23948sdkhjf

Safer leder förstudie för nationellt center för AI

I november planeras en öppning av ett nationellt center för artificiell intelligens, Data & Factory Arena, på Lindholmen i Göteborg. Syftet med centret är att bidra till att Sverige tar sig upp på den globala arenan när det gäller forskning inom AI. SAFER, med sina över tio års kunskapsuppbyggnad om insamling, analys och hantering av mycket stora mängder trafikdata, kommer leda en av förstudierna till centret, ”Datafabriken”.

Samverkansplattformen kommer ge ett brett spektrum aktörer från industrin, akademin samt offentlig förvaltning och sjukvård möjligheten att etablera en nationell arena med en "datafabrik" för att accelerera AI-relaterad forskning och innovation. Dessutom ska centret fokusera på att skapa samarbeten med starka aktörer internationellt.

Förstudien påbörjas i augusti och beräknas att avslutas i slutet av november. SAFERs föreståndare, Magnus Granström, kommenterar projektet så här:

- Det är utan tvekan ett prestigefyllt projekt vi nu fått möjlighet att driva. Jag tror och hoppas våra kunskaper inom området kommer väl till pass och vi ser fram emot att vara med och utforma AI-centret, som kan bli en viktig hörnsten i Sveriges trafiksäkerhetsutveckling.

Automatiserade och uppkopplade fordon kan bidra till att göra trafikmiljön säkrare. Kan man dessutom skapa teknik som är intelligent och självlärande kan utvecklingen skyndas på ytterligare. En av utmaningarna med den nya tekniken och kunskapen är tillgången till stora mängder data och metoder kring hur man ska hantera den. Här har SAFER en stor erfarenhet som kan bidra till utvecklingen.

- SAFER har i dag över 5 miljoner kilometer insamlad data från verklig körning från i princip hela världen. Rätt använd skulle den här informationen kunna användas för virtuell provning där framtida teknik, till exempel en självkörande bil, kan träna på verkliga trafiksituationer, berättar Magnus Granström.

Det nya AI-centret kommer ligga i Lindholmen Science Park och invigas under senhösten 2018. Arenan kommer vara öppen för individer och team från akademin, näringslivet och den offentliga sektorn som bedriver AI-relaterade forsknings- och innovationsaktiviteter. Vinnova är finansiär och satsar 50 miljoner kronor per år i tio år till det nya AI-centret.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062