23948sdkhjf

Här är de miljömärkta smörjmedlen

TEMA OLJA/FILTER: Det går faktiskt att hitta miljömärkta smörjmedel i Sverige. De kommer från Tyskland och miljömärkningen heter ”Blauer Engel”.

Smörjmedel är med få undantag ett produktområde i Sverige där det fortfarande inte finns produkter som fått någon erkänd miljömärkning. Fast det är egentligen en sanning med modifikation.

Smörjmedelsgrossisten Smörjteknik Norden AB i Gävle har flera produkter i sitt sortiment som är försedda med miljömärkningen ”Blauer Engel”, som översatt till svenska betyder Den blå ängeln.

Blauer Engel är en tysk miljömärkning med anor. Blauer Engel är världens äldsta miljöcertifiering och grundades 1978, långt innan både Krav och Bra Miljöval lanserades i Sverige. Den blåfärgade symbolen talar om att produkten eller tjänsten inte bara genomsyras av miljöhänsyn utan också uppfyller högt ställda krav på att vara bra ur hälsosynpunkt och användarvänliga.

Läs tidigare TEMA-artiklar: De lagar elfelen ingen annan tar sig an

Det företag som ansöker om att få Blauer Engel-märka sina produkter eller tjänster får genomgå en omfattande granskning. En process som man som företag bör räkna med kostar företaget ett sexsiffrigt belopp. Det menar Norman Karsch som är affärsområdeschef för miljörapportering på Tysk-svenska Handelskammaren i Stockholm.

Aktörerna bakom Blauer Engel (se faktaruta nedan) är måna om att miljöcertifieringen ska följa med i tiden och den tekniska utvecklingen och därför ses kriterierna för att erhålla Blauer Engel var tredje eller fjärde år över av Tysklands miljömyndighet (Umwelt Bundesamt).

Det betyder att ett företag som har en produkt eller tjänst med Blauer Engel-märkningen kan bli tvungna att vidta åtgärder för att den ska få behålla sin miljöcertifiering.

FAKTA Blauer Engel
Tysk frivillig miljökvalitetsmärkning som kan erhållas för både produkter och tjänster. Idag finns det alltifrån livsmedel till kemikalier och smörjmedel som har Blauer Engel-märkningen på marknaden.

Idag finns det cirka 12000 produkter och tjänster från totalt 1500 olika företag som är Blauer Engel-märkta. Bakom Blauer Engel-märkningen står fyra aktörer:
1. Tysklands miljöministerium
2. Tysklands miljömyndighet (Umwelt Bundesamt)
3. Jury Umweltzeichen: opartisk jurygrupp bestående av 13 ledamöter från miljö- och konsumentorganisationer, fackförbund, industrin, handeln, media och kristna samfund.
4. RAL: Ett företag som sköter själva testförfarandet, där varan eller tjänsten utsäts för analyser, tester och liknande för att kontrollera att den uppfyller de kriterier som krävs för att erhålla Blauer Engel-märkningen.

Läs tidigare TEMA-artiklar: De lagar elfelen ingen annan tar sig an

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064