23948sdkhjf

Efter Automechanika: Två kinesiska företag stämda för produktförfalskning

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

I samband med årets Automechanika genomförde tysk polis och åklagare åter razzior för att upptäcka piratkopierade delar och tillbehör. Razziorna blev framgångsrika och en rad beslag gjordes.

Det tyska företaget MS Motorservice International GmbH har åter vidtagit rättsliga åtgärder mot piratprodukter. Genom interimistiskt beslut uppnådde reservdelsspecialisten att två kinesiska tillverkare tvingades ta bort förfalskade kylmedelspumpar från sina mässmontrar på Automechanika i Frankfurt am Main. Dessutom får produkterna inte längre säljas i Tyskland. Sedan flera år tillbaka skyddar företaget sina kunder och sig själva mot bristfälliga kopior från Fjärran Östern.

Redan 2014 upptäckte produktchefer från Motorservice på den ledande branschmässan Automechanika en förfalskning av kylmedelspumpen CWA 200 från Pierburg i mässmontern för ett kinesiskt företag. Motorservice skickade ut en produktvarning, patentinnehavaren Pierburg lämnade in en stämningsansökan och vann i första instans.

-Sedan dess ingår en runda bland konkurrenters mässmontrar i mitt arbete med att observera marknaden, förklarar Oliver Hurtz, Lead Product Manager Mechatronics på Motorservice. Den 11–15 september 2018 var Hurtz på Automechanika igen och hittade ännu en gång förfalskningar: Denna gång upptäckta han två förfalskningar av CWA 200. Återigen inledde Motorservice rättsliga åtgärder. Företagen ifråga tvingades plocka bort pumparna från mässmontrarna och Motorservice utlovades skadestånd. Båda företagen förbjöds av rätten att sälja kylmedelspumparna.

Kylmedelspumpen CWA 200 säljs framgångsrikt av Motorservice på den fria reservdelsmarknaden. Den ger en behovsanpassad kylning och har efterkörningsegenskaper som kyler motorn även efter att den har stängts av.

När förfalskningen 2014 upptäcktes bad Motorservice och Pierburg om att få den kinesiska pumpen skickad till sig och fick en prototyp samt testrapport och teknisk ritning. I labbet kunde ingenjörerna fastställa att elektroniken var bristfällig och att pumpen inte uppnådde samma pumpvolym som Pierburg-pumpen. Under maximal last klarar den riktiga Pierburg-pumpen ett flöde på sju kubikmeter i timmen. Förfalskningen pumpade däremot bara två kubikmeter i timmen – 5 000 liter mindre. Dessutom gav kopian upp vid högre belastning.

-Om kylningen inte längre är aktiv skadas motorn och alla komponenter som måste kylas, exempelvis vevhuset, kolvarna, vevaxeln och kamaxeln. I värsta fall överhettas motorn, förklarar Oliver Hurtz. Även den elektromagnetiska kompatibiliteten (EMC) hade delvis ignorerats. Detta innebär en risk för att pumpen skickar ut signaler som stör andra elektriska kopplingskretsar i fordonet.

Bilden visar en original Pierburg-pump

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fiat Chrysler föreslår fusion med Renault

Biljouren i Åkersberga klar för Godkänd Bilverkstad

Godkänd Bilverkstad är en vattendelare för branschen mot konsument – de seriösa verkstäderna med fokus på kvalitet och kundtrygghet kontra de oseriösa. Det menar Lasse Treser, vd på den fristående verkstaden Biljouren i Åkersberga som nyligen klarat årlig kontroll för Godkänd Bilverkstad.

Gunars Kalkis mästare i 2019 års Yrkesprov i fordonslackering

SFVF/Verkstadsföretagarna i möte med Europeiska Socialfonden

Benny Wallin från Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF), har nu träffat den regionala samordnaren för Europeiska Socialfonden, Anna-Lena Wettergren-Wessman och diskuterat ett fondprojekt från Europeiska socialfonden. Det här handlar om att få resurser för att både kompetensutveckla personalen på verkstäder och nyutbilda personer som idag går arbetslösa till ett jobb inom fordonsbranschens verkstäder.

Orio AB:s vd lämnar företaget

2

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Nyhetsbrev

Glasmästarnas egen snilleindustri

Arkiv

Ynnors Stora Elbilsdag - Vi ska inte vara rädda för att köpa en el- eller gasbil

-Men vi ska vara medvetna om riskerna. Det sade Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, när han talade på Ynnors Elbilsdag.

HRF söker politisk korrigering av husbilsskatten

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Nu är Autopromotec igång och MotorMagasinet är på plats

Appen säkrar kompetensen i bilverkstäderna

ProMeister Academy har utvecklat en app för verkstadspersonal att se sin kompetensnivå inom fordonsteknik. Appen hjälper verkstaden att säkra kvaliteten genom att visa aktuell kompetensnivå samt vilken den kunskap som behöver tillgodoses.

Kraftig minskning av antalet stölder av bildelar

Under första kvartalet 2019 har 404 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Det kan jämföras med samma period 2018 då 913 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Unikt samarbete ska säkra kvalitet på fordonsutbildning

Gymnasium Skövde - Kavelbro har ingått ett unikt trepartsavtal med Volvo Car Sverige och Bilia i Skövde. Samarbetet ska bland annat säkra kvaliteten på Fordons- och transportprogrammet, öka intresset och matcha branschens verklighet.

Hur väl representerar dagens krockdockor befolkningen?

SAFERs Fordons- och Trafiksäkerhetscentrum på Chalmers har fått i uppdrag av näringsdepartementet att genomföra en kartläggning av eventuella brister i hur väl krockdockor representerar befolkningen som helhet.

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Motormagasinet söker reporter

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Här är Hedin Bils expansion 2018

Koppla greppet med Kamasa

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Se alla Företagens egna nyheter

Brigade vinner CLEPA Innovation Award i säkerhetskategorin för sin Quiet Vehicle Sounder (QVS)!

Unikt hörnblixtljus - Panorama sprider ljuset över 150°

Våra Vagnar

TIP Trailer Services i Jönköping har genomfört stor renovering av tanktrailer för Air Liquide

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Sänd till en kollega

0.123