer, använder inte blinkers och att man kör högt över tillåten hastighet.

Enligt Trafikverket är risken att omkomma 70 procent högre vid en krock om man kör 90 kilometer i timmen istället för 80. En krock i 90 motsvarar ett fall från tionde våningen. Om alla håller hastighetsgränserna kan nära 80 liv räddas varje år. Att lätta på gasen ger även andra fördelar som lägre bränsleförbrukning och mindre koldioxidutsläpp.Aggressiv körning ökar även slitaget av däck och fordonet. Snittbilisten skulle kunna tjäna hundratals kronor om året på minskat däck- och fordonslitage om man håller hastigheten och kör lugnt.

– Den här typen av körning sliter på däck betydligt mer än normal körning. Häftiga accelerationer och inbromsningar samt snäva kurvtagningar bör undvikas om man vill köra säkert och ekonomiskt, berättar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden i ett pressmeddelande.

Kör du för nära bilen framför så gäller det att kunna minska hastigheten snabbt om bilen framför bromsar.

­– Bra däck minskar bromssträckan och risken för en påkörning. Vårens sommardäcktester visar att skillnaden i bromssträckan mellan bra och dåliga däck på våt väg kan vara över tolv meter, mer än två billängder vid en hastighet på 80 km/h, säger Emil Sundholm.

Det absolut sämsta alternativet är att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren och på hösten.

– De har en mjukare gummiblandning och en konstruktion utvecklad för vinterväglag, vilket gör att bromssträckan blir betydligt längre än med bra sommardäck. I kurvor och i snabba väjningar på vått underlag är dubbfria vinterdäck hala och de har sämre styregenskaper än sommardäck, varnar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden.

Enligt polisen smittar aggressiv körning av sig till allt fler bilister och osäkerheten och olyckorna ökar. Även tung yrkestrafik har drabbats av smittan. Det är inte alls ovanligt att en 60 ton tung lastbil med släp kör i över 90 km/h bara några meter bakom framförvarande bil. Högsta tillåten hastighet för en lastbil med släp är 80 km/h.

Det finns egentligen ingen förklaring till varför aggressiv körning ökar. Mycket handlar säkert om stress, det känns helt enkelt bättre att köra fort om man har bråttom. Ändå sparar man inte mycket tid. Åker du till exempel tre mil i 100 km/h, i stället för 90 km/h, så blir tidsvinsten bara två minuter.

 Pressinformation Nokian Tyres Sweden

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066