23948sdkhjf

Han har reningstekniken som kan ge fordonstvättarna rent miljösamvete

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

VÄRLDENS RENASTE BILTVÄTT, del 1: De har lyckats bygga 4 helt utsläppsfria biltvättar i hela Sverige på 15 år. Det här är historien om företaget som satsat stort på avloppsreningstekniken som skulle kunna ta bort tungmetallutsläppen från biltvättar.

Lennart Erikssons pappa var professor i kemi och hans intresse smittade av sig på Lennart. Det i kombination med ett miljöintresse har gjort att Lennart redan på 1990-talet började lägga en del av sin arbetstid på familjeföretaget Macserien på att titta på hur man skulle kunna förbättra reningen av avloppsvattnet från fordonstvättar och verkstäder. Macseriens kärnverksamhet är fortfarande försäljning av tvättkemikalier till industrin och fordonsbranschen.

– I mitten på 1990-talet kallade chefen för Stockholm Vatten – det kommunala bolaget som sköter avloppssystemen och färskvattenförsörjningen i Stockholm – till sig bland annat företag som jobbade med fordonstvättar i någon form. Vi var också inbjudna till det mötet eftersom vi var en av flera leverantörer av tvättkemikalier, berättar Lennart.

– Chefen sade att ”vi klarar inte av att rena stockholmarnas vatten, vi måste göra någonting åt det här, det släpps ut alldeles för mycket nafta, bensin och andra giftiga produkter . Det förgiftar avloppsslammet”.

– Så sade hon att antingen gräver vi upp hela Sverige och lägger ner två separata avloppssystem – ett för hushållen och ett för industrier och liknande. Eller så måste vi stoppa utsläppen vid källan. Och det innebar att exempelvis verksamheter som verkstäder och fordonstvättar inte skulle fortsätta att släppa ut sitt avloppsvatten.

– Så under de här åren så började vi titta närmare på vad det egentligen är man släpper ut från en verkstad och biltvätt.

På 1990-talet bestämde sig många kommuner för att man skulle stimulera användningen av miljömärkta tvättmedel i biltvättarna. I Göteborg gick man ännu längre, berättar Lennart:

– Där beslutade man 1995 att alla biltvättar i kommunen under en månads tid enbart skulle använda miljömärkta tvättprodukter, och sedan skulle man studera effekten på vattenreningen. Och vi var med och jobbade på tre bensinstationer i Göteborg när man genomförde försöket. Det blev inte alls så stora förbättringar som man hade hoppats på.

Varför?
– Problemet var att biltvättarnas oljeavskiljare inte kunde fånga upp alla föroreningar som kom från bilarna – bränsle- och oljerester, gummirester och metallpartiklar från bland annat bromsar och dubbdäck – och att inte heller de kommunala reningsverken hade kapacitet att fånga upp alla föroreningar från biltvättarna.

– Från 1993 fram till 1997 provade vi på Macserien ett flertal olika vattenreningsmetoder, jag plöjde ner miljonbelopp på detta.

Så småningom fastnade Lennart för en reningsteknik som använts inom industrin i många år och som bygger på att avloppsvattnet destilleras och tungmetaller och andra föroreningar samlas upp och avskiljs i oljeavskiljaren och att slammet skickas för deponi. Den stora skillnaden var att lösningen inte innehöll något avlopp, eftersom avloppsvattnet renades till dricksvattenkvalitet och kunde återvinnas.

På 1990-talet beslutade Naturvårdsverket att införa en maxgräns för hur mycket avloppsvatten som fick släppas ut för varje tvättat fordon, som en åtgärd för att minska utsläppen av bland annat tungmetaller från fordonstvättarna. Samtidigt satte myndigheten upp ett mål om att alla fordonstvättar i Sverige skulle ha installerat ett slutet system för avloppsvattnet, det vill säga ha 100 procent återvinning av tvättvattnet, berättar Lennart.

– Några som inte gillade det här bedrev stenhård lobbying eftersom man ansåg att det skulle vara konkurrenshämmande att Sverige ensidigt skärper sina krav på vattenrening. Sedan blev det tvärstopp för allt vad skärpta krav på vattenrening heter. Naturvårdsverket fick backa och det skulle vara upp till kommuner att ställa krav på näringsverksamheternas vattenrening. Så vi fick i praktiken lika många olika regelverk för vattenrening som antalet kommuner i Sverige.

2002 fick Macserien 3,5 miljoner kronor och i uppdrag av EU i ett LIFE-projekt för att utveckla en helsluten anläggning för vattenrening.

– 2003 invigdes den anläggningen på en Preem-station i Gävle. Vi hade gjort allt vi kunde göra för att få bästa möjliga vattenrening på den biltvätten, men det var ingen som stod och applåderade.

Varför inte?
– Det var mycket skepsis mot den nya tekniken. Det här var ett helt nytt sätt att bygga avloppsrening på. Att återanvända avloppsvatten och rena det i stället för att skicka det till reningsverket – många tyckte nog att det verkade bakvänt.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ynnors Stora Elbilsdag - Vi ska inte vara rädda för att köpa en el- eller gasbil

-Men vi ska vara medvetna om riskerna. Det sade Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, när han talade på Ynnors Elbilsdag.

HRF söker politisk korrigering av husbilsskatten

Appen säkrar kompetensen i bilverkstäderna

ProMeister Academy har utvecklat en app för verkstadspersonal att se sin kompetensnivå inom fordonsteknik. Appen hjälper verkstaden att säkra kvaliteten genom att visa aktuell kompetensnivå samt vilken den kunskap som behöver tillgodoses.

Kraftig minskning av antalet stölder av bildelar

Under första kvartalet 2019 har 404 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Det kan jämföras med samma period 2018 då 913 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Unikt samarbete ska säkra kvalitet på fordonsutbildning

Gymnasium Skövde - Kavelbro har ingått ett unikt trepartsavtal med Volvo Car Sverige och Bilia i Skövde. Samarbetet ska bland annat säkra kvaliteten på Fordons- och transportprogrammet, öka intresset och matcha branschens verklighet.

Hur väl representerar dagens krockdockor befolkningen?

SAFERs Fordons- och Trafiksäkerhetscentrum på Chalmers har fått i uppdrag av näringsdepartementet att genomföra en kartläggning av eventuella brister i hur väl krockdockor representerar befolkningen som helhet.

Nyhetsbrev

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Arkiv

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

Motormagasinet söker reporter

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

”Våga anställa de som inte passar in”

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Volvo omkörd av VW Golf på topplista för begagnade bilar

Bilägare vill ha smarta, slitstarka och lättrullande däck

Däck som med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag, däck som är slitstarka och däck med ännu lägre rullmotstånd är önskemål som svenska bilister ställer för framtidens däck, visar en enkät från Nokian Tyres.

Ny generation av Suzuki Jimny

Praktisk Bilverkstad på Konsumentvägledardagarna

BMW tvingas till fler återkallelser

Dieselmotorer som fattar eld, bilar som kan få problem med krockkudden i ratten och bilar där strömförsörjningen slås ut. BMW har tvingats till flera omfattande återkallelser av bilar både i år och ifjol.

Volvo Car Group tecknar batteriavtal värt flera miljarder US-dollar

Volvo Car Group har tecknat långsiktiga avtal med de ledande batteritillverkarna CATL och LG Chem för att säkerställa leveranser av litiumjonbatterier värt flera miljarder US-dollar det kommande årtiondet för nästa generations Volvo- och Polestar-modeller.

Mikroplast på västkusten till 97 procent annat än däckgummi

Nyligen har det rapporterats om förekomst av däckgranulat från konstgräs i en sjö vid Växjö. Det har även rapporterats om förekomst av däckpartiklar i havet på västkusten. – Det är olyckligt att däck och däckgummi återigen pekas ut som enormt miljöproblem på lösa eller felaktiga grunder, säger Fredrik Ardefors, vd Däckbranschen.

Kraftig ökning av laddbara fordon

Nu har Nordens första Alpine Centre öppnat

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Koppla greppet med Kamasa

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Här är Hedin Bils expansion 2018

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Se alla Företagens egna nyheter

TIP Trailer Services i Jönköping har genomfört stor renovering av tanktrailer för Air Liquide

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafikanter!

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Inverter 12V 1000W

Total lanserar en banbrytande produktserie med smörjmedel för el- och hybri...

Produktnyhet från Purflux!

Sänd till en kollega

0.138