23948sdkhjf

Kvinnliga Branschambassadörer lyfter samarbeten i Uppsala

Två kvinnliga branschprofiler arbetar idag aktivt som Branschambassadörer för att förbättra samrbetet mellan branschföretag och fordonsutbildning.

Det är Lina Blomqvist från BéOs Bilservice AB, vinnare av MotorMagasinets Initiativpris förra året och Malin Wennman från Wennmans Bilplåt, med i juryn inför årets Motorgala, som ser till att gymnasieskolorna inte behöver oroa sig över samarbetet med branschens företag.

Både Lina Blomqvist och Malin Wennman är båda vd i sina respektive företag och har i sina roller som Branschambassadörer tagit på sitt ansvar att på ett unikt sätt hittat nya samarbetsformer mot tre fordonsskolor i Uppsala.

-Arbetet är en slags hjälp till självhjälp och ingår i Verkstadsföretagarnas o SFVFs projekt ”utveckling av APL”, säger Bo Ericsson som är CEO/vd för föreningarna.

Uppsala Yrkesgymnasium i Jälla är den första godkända skolan med det fantastiska betyget 5 av 5 möjliga poäng. Skolan samarbetar med ett 15-tal företag i Uppsala inom APL.

-Det här är en viktig markering i rekryteringsarbetet där vi i våra föreningar med över 2 300 företag stöttar och rekommenderar godkända skolor. Alla företag måste engagera sig för att kunna trygga kvalitet och kvantitet på framtidens tekniker, fortsätter Bo Ericsson.

En Branschambassadör är oftast en företagsledare eller servicechef från ett verkstadsföretag som anmält sitt intresse till att samordna företagens hjälp till skolans fordonsutbildning. Det kan gälla att planera och utveckla APL (arbetsplatsförlagt lärande), hjälpa skolan med verktyg och utrustning eller kompetensutveckling.

-Det primära är att delta i skolans lokala programråd, säger Benny Wallin som är projektledare och utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna. I vårt projekt ”Utveckling av APL” pågår verksamheter vid 16 olika skolor och med lika många Branschambassadörer som samverkansansvariga.

Som orter kan nämnas Uppsala, Norrköping, Linköping, Motala, Karlskrona, Helsingborg, Mora, Katrineholm. Under sommaren har man arrangerat två kurser för Branschambassadörer. Projektet varar under 2018 men syfte är att det blir ett långsiktigt samarbete mellan skola och företag som kommer att öka tillgången på anställningsbara medarbetare.

Branschgodkänd Skolverkstad är en kontroll som görs av ett företag eller en Branschambassadör tillsammans med lärare och skolledare. Protokollet som är utarbetat av medlemsföretagen innehåller en okulär kontroll av lokaler, utrustning och verktyg och en s k internkontroll. Protokollet lämnas till skolledaren. Syften är att eleverna ska känna sig trygga i skolans verkstad och att man där får lära sig att arbeta med modern utrustning och moderna verktyg. När man sedan kommer till ett företag på APL är man förberedd och känner igen sig.

-Vi har i våra organisationer under året kämpat hårt med att få företagen att inse, engagerar man sig inte mot skolan får man heller inga anställningsbara medarbetare när man mest behöver det. Vi vill poängtera att godkänd skolverkstad är bara ett av flera alternativ till att kvalitessäkra fordonsutbildningen. Så nu är vi på rätt väg, avslutar Bo Ericsson.

Olle Holm

 Bild: Branschambassadörerna Malin Wennman och Lina Blomqvist tillsammans med medarbetare.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063