23948sdkhjf

BMW presenterar sin vision av framtidens bil

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Hur kommer vi att transportera oss i framtiden? Enligt BMW råder det inget tvivel om att det är med självkörande, elektrifierade och uppkopplade fordon.

Detta presenteras genom BMW Vision iNEXT som är försmaken av den färdiga modell som ska vara redo år 2021.

BMW iNEXT bygger på en idé som började ta form 2007 via ”i-projektet”, som 2013 resulterade i den helt elektrifierade BMW i3. I dag har BMW samlat över tio års erfarenhet av elektrifierad mobilitet. BMW i-bilarna har stadigt förbättrats och teknologin som de bygger på implementeras nu för att gradvis elektrifiera modellerna i BMW och MINI:s produktkataloger.

Nästa stora steg är ett förkroppsligande av de strategiska innovationsområden som BMW arbetar med. I praktiken innebär det en bil med en hög nivå av autonom körning, som är utsläppsfri och fullt uppkopplad. Designmässigt handlar det om hur dessa innovationsområden ska visualiseras och därmed besvara frågan: ”Hur ser en bil ut som inte längre behöver framföras av en person, men som kan det om så önskas?”.

- Personlig mobilitet kommer genomgå markanta förändringar. Möjligheterna som kommer med självkörande bilar och en ständig utveckling av uppkopplade funktioner innebär helt nya upplevelser och sätt att forma en bilresa. Med detta i åtanke har vi designat denna helt elektrifierade BMW Vision iNEXT som en mobil miljö som ska förhöja livskvalitet, säger Klaus Fröhlich, styrelsemedlem och utvecklingsansvarig hos BMW Group i ett pressmeddelande.

Den serietillverkade versionen av det nya flaggskeppet BMW iNEXT kommer att tillverkas på fabriken i Dingolfing med start 2021. Visionen som presenteras genom BMW Vision iNEXT är en försmak på hur detta kommer att se ut när dessa innovationsområden för första gången sammanförs till ett komplett paket.

Design

BMW Vision iNEXT präglas av elegans och självförtroende med kraftfullt skulpterade ytor som breder ut sig som väldefinierade muskler. Noterbara detaljer är kameror i stället för sidospeglar och touch-känsliga ytor i stället för vanliga dörrhandtag. Likt övriga elbilar saknas en förbränningsmotor och i stället huserar BMW-njurarna en ”intelligent panel” med olika sensorer. Storlek och proportioner liknar en modern BMW SAV (Sports Activity Vehicle). Den har bred hjulbas, korta överhäng och stora hjul (24”). Exteriörfärgen, Liquid Greyrose Copper, förändras gradvis i skuggan, och går från varm koppar till mörk ros. När bilen låses upp skiner blå toner upp som framhäver linjerna.

Boost eller Ease
Med BMW iNEXT kommer föraren kunna växla mellan två lägen: Boost mode och Ease mode. Boost innebär att ratt och skärmar positioneras mot föraren. Det elektriska förarsystemet används för att skapa en dynamisk men tyst och utsläppsfri körupplevelse.

Ett byte till Ease gör att förarmiljön förändras för att ge förutsättningar att interagera med bilens olika funktioner. Ratten dras tillbaka en aning och skapar en känsla av öppna ytor. Skärmen på instrumentbrädan växlar från förarrelaterat innehåll till att ge förare och passagerare förslag på intressanta platser och händelser längs vägen.

Shy Tech: Innovativ teknik – ej synlig men alltid tillgänglig
Bortsett instrumentbräda och ovanför ratten saknas både skärmar eller kontrollknappar. All teknik är integrerad under ytan och aktiveras enbart när förare och passagerare vill så. I framtiden kommer alla funktioner kunna hanteras via träytor eller tyg. Bildskärmar blir överflödiga när smart projicering förvandlar bilens alla ytor till interaktiva skärmar. Tre beståndsdelar utgör grunden för den teknik som döljer sig i BMW Vision iNEXT.

Intelligent Personal Assistant: Bilens smarta personliga assistent väcks till liv med ett röstkommando som ”Hey BMW”. Den är fullt integrerad med smarta enheter eller smarta hemnätverk via BMW Connected vilket möjliggör för förare att exempelvis stänga fönstret i hemmet medan de sitter i bilen, via röststyrning.

Intelligent interiör: I Ease-läget förvandlas centerkonsolens träytor till touchkontroll. När man rör vid träytan följs fingrets rörelse av en svans av lampor som liknar en komet. Jacquard-tyget i baksätet kommer också ha integrerad kontrollförmåga och det går exempelvis att kontrollera musiken med olika gester som får visuell respons med LED-lampor under tyget.

Intelligent projicering: Det blir nu möjligt att visualisera information via ljusprojektion och på sikt blir skärmar överflödiga. Tekniken i BMW Vision iNEXT har nått en god bit på vägen och kan utgöra både läslampa och interaktiv projektionsyta. Den kan exempelvis komplettera texten i en pappersbok med projicering av bilder, rörligt material eller interaktiv grafik.

Syftet med BMW Vision iNEXT är att visa att möjligheterna med självkörande bilar finns i en snar framtid och samtidigt samla BMW:s fokusområden, självkörning, elektrifiering och uppkoppling, i en bil. BMW iNEXT har en central roll i utvecklingen av de funktioner och komponenter som kommer att användas i framtidens fordonsflotta. Till 2025 ska BMW Group kunna erbjuda 25 modeller med elektrifierade körsystem, varav 12 kommer vara helt elektrifierade.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fiat Chrysler föreslår fusion med Renault

Biljouren i Åkersberga klar för Godkänd Bilverkstad

Godkänd Bilverkstad är en vattendelare för branschen mot konsument – de seriösa verkstäderna med fokus på kvalitet och kundtrygghet kontra de oseriösa. Det menar Lasse Treser, vd på den fristående verkstaden Biljouren i Åkersberga som nyligen klarat årlig kontroll för Godkänd Bilverkstad.

Gunars Kalkis mästare i 2019 års Yrkesprov i fordonslackering

SFVF/Verkstadsföretagarna i möte med Europeiska Socialfonden

Benny Wallin från Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF), har nu träffat den regionala samordnaren för Europeiska Socialfonden, Anna-Lena Wettergren-Wessman och diskuterat ett fondprojekt från Europeiska socialfonden. Det här handlar om att få resurser för att både kompetensutveckla personalen på verkstäder och nyutbilda personer som idag går arbetslösa till ett jobb inom fordonsbranschens verkstäder.

Orio AB:s vd lämnar företaget

2

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Nyhetsbrev

Glasmästarnas egen snilleindustri

Arkiv

Ynnors Stora Elbilsdag - Vi ska inte vara rädda för att köpa en el- eller gasbil

-Men vi ska vara medvetna om riskerna. Det sade Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, när han talade på Ynnors Elbilsdag.

HRF söker politisk korrigering av husbilsskatten

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Nu är Autopromotec igång och MotorMagasinet är på plats

Appen säkrar kompetensen i bilverkstäderna

ProMeister Academy har utvecklat en app för verkstadspersonal att se sin kompetensnivå inom fordonsteknik. Appen hjälper verkstaden att säkra kvaliteten genom att visa aktuell kompetensnivå samt vilken den kunskap som behöver tillgodoses.

Kraftig minskning av antalet stölder av bildelar

Under första kvartalet 2019 har 404 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Det kan jämföras med samma period 2018 då 913 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Unikt samarbete ska säkra kvalitet på fordonsutbildning

Gymnasium Skövde - Kavelbro har ingått ett unikt trepartsavtal med Volvo Car Sverige och Bilia i Skövde. Samarbetet ska bland annat säkra kvaliteten på Fordons- och transportprogrammet, öka intresset och matcha branschens verklighet.

Hur väl representerar dagens krockdockor befolkningen?

SAFERs Fordons- och Trafiksäkerhetscentrum på Chalmers har fått i uppdrag av näringsdepartementet att genomföra en kartläggning av eventuella brister i hur väl krockdockor representerar befolkningen som helhet.

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Motormagasinet söker reporter

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Här är Hedin Bils expansion 2018

Koppla greppet med Kamasa

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Se alla Företagens egna nyheter

Brigade vinner CLEPA Innovation Award i säkerhetskategorin för sin Quiet Vehicle Sounder (QVS)!

Unikt hörnblixtljus - Panorama sprider ljuset över 150°

Våra Vagnar

TIP Trailer Services i Jönköping har genomfört stor renovering av tanktrailer för Air Liquide

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Sänd till en kollega

0.121