23948sdkhjf

MRF kritiska till effekten av personlliggare

Det är svårt att se några positiva effekter med personalliggare. Det menar MRF och ett antal andra bransch- och arbetsgivarorganisationer inom de branscher som numer omfattas av kravet på personalliggare, skriver man på mrf.se.

– Vi är alla överens om att metoder för att motverka fusk och svartarbete är nödvändiga för att komma tillrätta med den svarta ekonomin. Men de metoder som används idag, som personalliggare, saknar dock dokumenterad effekt, menar MRFs förbundsjurist, David Norrbohm, som nyligen deltog i ett möte kring personalliggare i Svenskt Näringslivs regi.

Han berättar att kritiken mot Skatteverket stöds av utvärdering från 2017 genomförd av HUI Research, som MRF bland annat hänvisade till i sitt remissvar för drygt ett år sedan.

– Branscherna har under lång tid och vid upprepade tillfällen efterfrågat dokumentation över effekterna av personalliggarna, dock utan återkoppling från Skatteverket. Det innebär att den kritiska hållningen till nuvarande regelverk kvarstår eftersom Skatteverket inte kan påvisa att personalliggare uppfyller utlovade reducerande effekter på den svarta ekonomin, säger David och tillägger att istället innebär personalliggare både administration och höga efterlevnadskostnader för företagen.

– Det finns även en rad problem med själva lagstiftningen och tillämpningen av den. Framför allt rör det sig om gränsdragningsproblem när medarbetare rör sig mellan olika verksamheter som ligger i samma lokaler.

David säger också att det finns en onyanserad och rigid tillämpning av lagstiftningen inte minst sett till kontrollavgifter som drabbar företagen. Dessutom har Skatteverkets revisioner minskat från 18 000 per år på 80-talet till 4000 2017.

– Om misstanke om svart arbetskraft funnits vid kontrollerna av personalliggare, borde detta ha visats sig i denna statistik. Detta talar mer för att det är fråga om en avgiftsdebitering av företag som i stort sett är skötsamma, men ofta av missförstånd eller delvis slarv inte haft korrekt redovisning av personalen, menar David Norrbohm och fortsätter:

– Från MRFs sida står vi bakom allt arbete som stävjar fusk och svartarbete, vilket även är huvudsyftet med lagstiftningen gällande personalliggare. Vår utgångspunkt är alltid att konkurrens ska ske på lika villkor och enligt de lagar eller regelverk som gäller. Dock upplever vi, precis som flera andra bransch- och arbetsgivarorganisationer att kravet på personalliggare och regelverket kring det är allt för omständligt och allt för trubbigt instrument för att kunna stoppa den svarta ekonomins utbredande.

-Det behövs bättre och effektivare instrument, summerar David Norrbohm.

Bild: David Norrbohm, förbundsjurist och vice vd på MRF.

Källa: mrf.se

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093