23948sdkhjf

Kvinnliga Branschambassadörer lyfter samarbeten i Uppsala

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Två kvinnliga branschprofiler arbetar idag aktivt som Branschambassadörer för att förbättra samrbetet mellan branschföretag och fordonsutbildning.

Det är Lina Blomqvist från BéOs Bilservice AB, vinnare av MotorMagasinets Initiativpris förra året och Malin Wennman från Wennmans Bilplåt, med i juryn inför årets Motorgala, som ser till att gymnasieskolorna inte behöver oroa sig över samarbetet med branschens företag.

Både Lina Blomqvist och Malin Wennman är båda vd i sina respektive företag och har i sina roller som Branschambassadörer tagit på sitt ansvar att på ett unikt sätt hittat nya samarbetsformer mot tre fordonsskolor i Uppsala.

-Arbetet är en slags hjälp till självhjälp och ingår i Verkstadsföretagarnas o SFVFs projekt ”utveckling av APL”, säger Bo Ericsson som är CEO/vd för föreningarna.

Uppsala Yrkesgymnasium i Jälla är den första godkända skolan med det fantastiska betyget 5 av 5 möjliga poäng. Skolan samarbetar med ett 15-tal företag i Uppsala inom APL.

-Det här är en viktig markering i rekryteringsarbetet där vi i våra föreningar med över 2 300 företag stöttar och rekommenderar godkända skolor. Alla företag måste engagera sig för att kunna trygga kvalitet och kvantitet på framtidens tekniker, fortsätter Bo Ericsson.

En Branschambassadör är oftast en företagsledare eller servicechef från ett verkstadsföretag som anmält sitt intresse till att samordna företagens hjälp till skolans fordonsutbildning. Det kan gälla att planera och utveckla APL (arbetsplatsförlagt lärande), hjälpa skolan med verktyg och utrustning eller kompetensutveckling.

-Det primära är att delta i skolans lokala programråd, säger Benny Wallin som är projektledare och utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna. I vårt projekt ”Utveckling av APL” pågår verksamheter vid 16 olika skolor och med lika många Branschambassadörer som samverkansansvariga.

Som orter kan nämnas Uppsala, Norrköping, Linköping, Motala, Karlskrona, Helsingborg, Mora, Katrineholm. Under sommaren har man arrangerat två kurser för Branschambassadörer. Projektet varar under 2018 men syfte är att det blir ett långsiktigt samarbete mellan skola och företag som kommer att öka tillgången på anställningsbara medarbetare.

Branschgodkänd Skolverkstad är en kontroll som görs av ett företag eller en Branschambassadör tillsammans med lärare och skolledare. Protokollet som är utarbetat av medlemsföretagen innehåller en okulär kontroll av lokaler, utrustning och verktyg och en s k internkontroll. Protokollet lämnas till skolledaren. Syften är att eleverna ska känna sig trygga i skolans verkstad och att man där får lära sig att arbeta med modern utrustning och moderna verktyg. När man sedan kommer till ett företag på APL är man förberedd och känner igen sig.

-Vi har i våra organisationer under året kämpat hårt med att få företagen att inse, engagerar man sig inte mot skolan får man heller inga anställningsbara medarbetare när man mest behöver det. Vi vill poängtera att godkänd skolverkstad är bara ett av flera alternativ till att kvalitessäkra fordonsutbildningen. Så nu är vi på rätt väg, avslutar Bo Ericsson.

Olle Holm

 Bild: Branschambassadörerna Malin Wennman och Lina Blomqvist tillsammans med medarbetare.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Motormagasinet söker reporter

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Nyhetsbrev

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Arkiv

”Våga anställa de som inte passar in”

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Volvo omkörd av VW Golf på topplista för begagnade bilar

Bilägare vill ha smarta, slitstarka och lättrullande däck

Däck som med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag, däck som är slitstarka och däck med ännu lägre rullmotstånd är önskemål som svenska bilister ställer för framtidens däck, visar en enkät från Nokian Tyres.

Ny generation av Suzuki Jimny

Praktisk Bilverkstad på Konsumentvägledardagarna

BMW tvingas till fler återkallelser

Dieselmotorer som fattar eld, bilar som kan få problem med krockkudden i ratten och bilar där strömförsörjningen slås ut. BMW har tvingats till flera omfattande återkallelser av bilar både i år och ifjol.

Volvo Car Group tecknar batteriavtal värt flera miljarder US-dollar

Volvo Car Group har tecknat långsiktiga avtal med de ledande batteritillverkarna CATL och LG Chem för att säkerställa leveranser av litiumjonbatterier värt flera miljarder US-dollar det kommande årtiondet för nästa generations Volvo- och Polestar-modeller.

Mikroplast på västkusten till 97 procent annat än däckgummi

Nyligen har det rapporterats om förekomst av däckgranulat från konstgräs i en sjö vid Växjö. Det har även rapporterats om förekomst av däckpartiklar i havet på västkusten. – Det är olyckligt att däck och däckgummi återigen pekas ut som enormt miljöproblem på lösa eller felaktiga grunder, säger Fredrik Ardefors, vd Däckbranschen.

Kraftig ökning av laddbara fordon

Nu har Nordens första Alpine Centre öppnat

​FIA-studie oroas över tillgång till fordonsdatan

Ges fordonstillverkarna rätt att kontrollera och bestämma över – begränsa – tillgången till den fordonsgenererade datan, skulle det innebära ekonomiskt bortfall och merkostnader för märkesoberoende verkstäder respektive för konsument på uppemot 65 miljarder Euro (ca 700 miljarder kronor) 2030.

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Trycket på fria verkstäder ökar igen

För första gången på många år har Cecra, den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandel och verkstad, återaktiverat arbetet i gruppen för fria verkstäder. Bo Ericsson, vd för SFVF, sitter med i Cecra och har lämnat den här rapporten från senaste mötet.

Rekordtapp för biodrivmedel

SFVF varnar för piratkopierade bildelar

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) varnar verkstäder och bilägare för att montera in bildelar om ursprunget av delen är okänd!

Lagligt begränsa fordonstvättarnas vattenanvändning vid vattenbrist

En kommun har möjlighet att begränsa företags vattenanvändning om vattenbristen blir tillräckligt allvarlig. Grundvattenreserverna i Sverige är just nu lägre än kanske någonsin i modern tid.

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Koppla greppet med Kamasa

Här är Hedin Bils expansion 2018

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

1

Toyotahandlarna förlänger begagnatgarantierna till 10 år

Se alla Företagens egna nyheter

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafikanter!

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Inverter 12V 1000W

Total lanserar en banbrytande produktserie med smörjmedel för el- och hybri...

Produktnyhet från Purflux!

Så säkerställer vi hög leverans-kapacitet

Bromsservice - för säkerhets skull

Kraft och IT försörjning för framtidens verkstad

Sänd till en kollega

0.117