23948sdkhjf

Världsmästaren gästar finalen i Rally-SM

Som uppvärmning inför VM-tävlingen i Turkiet kommer den regerande världsmästaren i WRC2, Pontus Tidemand nu i helgen att köra SM-finalen East Sweden Rally i Linköping.

Tidemand som till vardags kör i WRC2-klassen i en Skoda Fabia R5 passar på att få riktig tävlingsträning inför den avslutande delen av VM-mästerskapet. - Vi är oerhört glada över att Pontus hittade en lucka i sin kalender och kommer till oss på finalen. Det är så sällan förare av den kalibern har möjlighet att visa upp sig för hemmapubliken, säger Stefan Taleman, tävlingsledare i Linköping.

28-årige Pontus Tidemand från Charlottenberg i Värmland har kört SM tidigare. 2011 blev han den yngste mästaren genom tiderna efter fyra vinster och en andraplats i de första fem tävlingarna av sex. Två år senare vann han guld i rallysprint. - Att han har som mål att köra en SM-deltävling om året är roligt både för oss och ordinarie startfält, som får något extra att mäta sig med, fortsätter Taleman. 

2016 tog Tidemand hand om totalsegern i Rally Uppsala. Förra året gästade han East Sweden Rally och reste hem med största pokalen. Vinstmarginalen då var nästan två och en halv minut. - Njaaa, så mycket blir det nog inte nu! Konkurrenterna har hunnit köra in sig på sina R5:or och håller ett riktigt högt tempo, så vi tar det på högsta allvar, säger Tidemand, som i första hand har fokus på att försvara sitt VM-guld från 2017 i WRC2. ‑ Så är det. Men det är alltid roligt att tävla på hemmaplan och få visa upp sig för den publiken. Det är någonting speciellt! Efter fem av sex deltävlingar är det Martin Berglund som leder huvudklassen Trimmat 4WD med sin Skoda Fabia R5 (likadan bil som Tidemand kör). Marginalen är bara fyra poäng ner till Johan Holmberg, gotlänningen som numera bor på fastlandet. Reglerna säger dock att säsongens sämsta resultat får räknas bort, och det gynnar Berglund som missade helt i Östersund och fick ägna dagen åt att skotta snö. Å andra sidan får han absolut inte åka av i Linköping och ta en nolla till. - Jag är fulladdad och ska göra så gott jag kan för att förvalta guldläget, säger Berglund som håller Tidemand som tävlingsfavorit. - Tidemand bara ska vinna över oss andra med den enorma rutin han har. Det är ju hans jobb att köra bil på heltid. Så det är jättekul att han kommer och vi kan jämföra vår kilometertid med hans, avslutar  Martin Berglund från Valbo utanför Gävle.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062