23948sdkhjf

Så fungerar Carbon Cleanings motorrengöringsmaskin

Motorrengöring specifikt anpassad för varje kunds bil, för att nå maximal rengöringseffekt. Det är det som gör Carbon Cleanings motorrengöringsmaskin unik på världsmarknaden enligt dem själva.

Motorn görs ren genom att vätgas pumpas in i den medan den går på strax över tomgångsvarvtal. Rengöringsprocessen tar omkring 40 minuter till en dryg timme beroende på motorns slagvolym men även mätarställning och körsätt.

Maskinen framställer själv vätgasen i en så kallad elektrolys-process innan gasen pumpas in i bilmotorn.

Maskinen laddas med 20 liter destillerat vatten och 360 gram kaliumhydroxid åt gången, vilket räcker till i storleksordningen 350 rengöringar. Det går åt cirka 2 deciliter destillerat vatten per rengöring.

När maskinens slang för vätgastillförseln anslutits till motorns luftintag matas uppgifter om bilmärke, motor (slagvolym, effekt), bränsle, växellåda in i en app som kommunicerar med maskintillverkarens server via Android eller Apple. Den aktuella bilens mätarställning och bilägarens uppskattning av den genomsnittliga körcykeln (andelen landsvägs- resp- stadskörning) matas också in.

Utifrån de inmatade uppgifterna beräknar servern hur lång tid rengöringen ska pågå samt hur mycket vätgas som ska tillföras motorn.

– Att tillföra för mycket vätgas i motorn kan vara förödande, för då kan motorn bli för varm. Får motorn för lite vätgas så har gasen ingen rengörande effekt, säger Savo Vidovic som marknadsför maskinen i Sverige.

Carbon Cleanings maskiner tillverkas i staden Novi Sad några mil norr om huvudstaden Belgrad i Serbien. Maskinen är ursprungligen utvecklad av en grupp ingenjörer vid universitetet i Novi Sad, vilka sedan har knoppat av arbetet i ett eget företag.

– De har forskat kring den här rengöringstekniken i över sex år och för ungefär tre år sedan så tog de fram en första prototyp till en maskin, säger Savo Vidovic.

Carbon Cleaning har i Sverige cirka fem maskiner i Sverige varav en maskin i Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095