23948sdkhjf

Ljusskygga bildelssajter

Efter att DN avslöjade att flera av dem de annonserade på flera högerextrema sajter avslutade de annonssamarbetet. Här är nätbutikerna för bildelar som kanske borde få varningsklockorna att ringa.

De är nätbutiker som säljer bildelar och de heter Bildelar-Online, Autodelar24, BildelarStore, Reservdelarbutik och Autodoc. Alla har de gemensamt att de visar sig ha eller ha haft samma ägare, ett bolag som idag heter Autodoc och är registrerat i Tyskland och att Motormagasinet misslyckas med att få kontakt med någon representant för nätbutikernas eller deras ägarbolag. Allt vi får är undvikande bortförklaringar.

I mars 2017 tittade Dagens Nyheter närmare på den handfull nätbutiker för bildelar som annonserade på sex högerextrema nyhets- och propagandasajter – bland andra Nya Tider, Fria Tider, Samhällsnytt, Vaken och Nordfront.

Idag driver Autodoc en reservdelsbutik på nätet under samma namn – Autodoc.se. De enda kontaktuppgifterna till Autodoc som lämnas ut på är ett telefonnummer med riktnumret 010 och där den förinspelade kvinnliga rösten har en rysk-klingande brytning. När vi efter flera minuters telefonkö till sist kommer fram är det en engelsktalande man med rysk brytning som svarar. När vi presenterar oss som tidning i motorbranschen och ber om att få komma i kontakt med någon representant från företaget får vi bara undflyende bortförklaringar och att Autodocs representant i Sverige heter ”Edvard” i förnamn.

Företaget Autodoc är registrerat i Tyskland och registrerat för momsinbetalningar i Sverige. Enligt DN hade Autodoc sedan 2014 betalat in över 65 miljoner kronor i moms och den senaste momsinbetalningen som då gällde 2017 var på 12 miljoner kronor, vilket motsvarar en omsättning på 240 miljoner kronor.

Bildelar-Online annonserar på högerextrem sajt

Flera av de bildelsbutiker som annonserade på kända svenska högerextrema nyhetssajter avslutade sina annonsavtal efter att Dagens Nyheter 2017 avslöjat annonssamarbetena. Utom sajten Bildelar-Online.se som fortfarande annonserar på sajten Nyatider.nu

Artikeln har uppdaterats den 4 september 2018

FAKTA de tyska nätbutikerna

Bolaget Autodoc är registrerat på adressen Josef-Orlopp Strasse 55 i östra Berlin.

Både sajten Bildelarstore.se och Bildelar-Online.se hänvisar på sina hemsidor till samma ägare – företaget Partio GmbH & Co. KG med adress i centrala Berlin (Gontardstrasse 11).

Sajten Reservdelarbutik.se uppger att ägaren är företaget Wemax Group GmbH & Co.KG – även det med adress i Berlin (Fransösische Strasse 12).

Nätbutiken Autodelar24.se har upphört.

Samtliga ovan nämnda reservdelsbutiker utom Autodoc har ett kundcenter med ett telefonnummer som börjar på 010-138. Telefonnumret till Autodocs kundtjänst är 010-8887292.

Kommentera en artikel (12)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094