23948sdkhjf

Nya Volvo V60 Cross Country får hybriddrivlina

Den är Volvos kanske viktigaste modell och väntas bli populärast i V60-familjen. Nya V60 XC kan också bli sista gången som Volvo lanserar en ny modell med dieselmotor under huven.

Offroad-versionen av nya Volvo V60 presenterades i en smakfullt avskalad gammal industrilokal på Münchenbryggeriet vid Söder Mälarstrand i centrala Stockholm.

Andra generationen V60 Cross Country är en av Volvos viktigaste lanseringar. Volvo räknar med att mellan en tredjedel och hälften av alla V60 som säljs under nästa år kommer att vara en XC.

När nya Volvo V60 lanserades i början på året så hade utbudet av dieselmotorer bantats ned jämfört med förra generationens V60 och när S60 lanserades i somras saknades dieslar helt i motorutbudet.

Volvo Cars Sverige-chef Christian Elvefors – är det här sista generationen dieselmotorer som Volvo tar fram?
– Vi lanserar den här modellen med D4- och T5-motorn, svarar Christian Elvefors utan att vidare kommentera frågan om dieselmotorernas framtid hos Volvo, mer än att han tror att dieselmotorn kommer vara det populäraste motoralternativet på nya V60 XC i ytterligare några år.

När får vi se V60 XC med en hybriddrivlina under huven?
– Det har vi inte satt något fast datum för ännu.

Är V60 och V60 XC Volvos volymmodeller framöver?
– Ja, jag tror absolut att V60 och V60 XC kommer att toppa försäljningstatistiken för oss. Både storleksmässigt och prismässigt så är det här en väldigt attraktiv tjänstebil.

Ser ni på Volvo Cars också en trend mot ökande andel bensinbilar och minskande andel dieslar?
– Ja, när vi tittar på försäljningen, så ser vi definitivt att både andelen bensinbilar och laddhybrider ökar.

Kan vi även vänta oss en cross country-version av nya S60 framöver?
– Det kan jag inte svara på i dagsläget.

Klicka på bilden för att se fler bilder av nya Volvo V60 XC!

V60 XC både bredare och högre

Sex centimeter högre markfrigång och fyra centimeter bredare mellan hjulen ska ge nya V60 XC en tydligt sportig och dynamisk framtoning.

För att ge nya V60 XC både terrängegenskaper och en tuff attityd så har chassit höjts med sex centimeter och hjulbasen breddats med 22 millimeter på vardera sida.

Att Volvo tagit klivet upp i premiumklassen blir tydligt när man tittar på utrustningsnivån i hela V60-familjen. Det lägsta utrustningsalternativet ”Kinetic” går inte längre att välja till vare sig S60/V60 eller V90/S90 och automatlåda är numera standard på V60 XC.

Det är nästan tjugo år sedan som Volvo lanserade sin första cross country-modell, XC70. Modellen och konceptet blev en succé. Första generationen V60 Cross Country, som lanserades 2015 i slutet av V60-modellens livscykel, blev även den en succé med en andel av den totala V60-försäljningen på över 30 procent.

Nya V60 XC har säljstart nu och motoralternativen är till att börja med dieselmotorn D4 (190 hk/400 Nm) samt bensinmotorn T5 (250 hk/350 Nm). Fler motoralternativ att vänta framöver är flera hybriddrivlinor (mild- och laddhybrid), en starkare bensinmotor (gissningsvis T6). En svagare dieselversion (D3) är också ett hett tips.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093