23948sdkhjf

Han lär upp sina anställda

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Attityd, hängivenhet och arbetsmoral kan besegra hinder som både bristande språkkunskaper och utbildning. Det vet Monir Amin som med tre nyanlända syrier fått en konkursmässig verkstad att blomstra.

2014 köpte Monir Amin Speedy Bilservice, som ligger i Aspholmens industriområde strax väster om Örebro centrum. Den förra ägaren hade kastat in handduken.

– Först hade jag en kompanjon. Men det fungerade inte, så jag fick köpa ut honom. Så det var väldigt tufft de första åren, jag fick ta pengar ur egen ficka för att kunna hålla verksamheten igång. Men jag hade bestämt mig för att det måste gå, berättar Monir som lämnade anställningen på serviceverkstaden hos en återförsäljare i Hallsberg för att öppna eget.

Monir hade svårt att hitta kunniga mekaniker. Så till sist bestämde han sig att satsa på en nyanländ yngre kille från Syrien som han hittade med hjälp av arbetsförmedlingen. Så småningom tog Monir in ytterligare två syriska killar i verkstaden. Rekryteringar som i samtliga fall visat sig vara lyckokast. Två av killarna är i dag fast anställda och den tredje är provanställd.

Klicka på bilden för att se fler bilder från verkstaden

– De kunde ingen svenska när de började hos mig, men eftersom jag också kommer från Syrien kan jag deras språk.

Alla tre killarna, som är födda -73, -74 och -82, har tidigare jobbat med bilar i Syrien.

Har de någon fordonsutbildning?
– Nej. I Syrien är det vanligt att man lär sig allt från grunden genom att jobba i verkstaden. Elever från yrkesgymnasiet som kommer till oss saknar kunskaper på många områden, trots att de har utbildning. Jag har pratat med lärarna på fordonsutbildningen och sagt att de måste få mer praktik, för det är i verkstaden de lär sig.

Monirs anställda klara av att läsa instruktioner på svenska men har fortfarande svårt med att själva prata och förstå talad svenska. Så Monir sköter fortfarande alla kundkontakter och delegerar alla jobb.

– De måste lära sig svenska, annars klarar de sig inte i samhället. Jag har en vän som är pensionerad lärare och är här två timmar varje fredag och ger dem svenskalektioner.

Men det är väl egentligen kommunens ansvar att ge dina killar svenska-undervisning?
– Jo, men samtidigt är det bra för mig om de lär sig svenska. Jag har inte haft semester på tre år, om de lär sig bra svenska så att de kan sköta kontakten med kunderna så kan jag ta semester.

Vad är svårast för dina anställda i nuläget?
– Det är att jobba med datorer. Jag får fortfarande göra alla felsökningar, sedan sätter jag dem i jobb. Men jag låter dem prova själva först, sedan får de be mig om hjälp när de kör fast.

Skulle du göra om samma sak i dag – anställa flyktingkillar i verkstaden?
– Ja. Jag började med en kille, sedan tog jag in två till. Och det har gått bra. Det är bara att titta på våra siffror. Speciellt tack vare en av mina killar, Abdul Fattah Mona. Utan honom hade jag nog inte klarat den här resan.

Vad har varit svårast för dig?
– Vi hade många reklamationer i början som gällde jobb som de förra ägarna till verkstaden hade gjort. Men Speedy stod för de reklamationerna.

Har ni ofta svårt att få tillgång till fordonsdata?
– För vissa märken och modeller kan det vara svårt att få fram till exempel kopplingsscheman, men inte annars.

Behöver ni ofta tacka nej till kunder?
– Jag tror vi kanske är den enda verkstaden i hela Örebro som tar emot nästan allt, även felsökningar på elfel. Vi har till och med andra verkstäder som skickar oss bilar som de inte vill jobba med. Det kan vara lite äldre bilar där det skulle kosta kunden för mycket att fixa felet. För oss känns det så viktigt att behålla en kund att vi hellre lägger lite mer jobb och tar lite mindre betalt, för att vi annars tappar kunden.

– Och killarna är otroligt duktiga, läraktiga. Vi monterar en hel del dragkrokar på nya bilar, det är en två bilar varje dag. Min bästa mekaniker visste inte hur man monterar sju- och trettonpoliga elsatser till dragkroken. Jag visade honom två gånger hur man gör och sedan dess gör han det själv – felfritt givetvis.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

”Självklart att tredje part ska testa våra bilar”

SFVF lanserade nyligen erbjudandet oberoende begagnat-test för bilhandlare. På bilföretaget Kamux är det sedan länge externa företag som testar och går igenom bilarna man säljer.

Bilia stöttar Motorbranschcollege

En av Europas största bilkedjor – Bilia – har valt att stötta Motorbranschcollege. Att företag vill engagera sig i Motorbranschcollege är centralt för att stärka utbildningskvaliteten på gymnasieskolornas fordonstekniska utbildningar och öka intresset för utbildningen.

Godkänd Bilverkstad växer med 200 verkstäder

Godkänd Bilverkstad tar ett rejält kliv framåt när alla VW Group-auktoriserade serviceverkstäder ansluter sig till den nya kvalitetsstandarden.

Därför satsade Hellstens på begagnat

Lexus öppnar sushirestaurang i Stockholm

I Tokyo driver Yuki Chizui restaurangen som revolutionerat sushivärlden. Tillsammans med Lexus öppnar hon nu en svensk pop up-replika för att hylla japansk hantverksskicklighet och innovationskraft – och fortsätta utmana förlegade fördomar och gamla myter.

Trafikpoliser i Stockholm på skolbänken för att lära sig mer om riskerna med gas- och elfordon

Det var stort intresse vid en föreläsning om riskerna med i gas och e-fordon för Stockholms läns trafikpoliser. Aktualiserat efter den svåra gasbussolyckan i Stockholm nyligen.

Nyhetsbrev

Dramatisk ökning av stenskott/Varje år rapporteras över 400 000 glasskador

Antalet glasskador till följd av stenskott har ökat dramatiskt i Sverige de senaste tjugo åren, visar en genomgång som försäkringsbolaget If gjort.

Arkiv

PWR Racing tar steget till WTCR med erfarna förare

PWR Racing satsar på ung talang och mångårig erfarenhet i WTCR - FIA World Touring Car Cup presenterad av Oscaro. De två förare som kommer att representera PWR och CUPRA Racing i WTCR är 22-årige spanjoren Mikel Azcona, regerande mästare i TCR Europe och Daniel Haglöf, flerfaldig mästerskapsvinnare och medgrundare av PWR Racing.

Blocket sparkar ut bilhandlare som inte följer ARN:s beslut

Dussintalet bilföretag riskerar sparkas ut från Blocket efter att Sveriges Televisions program Plus avslöjat att de klandrats av Allmänna Reklamationsnämnden.

Här är nya Tesla Model Y

Fords sömndräkt visar faran med trötta förare

Här är elbilen med inbyggda solceller

Nytt rekordår för DEFA

Ingen har sett den men alla vill ha den

Danska Motormagasinet fyller 50 år

SFVF startar säkerhetsgrupp för fordon (SGF)

Mot bakgrund av senare tids händelser och oklarheter kring såväl ansvar som metoder för räddningsarbete vid olyckor med el- och gasbilar inblandade, tar bilverkstadsorganisationen Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, initiativet till bildandet av en branschöverskridande samarbets- och expertgrupp inom säkerhet och räddning. Gruppen kommer att förkortas SGF.

KGK Workshop erbjuder renare luft på jobbet

KGK har inlett ett samarbete med Branova Nordic. Fokus är att genom konceptet Renare luft på jobbetskapa friskare och piggare medarbetare och därmed bättre hållbarhet och arbetsmiljö.

Ladda elbilen – betala med Swish

Elbilen som ska var nästan fulladdad på fem minuter

VW-koncernen planerar bygga 22 miljoner elbilar på tio år

Närmare 70 nya eldrivna bilmodeller planerar VW under de kommande tio åren – istället för tidigare 50. Som ett resultat kommer antalet fordon som bygger på koncernens elbilsplattformar öka från 15 miljoner till 22 miljoner under nästa årtionde.

Transportstyrelsen varnar – risk för tilläggsavgift i onödan

VEGE-företagen blir helägda av LKQ

Dansk lyfttillverkare såld till Italien

Compilator har förvärvat engelska Inforoute

Compilator storsatsar på mjukvara för fordonsflottor och har förvärvat Inforoute, med bas i England. Inforoute har framgångsrikt erbjudit Inspector Link – en mjukvara för inspektion av däck på fältet samt TTM Vision – en portal för beslutsunderlag och analys.

”Det går åt fel håll”

Så mycket lastade första MB-lastbilen

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Snart kommer nya Land Rover Defender

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Gratis app ger rätt oljekvalitet

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

”Man måste vara snabb på bollen”

1

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

Se alla Företagens egna nyheter

Reparationssats växellådan ZF BMW GS6-45

Verktygsvagnen för framtidens verkstad

Byta bromsar?

Trådlös Back-TV sats 7"

ColorGlo öppnar nu upp i Blekinge

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Bak- & Arbetsljus

Ny Volvoaxel

Vad gäller angående företagscertifikat för AC-maskiner?

Drivaxel till nyare Volvo och Ford

Drivknut till Dacia Duster

Välkommen Kristian Ljungqvist,

Fordonsel

Fabriksrenoverad original dieselspridare till VW

Säkra din nyckelförvaring

Nokian Tyres återigen ett av de mest hållbara bolagen i världen

Reparationssats till differentialen i Nissan Navara/Pathfinder

Ännu en ny Volvoaxel

Extrem helsyntetisk motorolja för racing

Fordonsbelysning - Volkswagen Caddy

Drivaxel till Dacia Duster

NEXUS Automotive International honors Schaeffler as its Supplier of the Yea...

Effektiva kemtekniska sprayer för proffs

En av däckindustrins mest moderna fabrik är snart färdigbyggd

Autoglass Restore har flyttat

Sänd till en kollega

0.129