23948sdkhjf

John-Erik Hellström – vinnare av MRFs stora pris 2018

Juryn för MRFs stora pris har beslutat tilldela 2018 års pris till John-Erik, ”Tjolle” Hellström.

Fordonsläraren John-Erik Hellström på Parkskolan i Örnsköldsvik, en eldsjäl som vänt ett sviktande söktryck till utbildningen, i alla händelser varit drivmotorn bakom många satsningar, skriver MRF i ett pressmeddelande.

För tre år sedan, när det bara var sex i elever kvar på fordonsprogrammet personbil, började han rusta styrkorna, först med broschyren Grundbulten som blev startskottet för en femårig tävlingssatsning.

Han startade webbplatsen Fordonsporten.se, unikt dialog- och marknadsföringsrum, med bland annat bilder och text från elevernas APL-praktik ute på företagen. I dag är sajten en ideell förening.

Via Facebook och Instagram lockas andra ungdomar till öppet hus och att komma och kolla in en modern verkstad med VR-glasögon.

Alla nya förstaårselever bussas runt till ortens företag och får en presentation av verksamheten och hur studie- och yrkesvägledare från grundskolan bjuds in till skolan.

Allsköns aktiviteter utanför skolan ordnas, som glasstillverkning av flytande kväve, bowlingskvällar, hamburger- och tårtfester med eleverna för att bygga gruppen och självkänslan.

Sponsorraggning har lett till bred uppslutning av ortens företag.

Till kunskapstävlingarna som elever deltar i får inte bara finalisterna åka, utan hela klasser. Om vikten av att tävla säger John-Erik Hellström att det bland annat ger en tilltro till verkstadsyrkena, skapar vi-känsla och föder mediebevakning.

Han är av den sortens lärare som åker hem till elever när det inte funkar och ett bevis på vad personligt engagemang kan mynna ut i. I år sökte 65 behöriga elever de 36 platserna och Parksskolan.

- Vi är glada att så här på Bilens dag, kunna presentera årets vinnare av MRFs stora pris, sade Tommy Letzén, ordförande i juryn. Branschen är beroende av att få in engagerade elever på fordonsprogrammet, John-Erik är ett strålande exempel på lärare som lägger ner sin själ i att locka in både tjejer och killar till skolan så att vi kan säkerställa kompetens för framtidens bilar och kundernas fortsatta mobilitet, avslutar Tommy.

Priset, på 30 000 Sek delas ut till person eller organisation/företag som främjat utvecklingen av bilbranschen för en ökad mobilitet, funktioner för bättre resursutnyttjande och hållbarhet, ökad kunskap för flera eller förenklingar för personer i deras bilvardag.

Juryn består av Martin Sköld, Docent och författare med stort intresse för bilbranschen, Ewa Björling, tidigare Handels- och Nordisk samordningsminister med stort bilintresse, Johan Grape, konceptkreatör, företagsledare och bilentusiast, Tommy Letzén, vd MRF (ordf.)

 

John-Erik Hellström, fordonslärare Parkskolan i Örnsköldsvik

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078