23948sdkhjf

Han lär upp sina anställda

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Attityd, hängivenhet och arbetsmoral kan besegra hinder som både bristande språkkunskaper och utbildning. Det vet Monir Amin som med tre nyanlända syrier fått en konkursmässig verkstad att blomstra.

2014 köpte Monir Amin Speedy Bilservice, som ligger i Aspholmens industriområde strax väster om Örebro centrum. Den förra ägaren hade kastat in handduken.

– Först hade jag en kompanjon. Men det fungerade inte, så jag fick köpa ut honom. Så det var väldigt tufft de första åren, jag fick ta pengar ur egen ficka för att kunna hålla verksamheten igång. Men jag hade bestämt mig för att det måste gå, berättar Monir som lämnade anställningen på serviceverkstaden hos en återförsäljare i Hallsberg för att öppna eget.

Monir hade svårt att hitta kunniga mekaniker. Så till sist bestämde han sig att satsa på en nyanländ yngre kille från Syrien som han hittade med hjälp av arbetsförmedlingen. Så småningom tog Monir in ytterligare två syriska killar i verkstaden. Rekryteringar som i samtliga fall visat sig vara lyckokast. Två av killarna är i dag fast anställda och den tredje är provanställd.

Klicka på bilden för att se fler bilder från verkstaden

– De kunde ingen svenska när de började hos mig, men eftersom jag också kommer från Syrien kan jag deras språk.

Alla tre killarna, som är födda -73, -74 och -82, har tidigare jobbat med bilar i Syrien.

Har de någon fordonsutbildning?
– Nej. I Syrien är det vanligt att man lär sig allt från grunden genom att jobba i verkstaden. Elever från yrkesgymnasiet som kommer till oss saknar kunskaper på många områden, trots att de har utbildning. Jag har pratat med lärarna på fordonsutbildningen och sagt att de måste få mer praktik, för det är i verkstaden de lär sig.

Monirs anställda klara av att läsa instruktioner på svenska men har fortfarande svårt med att själva prata och förstå talad svenska. Så Monir sköter fortfarande alla kundkontakter och delegerar alla jobb.

– De måste lära sig svenska, annars klarar de sig inte i samhället. Jag har en vän som är pensionerad lärare och är här två timmar varje fredag och ger dem svenskalektioner.

Men det är väl egentligen kommunens ansvar att ge dina killar svenska-undervisning?
– Jo, men samtidigt är det bra för mig om de lär sig svenska. Jag har inte haft semester på tre år, om de lär sig bra svenska så att de kan sköta kontakten med kunderna så kan jag ta semester.

Vad är svårast för dina anställda i nuläget?
– Det är att jobba med datorer. Jag får fortfarande göra alla felsökningar, sedan sätter jag dem i jobb. Men jag låter dem prova själva först, sedan får de be mig om hjälp när de kör fast.

Skulle du göra om samma sak i dag – anställa flyktingkillar i verkstaden?
– Ja. Jag började med en kille, sedan tog jag in två till. Och det har gått bra. Det är bara att titta på våra siffror. Speciellt tack vare en av mina killar, Abdul Fattah Mona. Utan honom hade jag nog inte klarat den här resan.

Vad har varit svårast för dig?
– Vi hade många reklamationer i början som gällde jobb som de förra ägarna till verkstaden hade gjort. Men Speedy stod för de reklamationerna.

Har ni ofta svårt att få tillgång till fordonsdata?
– För vissa märken och modeller kan det vara svårt att få fram till exempel kopplingsscheman, men inte annars.

Behöver ni ofta tacka nej till kunder?
– Jag tror vi kanske är den enda verkstaden i hela Örebro som tar emot nästan allt, även felsökningar på elfel. Vi har till och med andra verkstäder som skickar oss bilar som de inte vill jobba med. Det kan vara lite äldre bilar där det skulle kosta kunden för mycket att fixa felet. För oss känns det så viktigt att behålla en kund att vi hellre lägger lite mer jobb och tar lite mindre betalt, för att vi annars tappar kunden.

– Och killarna är otroligt duktiga, läraktiga. Vi monterar en hel del dragkrokar på nya bilar, det är en två bilar varje dag. Min bästa mekaniker visste inte hur man monterar sju- och trettonpoliga elsatser till dragkroken. Jag visade honom två gånger hur man gör och sedan dess gör han det själv – felfritt givetvis.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

När Volvo lanserade sina nya fyrcylindriga dieselmotor i VEA-familjen hade den en av marknadens längsta bytesintervall för kamremmen. Nu har Volvo gått ut med nya instruktioner där man nära på halverat bytesintervallet.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Nyhetsbrev

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

Arkiv

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Rätt luftfilter – för miljö och plånbok

Sämre prestanda och högre bränsleförbrukning med dåligt luftfilter

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Vinnare från MotorGalan tävlar i Yrkes-VM

Anna Widholm, lackerare vid Möller Bil i Västerås och vinnare av Årets Lackerare vid MotorGalan 2018 är en av de tävlande från fordonsbranschen vid Yrkes-VM i ryska Kazan. Den andre tävlande från fordonsbranschen är Oscar Thulin, Toveks Bil i Lund som tävlar i Bilskadeteknik.

Begagnatköpen ökade med 42 % under juli med VW Golf i topp

Lackerare efterlyses till MotorGalan

Den 14 november är det dags för Motorgalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Det är hög tid att nominera till de olika kategorierna. Vi skulle gärna se att fler nomineras, bland annat till kategorin Årets Lackerare.

Northvolt har börjat rekrytera till batterifabriken i Skellefteå

Nu ska fordonsbranschen utbilda i batteri- och elbilsteknik

Den svenska fordonsbranschen ska utbilda 10 000-tals svenska anställda för att inte Sverige ska hamna på efterkälken inom elbilar. Risken är att Kina och Tyskland konkurrerar ut Sverige, uppger Ekonomiekot.

Mopedens dag en folkfest i norr

Antal elbilar ökar och det är Tesla Model 3 som driver på

Samtidigt som effektfrågan debatteras flitigt fortsätter antal laddbara bilar att öka. Tesla Model 3 fortsätter att driva beståndsutvecklingen bland elbilarna. Nya studier visar emellertid att stora ökningar av elbilsbeståndet kan göras utan att ytterligare nätkapacitet behöver byggas ut.

Nu är det dags att nominera till MotorGalan

Den 14 november är det dags för MotorGalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Men innan dess är det dags att nominera till de olika kategorierna. Den 13 augusti är sista dag att nominera.

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Kolla vilka som vann på MotorGalan förra året

Över 100 startande och 88 jagar SM-poäng i Kolsvarundan

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobilskolan i September!

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 oktober 2019.

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

Sogefi OE leverantör till "årets motor" från Ferrari

Hårdtest av UV-Triple+, Den svensktillverkade härdlampan för bilglasreparationer

Unikt kombinationsljus

Hjulinställning - ACTIA 3DLite

Fokus på verkstäder: Bli redo för besök från Arbetsmiljöverket

Nytt effektivt sätt att kolla oljemängden i faten!

Actigas 400 - Fyrgasmätare med display för bensin.

Komplett olje- och filterpaket till DSG

Sänd till en kollega

0.117