23948sdkhjf

TEMA: Arbete med elbilar kräver isolerade verktyg

TEMA HAND- & SPECIALVERKTYG: Att demontera en elbil kräver verktyg som skyddar den som använder dem. På Vimmerby Bilskrot anser man dock att de viktigaste verktygen är kunskap och försiktighet.

Arbete med eldrivna bilar kräver speciella verktyg. Framför allt handlar det om att använda verktyg som är framtagna för arbete med elektriska komponenter. Vimmerby Bildemontering har specialiserat sig på att ta hand om elbilar och de använder sig av säkerhetsklassade handskar och elisolerade handverktyg.

– Vi använder skyddsklassade verktyg, Tesla kräver klass 0-handskar för att du ska kunna ta i deras komponenter. Men verktyget är en liten del av det här, det är en extra säkerhet för den som skruvar. Det viktigaste är att den som skruvar på en bil verkligen är säker på att det inte finns någon ström där det inte ska finnas någon. Inte under några förutsättningar ska du kunna få ström i dig när du står och skruvar. Exempelvis om du har ett vattenskadat fordon, där man fått vatten i elektroniken, kan det bete sig precis hur som helst. Allt kan vara nersläckt och rätt som det är trillar en vattendroppe över. Då slår kontaktorerna till och du får ut ström där du står och skruvar – och då har du problem, säger Vimmerby Bildemonterings vd Christian Johansson.

– Behåll alltid säkerhetsutrustningen på när du jobbar med elbilar, oavsett om du har ström eller inte. Tesla skriver i alla sina dokument att alla orangea kablar, högspänningskablarna alltså, ska alltid betraktas som strömförande. Så ta inte av dig handskarna och ta i kabeln bara för att du tror att den är nersläckt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062