23948sdkhjf

Kvinnliga Branschambassadörer lyfter samarbeten i Uppsala

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Två kvinnliga branschprofiler arbetar idag aktivt som Branschambassadörer för att förbättra samrbetet mellan branschföretag och fordonsutbildning.

Det är Lina Blomqvist från BéOs Bilservice AB, vinnare av MotorMagasinets Initiativpris förra året och Malin Wennman från Wennmans Bilplåt, med i juryn inför årets Motorgala, som ser till att gymnasieskolorna inte behöver oroa sig över samarbetet med branschens företag.

Både Lina Blomqvist och Malin Wennman är båda vd i sina respektive företag och har i sina roller som Branschambassadörer tagit på sitt ansvar att på ett unikt sätt hittat nya samarbetsformer mot tre fordonsskolor i Uppsala.

-Arbetet är en slags hjälp till självhjälp och ingår i Verkstadsföretagarnas o SFVFs projekt ”utveckling av APL”, säger Bo Ericsson som är CEO/vd för föreningarna.

Uppsala Yrkesgymnasium i Jälla är den första godkända skolan med det fantastiska betyget 5 av 5 möjliga poäng. Skolan samarbetar med ett 15-tal företag i Uppsala inom APL.

-Det här är en viktig markering i rekryteringsarbetet där vi i våra föreningar med över 2 300 företag stöttar och rekommenderar godkända skolor. Alla företag måste engagera sig för att kunna trygga kvalitet och kvantitet på framtidens tekniker, fortsätter Bo Ericsson.

En Branschambassadör är oftast en företagsledare eller servicechef från ett verkstadsföretag som anmält sitt intresse till att samordna företagens hjälp till skolans fordonsutbildning. Det kan gälla att planera och utveckla APL (arbetsplatsförlagt lärande), hjälpa skolan med verktyg och utrustning eller kompetensutveckling.

-Det primära är att delta i skolans lokala programråd, säger Benny Wallin som är projektledare och utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna. I vårt projekt ”Utveckling av APL” pågår verksamheter vid 16 olika skolor och med lika många Branschambassadörer som samverkansansvariga.

Som orter kan nämnas Uppsala, Norrköping, Linköping, Motala, Karlskrona, Helsingborg, Mora, Katrineholm. Under sommaren har man arrangerat två kurser för Branschambassadörer. Projektet varar under 2018 men syfte är att det blir ett långsiktigt samarbete mellan skola och företag som kommer att öka tillgången på anställningsbara medarbetare.

Branschgodkänd Skolverkstad är en kontroll som görs av ett företag eller en Branschambassadör tillsammans med lärare och skolledare. Protokollet som är utarbetat av medlemsföretagen innehåller en okulär kontroll av lokaler, utrustning och verktyg och en s k internkontroll. Protokollet lämnas till skolledaren. Syften är att eleverna ska känna sig trygga i skolans verkstad och att man där får lära sig att arbeta med modern utrustning och moderna verktyg. När man sedan kommer till ett företag på APL är man förberedd och känner igen sig.

-Vi har i våra organisationer under året kämpat hårt med att få företagen att inse, engagerar man sig inte mot skolan får man heller inga anställningsbara medarbetare när man mest behöver det. Vi vill poängtera att godkänd skolverkstad är bara ett av flera alternativ till att kvalitessäkra fordonsutbildningen. Så nu är vi på rätt väg, avslutar Bo Ericsson.

Olle Holm

 Bild: Branschambassadörerna Malin Wennman och Lina Blomqvist tillsammans med medarbetare.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nissens Automotive expanderar sitt utbildningskoncept med online

Med över 4 000 mekaniker och systemoperatörer i fordonsindustrin som användare runt om i världen, har Nissens Automotive plattform för kunskapsdelning gjort avtryck i den service som erbjuds av reservdelstillverkare. Nissen Training Concet, NTC-konceptet, går nu in i en ny era: lanseringen av en online självlärande plattform.

Motormännen varnar för bristande konstruktion hos Volvo-motorer

MOTORHISTORIA: När en greve utmanade Ferrari

En stormrik italiensk greve försökte en gång i tiden utmana självaste Ferrari. Nu ska prototyperna säljas på auktion.

Kraftig ökning av försäkringsbedrägerier inom motorskador och trafikolyckor

Under 2018 genomförde de svenska sakförsäkringsbolagen 7 462 bedrägeriutredningar. Det är en ökning med 7 procent. Utredningarna ledde till att bolagen avböjde utbetalningar till ett värde av 480 miljoner kronor. Det visar den senaste statistiken över försäkringsbedrägerier frånLarmtjänst.

Opel Sverige flyttar huvudkontoret till Malmö

31 personer omkom i januaritrafiken på väg

Under januari månad i år omkom 31 personer och 1 489 skadades i vägtrafiken (140 svårt skadade och 1 349 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 15 februari. Det är 18 fler omkomna än under januari förra året.

Nyhetsbrev

Tänak vann Svenska Rallyt Johan Kristoffersson trea i WRC2

Ott Tänak från Estland vann årets Rally Sweden WRC före E. Lappi från Finland och med belgaren T. Neuville på tredje plats. Svenske Pontus Tidemand kom på 8:e plats.

Arkiv
1

Är världen redo för den självkörande revolutionen?

BMW M kommer med helt nya X-modeller

"Husbilsteknikern behöver vara tusenkonstnär"

Nya yrkeshögskoleutbildningar för husbils- och husvagnstekniker kan snart bli verklighet. Att jobba med husbilar ställer bitvis nya och andra krav på fordonsteknikern, menar SFVF:s vd Bo Ericsson.

Kärvare tider för Mekonomen som slopar utdelningen

CHEF-intervjun: ”Jag mår inte bra om inte jag får vara i verkstaden ibland”

Finsk bildelsjätte biter sig fast i Sverige

Drivknuten.se blir svensk representant för Febest

Specialisterna på delar för drivlinan, Drivknuten.se, blir ny officiell svensk representant för Febest Auto Parts. Det innebär ett stort tillskott på bildelar i högsta kvalitet som kompletterar Drivknuten´s sortiment.

Elbilsförares räckviddsångest oftast obefogad

När temperaturen sjunker nära noll minskar körsträckan hos elbilar, eftersom bilarnas batterier påverkas av kylan. Men farhågorna om att man som nybliven elbilsägare ska åka på en ”räckviddssmäll” på svenska vintervägar är ofta överdrivna, skriver försäkringsbolaget Ifs motorexpert Johan Granholm.

Ny rapport gör tummen upp för BMW:s framtid

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

Skatteverket ska kolla bilverkstäder i jakten på svartarbete

I år fortsätter Skatteverket granskningen av branscher där risken för svartarbete är stor. Det gäller branscher som bilverkstäder och restauranger samt skönhetsbranschen och byggsektorn.

1

Därför är brinnande gasbilar svåra att släcka

SFVF har bjudit in den nye konsumentansvarige ministern till verkstadsbesök

Landets nya civilminister, som också har ansvar för konsumentfrågorna, Ardalan Shekarabi (S) har ställt sig positiv till att besöka en verkstad för att få mer information om hur bilverkstadsbranschen fungerar.

Exclusive Cars väljer Dekra för sin kvalitetsutveckling

Renault godkänner HVO 100

Dansk diagnosportal guidar i felkodsdjungeln

Rätt fordonsdata till rätt pris. Detta säger sig företaget bakom nätportalen Auto Frontal kunna erbjuda.

Svenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019

Efter en tre dagar lång och intensiv uttagningsprocess har beslutet fattats: Erik Johansson är BMW Motorsport Junior 2019.

Gratis app ger rätt oljekvalitet

”Man måste vara snabb på bollen”

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

CHEF-intervju: ”Vi var lika ställda som alla andra”

Ford lanserar ny generation Transit i år

Ny vd för Circle K Sverige AB

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

Högsby är Årets Bilkommun 2018

Ny UV-grundfyller från Basf

TEMA olja: De är världens 10 största oljejättar

Se alla Företagens egna nyheter

Ledlenser - ATEX produkter

Fabriksrenoverad original dieselspridare till Volvo

Ny drivaxel till Volvo och Ford

Nya produkter till Jaguar, Land Rover och Scania

Bärarmar till Nissan Qashqai, 07-13

Linear 6 Elite - LAZER

Nya inre drivknutar till VW Transporter och Multivan T5

Ny drivknut till Dacia och Renault

MVS AB lanserar nytt sortiment av elbilsladdare

Kardanaxel till BMW X3

Flexiblare lagring för pallar och långgods

TriSys kundcase - CB Auto

Inspektionslampa

Nadine Kåmark siktar på VM-guld

Dieselpump till Jaguar och Ford

Winassist teknikerapp är här!

Zero Waste - där inget går till spillo

Extraljus 9"

Sänkt pris på BMW- och Mercedesaxlar

Här "printar" vi logotypes enligt kundens önskemål

Intelligenta och digitala registreringsskyltar

Hur man monterar bananformad spiralfjädrar korrekt

Silikondamasker åter i lager!

Reparationssats till differentialen i Nissan Navarra/Pathfinder

Jysk i Uldum, Danmark - Logistikcenter i Världsklass

Sänd till en kollega

0.115