23948sdkhjf

Ny superdator för autonom körning

Autonom körning kommer att kräva avancerad teknik, inte minst för att säkerställa säkerhet för både de åkande och andra trafikanter.

Ett viktigt steg på vägen har tagits av Veoneer Inc. världens största företag specialiserat på förarassistanssystem (ADAS) och autonom körning (AD), som nu har utvecklat superdatorn ”Zeus”.

Den är konstruerad för autonom körning på nivå 4 med Zenuitys mjukvara. ”Zeus” är baserad på NVIDIA DRIVE AGX Xavier och kör operativsystemet NVIDIA DRIVE OS.

Superdatorn Zeus är en ADAS/AD ECU, ”hjärnan” som kombinerar data från kameror, radar och andra sensorer, tolkar situationen och sedan vidtar de åtgärder som krävs. Zeus har utformats för att uppfylla kraven på nivå 4, Hög automation, enligt SAE (Society of Automotive Engineers), vilket innebär att systemet för autonom körning sköter alla dynamiska körmoment, därmed krävs i de flesta fall ingen mänsklig interaktion.  

Veoneer och Zenuity, joint venture-bolaget mellan Veoneer och Volvo Cars, har utvecklat mjukvarukortet. Veoneer ansvarar för hårdvara och grundläggande mjukvara, medan Zenuity ansvarar för utveckling av mjukvaran för autonom körning och fordonsintegration. Zeus baseras på skalbara NVIDIA DRIVE AGX Xavier och kör operativsystemet NVIDIA DRIVE OS. 

-Vi har utvecklat Zeus för att mobilitetslösningar ska vara säkra och den är ett viktigt steg mot att kommersialisera autonom körning till 2021. Det nära samarbetet med experter som NVIDIA och Zenuity är nyckeln till nyskapande, tillförlitliga lösningar för framtidens mobilitet, säger Jan Carlson, styrelseordförande, verkställande direktör och koncernchef för Veoneer i en kommentar.     

Superdatorn bygger på systemchipet NVIDIA Xavier som utformats med fokus på säkerhet genom att integrera sex olika processorer som accelererar olika och redundanta algoritmer, däribland mjukvara för artificiell intelligens och djupinlärning. Plattformen kan bearbeta data från upp till 27 sensorer.    

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078