23948sdkhjf

Han lär upp sina anställda

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Attityd, hängivenhet och arbetsmoral kan besegra hinder som både bristande språkkunskaper och utbildning. Det vet Monir Amin som med tre nyanlända syrier fått en konkursmässig verkstad att blomstra.

2014 köpte Monir Amin Speedy Bilservice, som ligger i Aspholmens industriområde strax väster om Örebro centrum. Den förra ägaren hade kastat in handduken.

– Först hade jag en kompanjon. Men det fungerade inte, så jag fick köpa ut honom. Så det var väldigt tufft de första åren, jag fick ta pengar ur egen ficka för att kunna hålla verksamheten igång. Men jag hade bestämt mig för att det måste gå, berättar Monir som lämnade anställningen på serviceverkstaden hos en återförsäljare i Hallsberg för att öppna eget.

Monir hade svårt att hitta kunniga mekaniker. Så till sist bestämde han sig att satsa på en nyanländ yngre kille från Syrien som han hittade med hjälp av arbetsförmedlingen. Så småningom tog Monir in ytterligare två syriska killar i verkstaden. Rekryteringar som i samtliga fall visat sig vara lyckokast. Två av killarna är i dag fast anställda och den tredje är provanställd.

Klicka på bilden för att se fler bilder från verkstaden

– De kunde ingen svenska när de började hos mig, men eftersom jag också kommer från Syrien kan jag deras språk.

Alla tre killarna, som är födda -73, -74 och -82, har tidigare jobbat med bilar i Syrien.

Har de någon fordonsutbildning?
– Nej. I Syrien är det vanligt att man lär sig allt från grunden genom att jobba i verkstaden. Elever från yrkesgymnasiet som kommer till oss saknar kunskaper på många områden, trots att de har utbildning. Jag har pratat med lärarna på fordonsutbildningen och sagt att de måste få mer praktik, för det är i verkstaden de lär sig.

Monirs anställda klara av att läsa instruktioner på svenska men har fortfarande svårt med att själva prata och förstå talad svenska. Så Monir sköter fortfarande alla kundkontakter och delegerar alla jobb.

– De måste lära sig svenska, annars klarar de sig inte i samhället. Jag har en vän som är pensionerad lärare och är här två timmar varje fredag och ger dem svenskalektioner.

Men det är väl egentligen kommunens ansvar att ge dina killar svenska-undervisning?
– Jo, men samtidigt är det bra för mig om de lär sig svenska. Jag har inte haft semester på tre år, om de lär sig bra svenska så att de kan sköta kontakten med kunderna så kan jag ta semester.

Vad är svårast för dina anställda i nuläget?
– Det är att jobba med datorer. Jag får fortfarande göra alla felsökningar, sedan sätter jag dem i jobb. Men jag låter dem prova själva först, sedan får de be mig om hjälp när de kör fast.

Skulle du göra om samma sak i dag – anställa flyktingkillar i verkstaden?
– Ja. Jag började med en kille, sedan tog jag in två till. Och det har gått bra. Det är bara att titta på våra siffror. Speciellt tack vare en av mina killar, Abdul Fattah Mona. Utan honom hade jag nog inte klarat den här resan.

Vad har varit svårast för dig?
– Vi hade många reklamationer i början som gällde jobb som de förra ägarna till verkstaden hade gjort. Men Speedy stod för de reklamationerna.

Har ni ofta svårt att få tillgång till fordonsdata?
– För vissa märken och modeller kan det vara svårt att få fram till exempel kopplingsscheman, men inte annars.

Behöver ni ofta tacka nej till kunder?
– Jag tror vi kanske är den enda verkstaden i hela Örebro som tar emot nästan allt, även felsökningar på elfel. Vi har till och med andra verkstäder som skickar oss bilar som de inte vill jobba med. Det kan vara lite äldre bilar där det skulle kosta kunden för mycket att fixa felet. För oss känns det så viktigt att behålla en kund att vi hellre lägger lite mer jobb och tar lite mindre betalt, för att vi annars tappar kunden.

– Och killarna är otroligt duktiga, läraktiga. Vi monterar en hel del dragkrokar på nya bilar, det är en två bilar varje dag. Min bästa mekaniker visste inte hur man monterar sju- och trettonpoliga elsatser till dragkroken. Jag visade honom två gånger hur man gör och sedan dess gör han det själv – felfritt givetvis.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Gunars Kalkis mästare i 2019 års Yrkesprov i fordonslackering

Nu är Autopromotec igång och MotorMagasinet är på plats

Med växande antal utställare, fler besökare och växande mässområde ser eftermarknadsmässan Autopromotec i Bologna att befästa sin andraplats näst efter Automechanika i Frankfurt.

SFVF/Verkstadsföretagarna i möte med Europeiska Socialfonden

Benny Wallin från Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF), har nu träffat den regionala samordnaren för Europeiska Socialfonden, Anna-Lena Wettergren-Wessman och diskuterat ett fondprojekt från Europeiska socialfonden. Det här handlar om att få resurser för att både kompetensutveckla personalen på verkstäder och nyutbilda personer som idag går arbetslösa till ett jobb inom fordonsbranschens verkstäder.

Orio AB:s vd lämnar företaget

2

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Glasmästarnas egen snilleindustri

Nyhetsbrev

Ynnors Stora Elbilsdag - Vi ska inte vara rädda för att köpa en el- eller gasbil

-Men vi ska vara medvetna om riskerna. Det sade Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, när han talade på Ynnors Elbilsdag.

Arkiv

HRF söker politisk korrigering av husbilsskatten

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Appen säkrar kompetensen i bilverkstäderna

ProMeister Academy har utvecklat en app för verkstadspersonal att se sin kompetensnivå inom fordonsteknik. Appen hjälper verkstaden att säkra kvaliteten genom att visa aktuell kompetensnivå samt vilken den kunskap som behöver tillgodoses.

Kraftig minskning av antalet stölder av bildelar

Under första kvartalet 2019 har 404 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Det kan jämföras med samma period 2018 då 913 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Unikt samarbete ska säkra kvalitet på fordonsutbildning

Gymnasium Skövde - Kavelbro har ingått ett unikt trepartsavtal med Volvo Car Sverige och Bilia i Skövde. Samarbetet ska bland annat säkra kvaliteten på Fordons- och transportprogrammet, öka intresset och matcha branschens verklighet.

Hur väl representerar dagens krockdockor befolkningen?

SAFERs Fordons- och Trafiksäkerhetscentrum på Chalmers har fått i uppdrag av näringsdepartementet att genomföra en kartläggning av eventuella brister i hur väl krockdockor representerar befolkningen som helhet.

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Motormagasinet söker reporter

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Volvo omkörd av VW Golf på topplista för begagnade bilar

Bilägare vill ha smarta, slitstarka och lättrullande däck

Däck som med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag, däck som är slitstarka och däck med ännu lägre rullmotstånd är önskemål som svenska bilister ställer för framtidens däck, visar en enkät från Nokian Tyres.

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Koppla greppet med Kamasa

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Här är Hedin Bils expansion 2018

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Se alla Företagens egna nyheter

Våra Vagnar

TIP Trailer Services i Jönköping har genomfört stor renovering av tanktrailer för Air Liquide

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Inverter 12V 1000W

Total lanserar en banbrytande produktserie med smörjmedel för el- och hybri...

Sänd till en kollega

0.119