23948sdkhjf

Mekonomen slutför förvärvet av FTZ och Inter-Team

Mekonomen har nu slutfört förvärvet av bildelsdistributörerna FTZ i Danmark och Inter-Team i Polen för en köpeskilling om 395 MEUR[3] (4 189 MSEK), i enlighet med det tidigare kommunicerade avtal som ingicks den 6 juli 2018 De förvärvade bolagen kommer att konsolideras av Mekonomen från och med början av september 2018.

Förvärvet har finansierats med bankfinansiering om totalt 405 MEUR från Nordea Bank AB, Skandinaviska Enskilda Banken AB och AB Svensk Exportkredit, varav 395 MEUR är hänförligt till köpeskillingen och 10 MEUR är hänförligt till transaktionskostnader. En del av finansieringen avses återbetalas genom en företrädesemission om cirka 1 650 MSEK som Mekonomens styrelse beslutade om den 24 augusti 2018, under förutsättning av godkännande från den extra bolagsstämman som äger rum den 26 september 2018. De slutliga villkoren för företrädesemissionen avses fastställas av styrelsen och offentliggöras senast den 24 september 2018, skriver Mekonomen i ett pressmeddelande.

Nordic Forum Holding, holdingbolaget för FTZ och Inter-Team, utgör inte en del av förvärvet av FTZ och Inter-Team men kan komma att förvärvas i en separat transaktion, av icke väsentlig betydelse, före årsskiftet.

-Vi är glada att nu välkomna FTZ och Inter-Team till koncernen. Tillsammans stärker vi koncernens position i Norden ytterligare och vi får tillträde till den snabbt växande polska marknaden, vilket skapar ett stort värde och möjligheter för våra kunder, medarbetare och aktieägare, säger Pehr Oscarson, vd och koncernchef Mekonomen AB. Genom förvärvet nära fördubblas Mekonomen Groups omsättning. Förvärvet förväntas generera årliga synergier om 100 MSEK, varav majoriteten utgörs av inköpssynergier, med full effekt under 2021. Koncernen ökar samtidigt antalet butiker från omkring 330 till 450 och antalet anslutna verkstäder från 2 000 till över 3 300.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078