23948sdkhjf

Var 9:e minut sker en viltolycka i Sverige

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Nästan var nionde minut sker en viltolycka i Sverige. Under 2017 inträffade över 63 000 viltolyckor, en ökning med trettio procent sedan 2010.

Hittills i år, fram till mitten av september, har 39 814 polisrapporterade olyckor inträffat.Under mörka höstmånader ökar viltolyckorna. Som förare kan du minska risken att krocka med vilt. En viktig åtgärd är att kontrollera mönsterdjupet på däcken, bra däck förkortar bromssträckan. Viktigt är också att vara uppmärksam och att anpassa hastigheten, skriver däcktillverkaren Nokian Tyres i en pressinformation om viltolyckor.

Kollision med en älg leder ofta till allvarliga konsekvenser. Älgar har långa ben vilket gör att älgens kropp slår sönder vindrutan och tränger in i bilen. En älg kan väga över 500 kilo och är bilens hastighet hög vid krock så kan personskadorna bli allvarliga.

Generellt gäller att ju högre fart bilen har desto större blir skadorna. Både reaktionssträckan och bromssträckan ökar vid hög fart, men även kollisionshastigheten ökar och gör att både personskadorna och skadorna på bilen blir större.

– Det är på hösten bilen verkligen behöver bra sommardäck. Det regnar mycket, är mörkt och risken för viltolyckor ökar. Om en älg plötsligt dyker upp vid vägkanten gäller det att kunna minska farten snabbt. Bra sommardäck minskar bromssträckan betydligt. Sommardäcktester visar att skillnaden i bromssträckan mellan bra och dåliga däck på våt väg kan vara upp till tolv meter, mer än två billängder. Det kan vara avgörande ifall man krockar med djuret eller inte, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden.

Varför viltolyckorna har ökat vet man inte riktigt, men enligt Nationella Viltolycksrådet kan en orsak vara att snöfattiga milda vintrar har gagnat viltstammarnas tillväxt.

Under förra året inträffade mest viltolyckor i Västra Götaland, Skåne, Stockholms län och Kalmar län. Störst är risken att köra på ett rådjur, nästan 46 000 olyckor med rådjur skedde 2017 när antalet 2010 var lite över 27 000. Även olyckorna med hjort och vildsvin har ökat, medan olyckorna med älg har minskat sedan 2010. Under förra året skedde 5 900 olyckor med älg när antalet 2010 var 7 200.

Enligt Motormännens Riksförbund är det oerhört viktigt att viltolyckorna tas på allvar och att viltstängsel sätts upp på fler vägavsnitt.

– I genomsnitt inträffar sex rapporterade viltolyckor i timmen, dygnet runt, året runt. Viltstängsel är den enskilt effektivaste åtgärden för att få ner antalet viltolyckor. Motormännens tidning Motor har låtit Trafikverket plocka fram landets mest utsatta vägavsnitt där viltolyckorna sker. Hälften av alla viltolyckor inträffar på mindre än fyra procent av det statliga vägnätet. När vi nu vet var de flesta olyckorna sker så borde det vara relativt enkelt att åtgärda detta, säger Carl Zeidlitz trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Så här minskar du risken för en viltolycka

  • Anpassa hastigheten till rådande förhållanden, speciellt när en skylt varnar för vilt
  • Kör extra försiktigt när du kör på vägar utan viltstängsel
  • Vidga ditt synfält och titta inte enbart på vägen
  • Var extra uppmärksam vid åkrar, föryngringsytor, sjöar och där viltstängsel börjar eller upphör samt från skymning till gryning
  • Faran för viltolyckor är störst på höst och vår

Det här gäller vid viltolycka

  • Ring 112 och anmäl olyckan
  • Uppge olycksplatsen och vilken typ av djur det gäller samt i vilken riktning djuret har försvunnit om det inte finns kvar på platsen. Märka ut platsen
  • Sätt ut varningstriangel 200-300 meter från olycksplatsen. Om möjligt flytta ut din bil till vägrenen eller parkeringsficka. Sätt på varningsblinkers
  • Skadat eller dödat djur ska omhändertas. Du får dock inte ta med dig ett dött djur, det tillfaller markägaren eller i vissa fall staten

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skräddarsydda lackboxar ökar tempot

Utan utländsk arbetskraft skulle han få lägga ned

Volvo Cars på väg mot sin elektrifierade framtid

Volvo Cars har nu tagit ett viktigt steg mot uppfyllandet av sina elektrifieringsmål med lanseringen av uppgraderade och nyutvecklade elektrifierade drivlinealternativ, som kommer att göras tillgängliga för hela modellprogrammet framöver.

Här är batteriet som kan revolutionera elbilen

Varning för trötta och slumrande bilförare

Så många som 17 procent av de svenska bilisterna har slumrat till bakom ratten. Detta enligt en ny undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Circle K. Att vara påtagligt trött när man kör bil är både straffbart och farligt men ändå uppger mer än hälften av bilisterna att de inte avstår från bilkörning vid trötthet.

Svenska Öhlins ingår nu i bildandet av ett av världens största eftermarknadsföretag

Nyhetsbrev

DRF: Så vässar du lönsamheten i däckverkstaden

Slimma och optimera och satsa på teknik. Det tror Däckspecialisternas Riksförbunds ordförande Ulrik Jönsson är viktigt för däckverkstäderna för att behålla lönsamheten.

Arkiv

TEMA DÄCK&FÄLG: Bilmetro satsar på flyttbara däckställ

Försäkringsbolagen stödjer Kvalitetssäkrad Skadeverkstad

MRF vill ha gemensam certifiering av skadeverkstäder

Svensk Toyotahandel har tecknat ett ramavtal med KBV

Toyotas återförsäljarförening har ingått ett ramavtal för kvalitetsuppföljning av service- och skadeverkstäder med Kontrollerad Bilverkstad. Avtalet har fyra olika nivåer inom verkstadscoachning och egenkontroller skräddarsydda för märket.

Försäljningen av diesel steg under januari månad

Försäljningen av diesel och eldningsolja steg under årets första månad, medan försäljningen av bensin och E85 sjönk. Detta i jämförelse med januari månad 2018. Allt enligt preliminär statistik från SPBI.

Bantad teknik från KTH kan ge lyft för autonoma fordon

För autonoma fordon är lidar, light detection and ranging, en avgörande komponent i den teknik som känner av hur omgivningen ser ut. Nu har forskare vid KTH utvecklat lidar-teknik som är betydligt billigare att tillverka, lättare och mer resurssnål än tidigare varianter.

Antalet efterlysta personbilar minskar i Sverige

1

Motormännen varnar för bristande konstruktion hos Volvo-motorer

MOTORHISTORIA: När en greve utmanade Ferrari

En stormrik italiensk greve försökte en gång i tiden utmana självaste Ferrari. Nu ska prototyperna säljas på auktion.

Nissens Automotive expanderar sitt utbildningskoncept med online

Kraftig ökning av försäkringsbedrägerier inom motorskador och trafikolyckor

Under 2018 genomförde de svenska sakförsäkringsbolagen 7 462 bedrägeriutredningar. Det är en ökning med 7 procent. Utredningarna ledde till att bolagen avböjde utbetalningar till ett värde av 480 miljoner kronor. Det visar den senaste statistiken över försäkringsbedrägerier frånLarmtjänst.

Opel Sverige flyttar huvudkontoret till Malmö

31 personer omkom i januaritrafiken på väg

Under januari månad i år omkom 31 personer och 1 489 skadades i vägtrafiken (140 svårt skadade och 1 349 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 15 februari. Det är 18 fler omkomna än under januari förra året.

Tänak vann Svenska Rallyt Johan Kristoffersson trea i WRC2

Ott Tänak från Estland vann årets Rally Sweden WRC före E. Lappi från Finland och med belgaren T. Neuville på tredje plats. Svenske Pontus Tidemand kom på 8:e plats.

"Husbilsteknikern behöver vara tusenkonstnär"

Nya yrkeshögskoleutbildningar för husbils- och husvagnstekniker kan snart bli verklighet. Att jobba med husbilar ställer bitvis nya och andra krav på fordonsteknikern, menar SFVF:s vd Bo Ericsson.

1

Är världen redo för den självkörande revolutionen?

BMW M kommer med helt nya X-modeller

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

Gratis app ger rätt oljekvalitet

”Man måste vara snabb på bollen”

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

CHEF-intervju: ”Vi var lika ställda som alla andra”

Ford lanserar ny generation Transit i år

Ny vd för Circle K Sverige AB

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

Högsby är Årets Bilkommun 2018

Ny UV-grundfyller från Basf

Se alla Företagens egna nyheter

Affärsägare, verkstäder och leverantörer samlade för FIXAT-evenemanget

Kardan till Chevrolet Captiva och Opel Antara

Ny drivknut till Toyota

Avgaskylare

Nyckelmärkning och -hantering

Ledlenser - ATEX produkter

Fabriksrenoverad original dieselspridare till Volvo

Ny drivaxel till Volvo och Ford

Nya produkter till Jaguar, Land Rover och Scania

Bärarmar till Nissan Qashqai, 07-13

Linear 6 Elite - LAZER

Nya inre drivknutar till VW Transporter och Multivan T5

Ny drivknut till Dacia och Renault

MVS AB lanserar nytt sortiment av elbilsladdare

Kardanaxel till BMW X3

Flexiblare lagring för pallar och långgods

TriSys kundcase - CB Auto

Inspektionslampa

Nadine Kåmark siktar på VM-guld

Dieselpump till Jaguar och Ford

Winassist teknikerapp är här!

Zero Waste - där inget går till spillo

Extraljus 9"

Sänkt pris på BMW- och Mercedesaxlar

Här "printar" vi logotypes enligt kundens önskemål

Sänd till en kollega

0.131