23948sdkhjf

Bilägare bör se upp för de här bluffsajterna på nätet

Nya webbplatser som bland annat erbjuder registreringsbevis, ställa av och på fordon och beställa registreringsskyltar riskerar att ge konsumenter intrycket att en myndighet står bakom sajterna.

Både Konsumentverket och Transportstyrelsen går nu ut och varnar för de här sajterna. Konsumenter som köpt vägtrafiktjänster på webbplatserna kan också komma att debiteras för andra tjänster. I våras stoppade Patent- och marknadsdomstolen webbplatsen trafikenheten.se, efter en stämning från Konsumentombudsmannen, KO. Strax efter det dök en snarlik sajt upp – transportverket.com.

Nu förekommer flera liknande webbplatser igen, som till exempel vagtrafiktjanster.com och vagtrafikregistret.com, och även dessa sajter skulle enligt KO kunna ge intrycket att de kommer från en myndighet.

Konsumenter har hamnat på beställningsformulär på webbplatserna efter att sökt på tjänsterna på Google. Konsumenter uppmanas därför att vara uppmärksamma när man söker på nätet efter Transportstyrelsens vägtrafiktjänster.

Webbplatserna tar betalt för sina tjänster. Att ta betalt för en tjänst som någon annanstans är gratis är inte förbjudet men det måste vara tydligt vem det är som står bakom tjänsten. 

De nya webbplatserna har falska kontaktuppgifter. Tjänsterna är samtidigt förenade med villkoret att leverantören påstår sig ha rätt att dra pengar även för ”andra tjänster”.

Konsumentverket har inlett en utredning av webbplatserna och samarbetar med polisen och Transportstyrelsen.

Bild: Colourbox

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094