23948sdkhjf

Varning till verkstäder efter beslut i ARN

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Bilägaren skulle få en krockskada reparerad. Men verkstaden passade också på att utan kundens medgivande omprogrammera styrboxen. Ärendet hamnade hos ARN där bilägaren begär i första hand att motorn återställs eftersom bilägaren tycker att verkstan har laddat en olovlig mjukvara i motorn och i andra hand krävs ersättning med 35 000 kr.

Bakgrunden är denna. I september 2017 lämnade bilägaren in sin bil till en verkstad för att för att reparera en krockskada på sin VW via sin vagnskadegaranti. Verkstan omprogrammerar styrboxen och nu drar motorn mer bränsle, fick sämre vridmoment och är slöare enligt bilägaren. Andra egenskaper som har uppkommit är, rycker vid kallstart, driver dåligt vid minusgrader och det händer inte någonting när man startar bilen och backar ut för att sedan lägga in driven.

Bilägaren vill i först hand återställa motorn. Om detta inte går måste han sälja bilen och vill då ha ersättning med 35 000 kr för förlust vid affären, rekond, annonsering, arbete för att sälja bilen m.m.

Verkstan motsätter sig kravet och beklagar att bilen blev uppdaterad med aktion 23R7, uppdateringen efter ”dieselgate”, trots att bilägaren inte ville det. Verkstan menar att det beror på mänskligt slarv med interna rutiner. Verkstan menar också att det inte finns några belägg för att bilar med denna uppdatering drar mer bränsle eller tappar motorkraft.

Nämnden konstaterar att tvisten gäller den uppdatering som skett på inrådan av tillverkaren i syfte att åtgärda den manipulerade mjukvaran i motorn som framkom efter den s.k. dieselskandalen. En tillverkare kan i och för sig ha vissa uppfattningar om vilka åtgärder som bör vidtas med en bil. Tillverkaren är emellertid inte ägare till bilen sedan den sålts till en konsument. Tillverkarens uppfattning saknar därför betydelse för frågan om vilka åtgärder som ska eller får vidtas på en bil. Endast ägaren (eller dennes representant) kan bestämma vad som ska eller får göras med bilen.

-Nämnden konstaterade att verkstan utan att först tillfrågat bilägaren om han ville låta utföra åtgärden. Det är inte tillåtet att göra ingrepp på någon annans egendom utan att först få tillstånd till det, säger Bo Ericson, vd för SFVF, som är ledamot i ARN.

Enligt 4 § konsumenttjänstlagen ska näringsidkaren utföra tjänsten fackmässigt. Verkstan ska samråda med bilägaren i den utsträckning som det behövs och är möjligt. Genom att utföra en åtgärd som inte beställts eller medgetts av bilägaren har verkstaden förfarit felaktigt vid utförandet av reparationstjänsten. Tjänsten är därmed felaktig. Bolaget är därför skyldigt att kostnadsfritt och på ett fackmässigt sätt avhjälpa felet genom att återställa motorn till det skick den var i före uppdateringen.

-Vår uppmaning till alla verkstäder. Samråd alltid med bilägaren före åtgärd. Gör skriftligt, via SMS eller mail. Det är verkstan som ska visa att ni har en överenskommelse, avslutar Bo Ericsson.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nissens Automotive expanderar sitt utbildningskoncept med online

Med över 4 000 mekaniker och systemoperatörer i fordonsindustrin som användare runt om i världen, har Nissens Automotive plattform för kunskapsdelning gjort avtryck i den service som erbjuds av reservdelstillverkare. Nissen Training Concet, NTC-konceptet, går nu in i en ny era: lanseringen av en online självlärande plattform.

Motormännen varnar för bristande konstruktion hos Volvo-motorer

MOTORHISTORIA: När en greve utmanade Ferrari

En stormrik italiensk greve försökte en gång i tiden utmana självaste Ferrari. Nu ska prototyperna säljas på auktion.

Kraftig ökning av försäkringsbedrägerier inom motorskador och trafikolyckor

Under 2018 genomförde de svenska sakförsäkringsbolagen 7 462 bedrägeriutredningar. Det är en ökning med 7 procent. Utredningarna ledde till att bolagen avböjde utbetalningar till ett värde av 480 miljoner kronor. Det visar den senaste statistiken över försäkringsbedrägerier frånLarmtjänst.

Opel Sverige flyttar huvudkontoret till Malmö

31 personer omkom i januaritrafiken på väg

Under januari månad i år omkom 31 personer och 1 489 skadades i vägtrafiken (140 svårt skadade och 1 349 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 15 februari. Det är 18 fler omkomna än under januari förra året.

Nyhetsbrev

Tänak vann Svenska Rallyt Johan Kristoffersson trea i WRC2

Ott Tänak från Estland vann årets Rally Sweden WRC före E. Lappi från Finland och med belgaren T. Neuville på tredje plats. Svenske Pontus Tidemand kom på 8:e plats.

Arkiv
1

Är världen redo för den självkörande revolutionen?

BMW M kommer med helt nya X-modeller

"Husbilsteknikern behöver vara tusenkonstnär"

Nya yrkeshögskoleutbildningar för husbils- och husvagnstekniker kan snart bli verklighet. Att jobba med husbilar ställer bitvis nya och andra krav på fordonsteknikern, menar SFVF:s vd Bo Ericsson.

Kärvare tider för Mekonomen som slopar utdelningen

CHEF-intervjun: ”Jag mår inte bra om inte jag får vara i verkstaden ibland”

Finsk bildelsjätte biter sig fast i Sverige

Drivknuten.se blir svensk representant för Febest

Specialisterna på delar för drivlinan, Drivknuten.se, blir ny officiell svensk representant för Febest Auto Parts. Det innebär ett stort tillskott på bildelar i högsta kvalitet som kompletterar Drivknuten´s sortiment.

Elbilsförares räckviddsångest oftast obefogad

När temperaturen sjunker nära noll minskar körsträckan hos elbilar, eftersom bilarnas batterier påverkas av kylan. Men farhågorna om att man som nybliven elbilsägare ska åka på en ”räckviddssmäll” på svenska vintervägar är ofta överdrivna, skriver försäkringsbolaget Ifs motorexpert Johan Granholm.

Ny rapport gör tummen upp för BMW:s framtid

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

Skatteverket ska kolla bilverkstäder i jakten på svartarbete

I år fortsätter Skatteverket granskningen av branscher där risken för svartarbete är stor. Det gäller branscher som bilverkstäder och restauranger samt skönhetsbranschen och byggsektorn.

1

Därför är brinnande gasbilar svåra att släcka

SFVF har bjudit in den nye konsumentansvarige ministern till verkstadsbesök

Landets nya civilminister, som också har ansvar för konsumentfrågorna, Ardalan Shekarabi (S) har ställt sig positiv till att besöka en verkstad för att få mer information om hur bilverkstadsbranschen fungerar.

Exclusive Cars väljer Dekra för sin kvalitetsutveckling

Renault godkänner HVO 100

Dansk diagnosportal guidar i felkodsdjungeln

Rätt fordonsdata till rätt pris. Detta säger sig företaget bakom nätportalen Auto Frontal kunna erbjuda.

Svenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019

Efter en tre dagar lång och intensiv uttagningsprocess har beslutet fattats: Erik Johansson är BMW Motorsport Junior 2019.

Gratis app ger rätt oljekvalitet

”Man måste vara snabb på bollen”

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

CHEF-intervju: ”Vi var lika ställda som alla andra”

Ford lanserar ny generation Transit i år

Ny vd för Circle K Sverige AB

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

Högsby är Årets Bilkommun 2018

Ny UV-grundfyller från Basf

TEMA olja: De är världens 10 största oljejättar

Se alla Företagens egna nyheter

Ledlenser - ATEX produkter

Fabriksrenoverad original dieselspridare till Volvo

Ny drivaxel till Volvo och Ford

Nya produkter till Jaguar, Land Rover och Scania

Bärarmar till Nissan Qashqai, 07-13

Linear 6 Elite - LAZER

Nya inre drivknutar till VW Transporter och Multivan T5

Ny drivknut till Dacia och Renault

MVS AB lanserar nytt sortiment av elbilsladdare

Kardanaxel till BMW X3

Flexiblare lagring för pallar och långgods

TriSys kundcase - CB Auto

Inspektionslampa

Nadine Kåmark siktar på VM-guld

Dieselpump till Jaguar och Ford

Winassist teknikerapp är här!

Zero Waste - där inget går till spillo

Extraljus 9"

Sänkt pris på BMW- och Mercedesaxlar

Här "printar" vi logotypes enligt kundens önskemål

Intelligenta och digitala registreringsskyltar

Hur man monterar bananformad spiralfjädrar korrekt

Silikondamasker åter i lager!

Reparationssats till differentialen i Nissan Navarra/Pathfinder

Jysk i Uldum, Danmark - Logistikcenter i Världsklass

Sänd till en kollega

0.104