23948sdkhjf

Många supermiljöbilar exporteras som begagnade

En de av stödpengarna till el- och hybridbilar försvinner bokstavligen ut ur Sverige. Men än var tionde bil som är berättigad till supermiljöbilspremien säljs utomlands som begagnad.

Det är företaget Vroom, som tar fram statistik och marknadsundersökningar till bilbranschen, som har gjort en sammanställning av alla elbilar och laddhybrider som nyregistrerades under åren 2015, 2016 och 2017.

Åren 2015-2017 registrerades 32 055 laddhybrider och 10 241 rena elbilar i Sverige. 12,6 procent, eller totalt 5 312, av dessa bilar har i dag exporterats till andra länder.

Den modell som exporterats i flest exemplar är Mitsubishi Outlander som står för 36 procent av den totala exporten. På andra plats kommer Nissan Leaf som står för 16 procent, följd av Volvo V60 som står för 9 procent av exporten av laddbara bilar.

Vrooms kartläggning visar också att nästan hälften av alla el- och hybridbilar som går på export lämnar Sverige redan inom ett år efter bilens första inregistreringsdatum. Två år efter att de inregistrerats för första gången har drygt två tredjedelar av alla el- och hybridbilar exporterats till andra länder.

Detta innebär att många av de laddbara bilar som sålts till andra länder bara har varit i trafik i Sverige under en kortare tid och en del inte alls.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078