23948sdkhjf

Ny digital teknik för fotobesiktning av bilskador

Försäkringsbolaget If testar just nu en prototyp för fotobesiktning på bilverkstäder ute i landet. En high-tech lösning som uppges spara på både tid och miljö.

Om en kund får en skada på sin bil behöver den idag först åka till en bilverkstad som bestämmer skadans omfattning och efter det boka in ytterligare ett tillfälle för själva reparationen. Men med en ny fotobesiktningslösning slipper kunden åka fram och tillbaka flera gånger. Det räcker med att fotografera bilen.

– Vi har länge pratat internt om att använda ny digital teknik för att underlätta i våra kundprocesser. Fotobesiktning är ett sådant område där vi kan nyttja ny teknik och leverera enklare lösningar för våra kunder och samarbetspartner, säger Per Bergholm som arbetar som affärsutvecklare inom skador på If.

– Dels har våra kunder och partners velat ha en sådan lösning, men det handlar också om att vi vill testa den nya tekniken som finns tillgänglig, säger Claes Svantesson, verksamhetsutvecklare inom skador, om prototypen.

– Bildanalysverktygen är så mycket kraftfullare idag än tidigare. När vi får en bild på en krockskadad bil kommer datorn i framtiden kunna bestämma om det är en svår eller enkel skada, lägger Per Bergholm till.

Prototypen har tagits fram på Ifs Tech Lab, en enhet på If som jobbar med att ta fram prototyper för digitala tjänster som testas på kunder i liten skala. Idag prövas prototypen på verkstäder runt om i landet, både i storstad och på landsbygden, och återkopplingen har varit positiv:

– I tider av besparingar på både miljö och tid prickar vi in båda; färre resor och mindre tid på att åka till verkstaden fler gånger än nödvändigt, säger verkstadschefen för en bilverkstad som fungerar som pilot i projektet.

Tanken är att den högteknologiska fotobesiktningen i framtiden ska lanseras för Ifs bilförsäkringar såväl i Sverige som i hela Norden, så länge det finns verkstäder som vill vara med. Den nya lösningen har stor potential och bär på stora förutsättningar för artificiell intelligens i framtiden.

-Det vi har är ett robust system med stora möjligheter som vi kan vidareutveckla, berättar Adam Bergendahl, IT Manager på Tech Lab. 

 

Bild: Pixabay

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094