23948sdkhjf

BMW presenterar sin vision av framtidens bil

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Hur kommer vi att transportera oss i framtiden? Enligt BMW råder det inget tvivel om att det är med självkörande, elektrifierade och uppkopplade fordon.

Detta presenteras genom BMW Vision iNEXT som är försmaken av den färdiga modell som ska vara redo år 2021.

BMW iNEXT bygger på en idé som började ta form 2007 via ”i-projektet”, som 2013 resulterade i den helt elektrifierade BMW i3. I dag har BMW samlat över tio års erfarenhet av elektrifierad mobilitet. BMW i-bilarna har stadigt förbättrats och teknologin som de bygger på implementeras nu för att gradvis elektrifiera modellerna i BMW och MINI:s produktkataloger.

Nästa stora steg är ett förkroppsligande av de strategiska innovationsområden som BMW arbetar med. I praktiken innebär det en bil med en hög nivå av autonom körning, som är utsläppsfri och fullt uppkopplad. Designmässigt handlar det om hur dessa innovationsområden ska visualiseras och därmed besvara frågan: ”Hur ser en bil ut som inte längre behöver framföras av en person, men som kan det om så önskas?”.

- Personlig mobilitet kommer genomgå markanta förändringar. Möjligheterna som kommer med självkörande bilar och en ständig utveckling av uppkopplade funktioner innebär helt nya upplevelser och sätt att forma en bilresa. Med detta i åtanke har vi designat denna helt elektrifierade BMW Vision iNEXT som en mobil miljö som ska förhöja livskvalitet, säger Klaus Fröhlich, styrelsemedlem och utvecklingsansvarig hos BMW Group i ett pressmeddelande.

Den serietillverkade versionen av det nya flaggskeppet BMW iNEXT kommer att tillverkas på fabriken i Dingolfing med start 2021. Visionen som presenteras genom BMW Vision iNEXT är en försmak på hur detta kommer att se ut när dessa innovationsområden för första gången sammanförs till ett komplett paket.

Design

BMW Vision iNEXT präglas av elegans och självförtroende med kraftfullt skulpterade ytor som breder ut sig som väldefinierade muskler. Noterbara detaljer är kameror i stället för sidospeglar och touch-känsliga ytor i stället för vanliga dörrhandtag. Likt övriga elbilar saknas en förbränningsmotor och i stället huserar BMW-njurarna en ”intelligent panel” med olika sensorer. Storlek och proportioner liknar en modern BMW SAV (Sports Activity Vehicle). Den har bred hjulbas, korta överhäng och stora hjul (24”). Exteriörfärgen, Liquid Greyrose Copper, förändras gradvis i skuggan, och går från varm koppar till mörk ros. När bilen låses upp skiner blå toner upp som framhäver linjerna.

Boost eller Ease
Med BMW iNEXT kommer föraren kunna växla mellan två lägen: Boost mode och Ease mode. Boost innebär att ratt och skärmar positioneras mot föraren. Det elektriska förarsystemet används för att skapa en dynamisk men tyst och utsläppsfri körupplevelse.

Ett byte till Ease gör att förarmiljön förändras för att ge förutsättningar att interagera med bilens olika funktioner. Ratten dras tillbaka en aning och skapar en känsla av öppna ytor. Skärmen på instrumentbrädan växlar från förarrelaterat innehåll till att ge förare och passagerare förslag på intressanta platser och händelser längs vägen.

Shy Tech: Innovativ teknik – ej synlig men alltid tillgänglig
Bortsett instrumentbräda och ovanför ratten saknas både skärmar eller kontrollknappar. All teknik är integrerad under ytan och aktiveras enbart när förare och passagerare vill så. I framtiden kommer alla funktioner kunna hanteras via träytor eller tyg. Bildskärmar blir överflödiga när smart projicering förvandlar bilens alla ytor till interaktiva skärmar. Tre beståndsdelar utgör grunden för den teknik som döljer sig i BMW Vision iNEXT.

Intelligent Personal Assistant: Bilens smarta personliga assistent väcks till liv med ett röstkommando som ”Hey BMW”. Den är fullt integrerad med smarta enheter eller smarta hemnätverk via BMW Connected vilket möjliggör för förare att exempelvis stänga fönstret i hemmet medan de sitter i bilen, via röststyrning.

Intelligent interiör: I Ease-läget förvandlas centerkonsolens träytor till touchkontroll. När man rör vid träytan följs fingrets rörelse av en svans av lampor som liknar en komet. Jacquard-tyget i baksätet kommer också ha integrerad kontrollförmåga och det går exempelvis att kontrollera musiken med olika gester som får visuell respons med LED-lampor under tyget.

Intelligent projicering: Det blir nu möjligt att visualisera information via ljusprojektion och på sikt blir skärmar överflödiga. Tekniken i BMW Vision iNEXT har nått en god bit på vägen och kan utgöra både läslampa och interaktiv projektionsyta. Den kan exempelvis komplettera texten i en pappersbok med projicering av bilder, rörligt material eller interaktiv grafik.

Syftet med BMW Vision iNEXT är att visa att möjligheterna med självkörande bilar finns i en snar framtid och samtidigt samla BMW:s fokusområden, självkörning, elektrifiering och uppkoppling, i en bil. BMW iNEXT har en central roll i utvecklingen av de funktioner och komponenter som kommer att användas i framtidens fordonsflotta. Till 2025 ska BMW Group kunna erbjuda 25 modeller med elektrifierade körsystem, varav 12 kommer vara helt elektrifierade.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bantad teknik från KTH kan ge lyft för autonoma fordon

För autonoma fordon är lidar, light detection and ranging, en avgörande komponent i den teknik som känner av hur omgivningen ser ut. Nu har forskare vid KTH utvecklat lidar-teknik som är betydligt billigare att tillverka, lättare och mer resurssnål än tidigare varianter.

Antalet efterlysta personbilar minskar i Sverige

Motormännen varnar för bristande konstruktion hos Volvo-motorer

MOTORHISTORIA: När en greve utmanade Ferrari

En stormrik italiensk greve försökte en gång i tiden utmana självaste Ferrari. Nu ska prototyperna säljas på auktion.

Nissens Automotive expanderar sitt utbildningskoncept med online

Kraftig ökning av försäkringsbedrägerier inom motorskador och trafikolyckor

Under 2018 genomförde de svenska sakförsäkringsbolagen 7 462 bedrägeriutredningar. Det är en ökning med 7 procent. Utredningarna ledde till att bolagen avböjde utbetalningar till ett värde av 480 miljoner kronor. Det visar den senaste statistiken över försäkringsbedrägerier frånLarmtjänst.

Nyhetsbrev

Opel Sverige flyttar huvudkontoret till Malmö

Arkiv

31 personer omkom i januaritrafiken på väg

Under januari månad i år omkom 31 personer och 1 489 skadades i vägtrafiken (140 svårt skadade och 1 349 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 15 februari. Det är 18 fler omkomna än under januari förra året.

Tänak vann Svenska Rallyt Johan Kristoffersson trea i WRC2

Ott Tänak från Estland vann årets Rally Sweden WRC före E. Lappi från Finland och med belgaren T. Neuville på tredje plats. Svenske Pontus Tidemand kom på 8:e plats.

1

Är världen redo för den självkörande revolutionen?

BMW M kommer med helt nya X-modeller

"Husbilsteknikern behöver vara tusenkonstnär"

Nya yrkeshögskoleutbildningar för husbils- och husvagnstekniker kan snart bli verklighet. Att jobba med husbilar ställer bitvis nya och andra krav på fordonsteknikern, menar SFVF:s vd Bo Ericsson.

Kärvare tider för Mekonomen som slopar utdelningen

CHEF-intervjun: ”Jag mår inte bra om inte jag får vara i verkstaden ibland”

1

Finsk bildelsjätte biter sig fast i Sverige

Drivknuten.se blir svensk representant för Febest

Specialisterna på delar för drivlinan, Drivknuten.se, blir ny officiell svensk representant för Febest Auto Parts. Det innebär ett stort tillskott på bildelar i högsta kvalitet som kompletterar Drivknuten´s sortiment.

Elbilsförares räckviddsångest oftast obefogad

När temperaturen sjunker nära noll minskar körsträckan hos elbilar, eftersom bilarnas batterier påverkas av kylan. Men farhågorna om att man som nybliven elbilsägare ska åka på en ”räckviddssmäll” på svenska vintervägar är ofta överdrivna, skriver försäkringsbolaget Ifs motorexpert Johan Granholm.

Ny rapport gör tummen upp för BMW:s framtid

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

1

Därför är brinnande gasbilar svåra att släcka

Skatteverket ska kolla bilverkstäder i jakten på svartarbete

I år fortsätter Skatteverket granskningen av branscher där risken för svartarbete är stor. Det gäller branscher som bilverkstäder och restauranger samt skönhetsbranschen och byggsektorn.

SFVF har bjudit in den nye konsumentansvarige ministern till verkstadsbesök

Landets nya civilminister, som också har ansvar för konsumentfrågorna, Ardalan Shekarabi (S) har ställt sig positiv till att besöka en verkstad för att få mer information om hur bilverkstadsbranschen fungerar.

Exclusive Cars väljer Dekra för sin kvalitetsutveckling

Renault godkänner HVO 100

Gratis app ger rätt oljekvalitet

”Man måste vara snabb på bollen”

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

CHEF-intervju: ”Vi var lika ställda som alla andra”

Ford lanserar ny generation Transit i år

Ny vd för Circle K Sverige AB

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

Högsby är Årets Bilkommun 2018

Ny UV-grundfyller från Basf

TEMA olja: De är världens 10 största oljejättar

Se alla Företagens egna nyheter

Avgaskylare

Nyckelmärkning och -hantering

Ledlenser - ATEX produkter

Fabriksrenoverad original dieselspridare till Volvo

Ny drivaxel till Volvo och Ford

Nya produkter till Jaguar, Land Rover och Scania

Bärarmar till Nissan Qashqai, 07-13

Linear 6 Elite - LAZER

Nya inre drivknutar till VW Transporter och Multivan T5

Ny drivknut till Dacia och Renault

MVS AB lanserar nytt sortiment av elbilsladdare

Kardanaxel till BMW X3

Flexiblare lagring för pallar och långgods

TriSys kundcase - CB Auto

Inspektionslampa

Nadine Kåmark siktar på VM-guld

Dieselpump till Jaguar och Ford

Winassist teknikerapp är här!

Zero Waste - där inget går till spillo

Extraljus 9"

Sänkt pris på BMW- och Mercedesaxlar

Här "printar" vi logotypes enligt kundens önskemål

Intelligenta och digitala registreringsskyltar

Hur man monterar bananformad spiralfjädrar korrekt

Silikondamasker åter i lager!

Sänd till en kollega

0.125