23948sdkhjf

BMW presenterar sin vision av framtidens bil

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Hur kommer vi att transportera oss i framtiden? Enligt BMW råder det inget tvivel om att det är med självkörande, elektrifierade och uppkopplade fordon.

Detta presenteras genom BMW Vision iNEXT som är försmaken av den färdiga modell som ska vara redo år 2021.

BMW iNEXT bygger på en idé som började ta form 2007 via ”i-projektet”, som 2013 resulterade i den helt elektrifierade BMW i3. I dag har BMW samlat över tio års erfarenhet av elektrifierad mobilitet. BMW i-bilarna har stadigt förbättrats och teknologin som de bygger på implementeras nu för att gradvis elektrifiera modellerna i BMW och MINI:s produktkataloger.

Nästa stora steg är ett förkroppsligande av de strategiska innovationsområden som BMW arbetar med. I praktiken innebär det en bil med en hög nivå av autonom körning, som är utsläppsfri och fullt uppkopplad. Designmässigt handlar det om hur dessa innovationsområden ska visualiseras och därmed besvara frågan: ”Hur ser en bil ut som inte längre behöver framföras av en person, men som kan det om så önskas?”.

- Personlig mobilitet kommer genomgå markanta förändringar. Möjligheterna som kommer med självkörande bilar och en ständig utveckling av uppkopplade funktioner innebär helt nya upplevelser och sätt att forma en bilresa. Med detta i åtanke har vi designat denna helt elektrifierade BMW Vision iNEXT som en mobil miljö som ska förhöja livskvalitet, säger Klaus Fröhlich, styrelsemedlem och utvecklingsansvarig hos BMW Group i ett pressmeddelande.

Den serietillverkade versionen av det nya flaggskeppet BMW iNEXT kommer att tillverkas på fabriken i Dingolfing med start 2021. Visionen som presenteras genom BMW Vision iNEXT är en försmak på hur detta kommer att se ut när dessa innovationsområden för första gången sammanförs till ett komplett paket.

Design

BMW Vision iNEXT präglas av elegans och självförtroende med kraftfullt skulpterade ytor som breder ut sig som väldefinierade muskler. Noterbara detaljer är kameror i stället för sidospeglar och touch-känsliga ytor i stället för vanliga dörrhandtag. Likt övriga elbilar saknas en förbränningsmotor och i stället huserar BMW-njurarna en ”intelligent panel” med olika sensorer. Storlek och proportioner liknar en modern BMW SAV (Sports Activity Vehicle). Den har bred hjulbas, korta överhäng och stora hjul (24”). Exteriörfärgen, Liquid Greyrose Copper, förändras gradvis i skuggan, och går från varm koppar till mörk ros. När bilen låses upp skiner blå toner upp som framhäver linjerna.

Boost eller Ease
Med BMW iNEXT kommer föraren kunna växla mellan två lägen: Boost mode och Ease mode. Boost innebär att ratt och skärmar positioneras mot föraren. Det elektriska förarsystemet används för att skapa en dynamisk men tyst och utsläppsfri körupplevelse.

Ett byte till Ease gör att förarmiljön förändras för att ge förutsättningar att interagera med bilens olika funktioner. Ratten dras tillbaka en aning och skapar en känsla av öppna ytor. Skärmen på instrumentbrädan växlar från förarrelaterat innehåll till att ge förare och passagerare förslag på intressanta platser och händelser längs vägen.

Shy Tech: Innovativ teknik – ej synlig men alltid tillgänglig
Bortsett instrumentbräda och ovanför ratten saknas både skärmar eller kontrollknappar. All teknik är integrerad under ytan och aktiveras enbart när förare och passagerare vill så. I framtiden kommer alla funktioner kunna hanteras via träytor eller tyg. Bildskärmar blir överflödiga när smart projicering förvandlar bilens alla ytor till interaktiva skärmar. Tre beståndsdelar utgör grunden för den teknik som döljer sig i BMW Vision iNEXT.

Intelligent Personal Assistant: Bilens smarta personliga assistent väcks till liv med ett röstkommando som ”Hey BMW”. Den är fullt integrerad med smarta enheter eller smarta hemnätverk via BMW Connected vilket möjliggör för förare att exempelvis stänga fönstret i hemmet medan de sitter i bilen, via röststyrning.

Intelligent interiör: I Ease-läget förvandlas centerkonsolens träytor till touchkontroll. När man rör vid träytan följs fingrets rörelse av en svans av lampor som liknar en komet. Jacquard-tyget i baksätet kommer också ha integrerad kontrollförmåga och det går exempelvis att kontrollera musiken med olika gester som får visuell respons med LED-lampor under tyget.

Intelligent projicering: Det blir nu möjligt att visualisera information via ljusprojektion och på sikt blir skärmar överflödiga. Tekniken i BMW Vision iNEXT har nått en god bit på vägen och kan utgöra både läslampa och interaktiv projektionsyta. Den kan exempelvis komplettera texten i en pappersbok med projicering av bilder, rörligt material eller interaktiv grafik.

Syftet med BMW Vision iNEXT är att visa att möjligheterna med självkörande bilar finns i en snar framtid och samtidigt samla BMW:s fokusområden, självkörning, elektrifiering och uppkoppling, i en bil. BMW iNEXT har en central roll i utvecklingen av de funktioner och komponenter som kommer att användas i framtidens fordonsflotta. Till 2025 ska BMW Group kunna erbjuda 25 modeller med elektrifierade körsystem, varav 12 kommer vara helt elektrifierade.

 Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

PÅ NYTT JOBB

Idag är sista chansen att boka biljetter till Motorgalan

Måndag den 22 oktober är sista dagen att boka biljetter till Motorgalan. Årets trevligaste branschfest som äger rum på Berns i Stockholm den 8 november.

Han lär upp sina anställda

Attityd, hängivenhet och arbetsmoral kan besegra hinder som både bristande språkkunskaper och utbildning. Det vet Monir Amin som med tre nyanlända syrier fått en konkursmässig verkstad att blomstra.

Skifte i tidningsfabriken

Vår medarbetare Klas Skarin startar efter många år på Motormagasinet eget, och vår nye kollega heter Daniel Östlund.

Innovativa material för framtidens fordon i fokus på Stora Leverantörsdagen

Sveriges enda Volvo Stand Alone bygger nytt

Rejmes Bil i Halland är Sveriges enda Volvo Stand Alone, en privat bilhandlare som uteslutande representerar Volvo. Nu bygger man nytt i Falkenberg.

Nyhetsbrev

​Specialversion av Ford Mustang Bullitt till Europa

Arkiv

Peugeot och DS satsar på leasing online

Premiär för nya lyxsuven BMW X7

Regeringen har infört nytt bidrag som hjälper kommuner forsla bort målvaktsbilar

Regeringen har beslutat om en förordning som innebär att kommuner nu kan få bidrag för kostnader som kommunen haft för flyttning, uppställning och skrotning av fordon som står felparkerade, däribland s.k. målvaktsfordon.

Den ”elektriska” bilen lagrar energi i karossen med hjälp av kolfiber

1

Vad blev det av elbilsprojektet Uniti?

Razzior mot bilvårdsföretag för att hitta illegal arbetskraft

Polisen är sedan den 1 juli i år tillsynsmyndighet för att kontrollera arbetskraft. Nu genomför polisen tillsammans med andra myndigheter regelbundet razzior, eller tillslag mot företag, bland annat bilvårdsföretag.

Biltemas flygplan får norska piloter

VW: ”Våra kontroller mer omfattande än kraven för Godkänd Bilverkstad”

En del verkstäder jobbar redan med en kvalitetscertifiering som är minst lika omfattande som Godkänd Bilverkstad. De ska inte behöva genomgå GBV:s alla kontroller, förklarar man på MRF.

MRFs stora pris – tre slutkandidater är klara

Bilverkstaden var illegal spritcentral

En man i Norrköping har använt en bilverkstad som illegal spritcentral. Kunderna kunde inte bara få hjälp med service eller reparationer på bilen utan kunde även köpa sprit, öl med mera.

ABS Wheels blir Gasellföretag för andra året i rad

Nu inviger Polestar nytt huvudkontor i Sverige

Det nya huvudkontorets byggnad, vilket är dominerat av ”Polstarkuben”, är designat av svenska arkitekter från arkitektfirman Bornstein Lyckefors, i samarbete med Polestars varumärkesteam.

Kandidaterna klara för Stora Leverantörspriset 2018

Nya uppgifter om varför vissa av Volvos lastbilar och bussar överskrider NOx-gränserna

Ny utbildningsbil och flera Branschambassadörer i Karlskrona

Skånska bilköpare är mest miljövänliga

Krock med vildsvin ger bilskador för 40 000 kronor

Viltolyckorna bara fortsätter att öka. Det sker en viltolycka var nionde minut, dygnet runt, någonstans i Sverige. I smålandslänen Kalmar och Kronoberg är det störst risk att drabbas av en viltolycka, enligt försäkringsbolaget if.

PROVKÖRNING: Bilen som gör dig till en bättre förare

”Jag blir upprörd när jag ser sådana här verkstäder"

CHEF-intervjun: ”Rätt utbildad personal är A och O”

Klokkerholm satsar på delar till veteranbilar

Saab-ägare får en ny mobilapp

Disciplinnämndens beslut att fria PWR Racing överklagas

Här är Sveriges femte motorbranschcollege

BIL Swedens statistiska årsbok Bilismen i Sverige 2018

Yrkesförare fartsyndare på 30-vägar

Innovativt skum för tunna och lätta instrumentpaneler

3

Här märks ingen ångest för Bonus Malus

”De här bilarna tål allt”

Se alla Företagens egna nyheter

Träffa oss på Persontrafik 2018

Dags igen för däcksäsongen

Maxtel Evapor Extraljus 9" LED 25

Personalliggare för fordonsverkstäder - smidigt arbetssätt och snabb inlärning

Med hjälp av Yallotrade minskar fordonens negativa påverkan på klimatet.

Nya EU-regler för märkning av fordon och drivmedelsstationer

Nytt racingfett

Succén Watch & Work fortsätter!

Ändring i Monroe's stötdämpare program

Dags att skrapa - istiden har börjat

E-godkänd färdstrålkastare med värmelins

Ny tjänst för kvalitet och hållbarhetsarbete på däckverkstad

Undvik problem vid reparation av servostyrning

Nytt handvårds program från Carystem

Äntligen en liten starthjälp som verkligen fungerar!

Unik diagnosteknikerutbildning för framtidens verkstäder

Ny smart batteritestare med startmotor- & generatortestarfunktion

Kan ett defekt fjäderbenslager vara farlig?

Vår egenutvecklade lampa för den nordiska marknaden

Dags för Miljö- och Kemidagarna! Boka tidigt 1000 kr rabatt

LED extraljus 9"

Hur fungerar vår nya ABS-testare och hur får du som kund njuta av vår inves...

ColorGlo etablerar närmre samarbete med försäkringsbolagen

Nyhet! Ventilhattar

Europeiska kemikaliemyndigheten hjälper företag att förstå lagstiftningen

Sänd till en kollega

0.162