23948sdkhjf

BASF och ryska Nornickel satsar på finsk fabrik för batterier till elbilar

BASF har valt finska Harjavalta som placeringsort för sin första fabrik som kommer att producera batterimaterial för den europeiska bilmarknaden.

Fabriken byggs på en egen tomt intill ett nickel- och koboltraffinaderi som ägs av Norilsk Nickel (Nornickel).

Investeringen ingår i BASF:s investeringsplan på 400 miljoner euro med flera faser som offentliggjordes i fjol och bygger vidare på pilottillverkningen av batterimaterial som inleddes i Harjavalta år 2018. Fabriken väntas bli klar för uppstart i slutet av 2020 och kommer att kunna leverera batterimaterial från BASF till ungefär 300 000 helt eldrivna fordon per år. Den nya fabriken i Harjavalta kommer att använda lokal energi från förnybara källor, bland annat vatten- och vindkraft samt biomassa.

BASF och Nornickel har samtidigt tecknat ett långvarigt marknadsbaserat leveransavtal för nickel- och koboltråmaterial från Nornickels metallraffinaderi. Avtalet garanterar säker, lokal materialförsörjning för batteritillverkning i Europa.

Fabriksinvesteringen i Finland stärker BASF:s stöd till EU-kommissionens agenda att skapa en europeisk värdekedja för batteritillverkning. BASF utvärderar även andra europeiska orter för att bygga ytterligare produktionsanläggningar för batterimaterial.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062