23948sdkhjf

FIA:s nya mästerskap ska ledas av Tina Thörner

Det internationella bilsportförbundet FIA lanserar under nästa år ett nytt mästerskap inom motorsport: FIA Smart Driver Challenge.

Satsningen är en global tävling där förare från hela världen tävlar i smart bilkörning med hjälp av en app i mobilen. Den svenska rallyprofilen Tina Thörner är Event Director för den globala tävlingen, var yttersta mål är att bidra till en säkrare trafikmiljö.

Den nya tävlingen FIA Smart Driving Challenge är skapad av Fédération Internationale de l’Automobile (FIA), det internationella bilsportförbundet som är reglerande organ för globala racingserier som Formel 1, Rally och Rallycross. Nu adderar man ännu en till tävling till listan, där det istället för snabbhet är ett säkert, miljövänligt och ansvarsfullt körbeteende som tar deltagarna till prispallen.

-Att kunna sätta trafiksäkerhet i fokus för ett mästerskap på den här nivån är oerhört stort. Det är ett enormt framsteg att vi äntligen har tekniken för att kunna mäta smart bilkörning i stor skala, som dessutom backas upp av så tunga aktörer, säger Tina Thörner.

Med den svenskutvecklade tekniken Enerfy, som består av en läsare i bilen och en app i mobilen som samlar upp data, kan förare runtom i världen kan delta i tävlingen när de gör sina vanliga vardagskörningar till jobbet, till skolan eller till mataffären. Även professionella racingförare kommer att delta som ambassadörer för initiativet och leder egna team för att inspirera sina fans att köra smartare. Under körningarna mäter verktyget hur säkert, miljövänligt och energieffektivt varje förare kör och ger poäng därefter. Ju smartare körbeteende, desto bättre poäng.

-FIA SDC blir som ett ”motorvärldens e-sport”, men istället för att köra snabbt ska man köra smart. Det är helt unikt att motorvärldens giganter står enade i ett så omfattande initiativ och det ärofyllt att få vara en del av satsningen. Ju fler som deltar, desto mer kan vi bidra till en ökad trafiksäkerhet på vägarna, säger Tina.

Målet: en säkrare trafikmiljö FIA, som totalt har över 80 miljoner medlemmar i 145 länder, har som mål med initiativet att öka den globala kunskapen om smart bilkörning. Satsningen är en central del i arbetet med att skapa en säkrare trafikmiljö, ett uppdrag som FIA bedriver under projektet FIA Action for Road Safety som stödjer FN’s deklaration Decade of Action for Road Safety.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11