23948sdkhjf

Branschmöte om allvarliga säkerhetsrisker kring e-fordon

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Säkerhetsfrågor kring e-fordon har diskuterats på ett stormöte i Kista med representanter för delar av fordonsbranschen, Volvo, Scania, Dafo, Fogmaker, SFVF m fl. Bakom arrangemanget stod forskningsinstitutet RISE.

-Det finns väldigt många frågor men få svar så här långt, säger Bo Ericsson, vd på SFVF som deltog i mötet. Är det riskfritt att bärga ett e-fordon? Vad händer om man kopplar på startkablar på ett e-fordon? Hur ska man hantera ett skadat e-fordon? Om ingen varningslampa för batteriet ger en felsignal men fordonet har utsatts för 10G så en pyroteknisk laddning har utlösts, är då batteriet OK?

-Det diskuterades att det finns risk för att batteriet kan vara skadat då en pyroteknisk laddning (airbag exempelvis) har utlösts. I det läget kan det finnas anledning att e-fordonet transporteras och förvaras på ett speciellt sätt. Skälet är att om batteriet är skadat kan det i värsta fall självantända. Hur många kontrollerar då med generalagenten för bilmärket eller försäkringsbolaget hur reparationen ska gå till och om batteriet ska bytas, berättar Ericsson för MotorMagasinet.

Andra säkerhetsfrågor är vad bärgare ska beakta när de transporterar ett e-fordon? Det är minst sagt olämpligt att parkera ett skadat e-fordon inne i ett garage direkt efter incident. E-fordonet bör alltid stå utomhus en tid (t.ex. tre veckor om möjligt) och med ett minsta säkerhetsavstånd från andra fordon, hus eller brandfarliga varor. Exakt vilket avstånd som ska användas har diskuterats, men minst sex meter rekommenderas.

-Får man åka färja med ett skadat e-fordon? Nej, det kan vara väldigt olämpligt säger Bo Ericsson, men beror naturligtvis på skadans omfattning. Får man bärga var som helst med ett skadat fordon, tex i en tunnel? Nej, det kan också vara olämpligt. Vad ska vi göra om det börjar brinna i ett e-fordon på en verkstad? Är röken farlig från en batteribrand? Ja, röken är inte bra att få i sig, vilket ingen brandrök är. Om batteriet ventilerar gaser med relativt sen antändning finns det dessutom risk för explosion. Rekommendationen är att utrymma verkstaden omedelbart och kontakta Räddningstjänsten.

-Det är många frågor och nu ska vi arbeta fram fler svar baserat på de risker som finns. SFVF har avslutat en undersökning bland fordonsbranschföreningar inom EU. Alla verkar lika överraskade över frågeställningen och endast ett land har börjat arbeta med frågorna inom EU. Samtidigt kan vi vara glada att RISE har startat det här FFI-projektet och att vi får vara med, säger Bo Ericsson.

SFVF har även ställt frågor till återförsäljare i branschen men ingen har något svar på våra frågor menar Bo Ericsson. Utvecklingen går fortare än lagstiftning, regelverk och föreskrifter kan vi konstatera.

-Få bilägare läser instruktionsboken och det kan också vara ett problem, säger Bo Ericsson. Det finns mängder med olika batterityper och batterikonfigurationer, även om de går under samma samlingsnamn, och i vissa fall finns det risker med att snabbladda en bil för många gånger i rad. Hur många fordonsägare känner till det? En del biltillverkare skriver idag att man rekommenderar att snabbladda max två gånger i rad och därefter bör man ladda långsamt. I bästa fall finns det system som kontrollerar detta.

Idag finns det många olika åsikter om hur olika släckningssystem fungerar för batterier och e-fordon. Det är viktigt att poängtera att släcksystem för enstaka battericeller eller t.ex. en mobiltelefon inte är samma sak som att släcka brand i e-fordon.

-Om temperaturen överstiger 200 gr som den gör vid en brand finns risk för termisk rusning. När man går in och läser på datasäkerhetsblad om Lithiumbatterier förstår man att det här är viktigt att ha kunskap om på verkstäder, hos bildemonterare, bärgare och blåljuspersonal. Förutom ett hot mot personsäkerhet innebär bränder stora samhällskostnader relaterade till räddningsinsats, avstängning av vägar, köbildningar, produktionsstopp och miljöbelastningar orsakade i huvudsak av rökgaser och släckvatten. Börjar ett e-fordon brinna ute på en verkstadsparkering eller inne på en verkstad gäller det att vi har kunskap om vad vi ska göra. Den enklaste och bästa rekommendationen är att utrymma lokalen och se till att ingen är i närheten av rökgaserna (50 meter i skyddsavstånd) och ring 112. Det är mycket viktigt att vi har rätt kunskap och beaktar risker på verkstäder. Generellt sett är e-fordon väldigt säkra men om de är skadade är risken uppenbar att en kortslutning kan ske och att en brand kan uppstå säger Bo Ericsson.

-Något som oroar mig är om en verkstad ligger i ett p-garage under jord eller liknande trängda utrymmen, är det då lämpligt att ta dit krockskadade e-fordon överhuvudtaget? Att få vara med i framkant för våra medlemmar och för branschens bästa känns väldigt bra eftersom det råder alldeles för stor okunskap inom detta område, avslutar Bo Ericsson.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Världsmästaren i rallycross ska utmana i rallyskogen

Lagom till jul har Kristoffersson Motorsport pyntat verkstaden utanför Arvika med en Volkswagen Polo GTI R5, den första av de nya rallybilarna som har levererats till Sverige.

Fängelse, böter och utvisning för bildelstjuvar

För mycket olja vid service kan bli dyrt för verkstaden

Smart lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffa

Krönika: Bo Ericsson SFVF om 5G och framtiden för verkstäder

-Härom veckan skedde startskottet för en ny värld, då startade den första 5G installationen. Med tanke på alla it-system och uppkopplingen mot nätet förvandlas bilen till en it-produkt, 5G är en förutsättning för detta, skriver Bo Ericsson vd för SFVF i denna krönika. Vem ska sköta servicen och reparationerna? Kommer vi i framtiden att klara av detta på en verkstad?

Svenskt toppmöte på regeringsnivå om bristen på fungerande konkurrens på bileftermarknaden

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas tisdagar och torsdagar.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Den 100000:e Volvo S90 var en T4

Arkiv

LBM Autoparts storsatsar i Europa och förvärvar engelska GB Parts Online

Varje år är det 20 000 bilister som tankar fel bränsle

Begagnat minskade med 4,7 procent i november

Polestar 1 testas intensivt inför produktionsstarten 2019

Elbilsföretaget Uniti som inte börjat bygga någon bil ännu värderas till 1 miljard kronor

UNITI blir FundedByMe:s första officiella så kallade unicorn efter att ha värderats till över en miljard SEK i sin senaste finansieringsrunda.

Rekordökning för laddbara bilar i november

Marknaden för laddbara bilar tog ett rejält kliv framåt under november, med stora ökningar för flera elbilsmodeller. Under månaden ökade beståndet med 2 549 laddbara bilar, med god marginal den högsta ökningen någon enskild månad.

Autoliv befarar EU-böter på nära 2 miljarder kronor

Autoliv har utretts för konkurrenshämmande beteende inom EU. Företaget dömdes till böter tidigare i år men nu befarar Autoliv att man kommer att få ytterligare böter.

De löser billogistiken för branschen

Att serva, reparera och handla med bilar handlar delvis om att lösa ett logistikpussel – både för bilföretagen och kunderna. Detta har företaget Tidler förstått. Nu är man på väg att revolutionera branschen.

Ökad risk när litiumjonbatterier i elbilar skadas

DEKRA är klart som kontrollföretag för Godkänd Bilverkstad

DEKRA är nytt kontrollföretag för Godkänd Bilverkstad. Det innebär att de verkstäder som redan i dag är anslutna till deras kvalitetskoncept DVK, DEKRA Verkstadskvalitet – som bygger på opartiska stickprovskontroller av utfört verkstadsarbete – får tillgodoräkna sig kontrollerna för Godkänd Bilverkstad.

Danska verkstäder polisanmälda för olaglig chip-trimning

Autoexperten Sverige AB och KG Knutsson Verkstad AB blir medlemmar i MRF

Autoexperten Sverige och KG Knutsson Verkstad har sökt och antagits som medlemmar i MRF, Motorbranschens riksförbund.

Jul-månad igen och då tror många att bilen har blivit stulen

I december glömmer många bilister bort var de ställt bilen. Fullspäckat schema och labyrintiska parkeringshus i julhandeln gör att många bilägare tror att bilen blivit stulen. Det visar en ny undersökning av försäkringsbolaget If.

Mora Karosseri och Motorverkstad är första Mekonomen-verkstad som är klar för Godkänd Bilverkstad

Jaguar I-PACE är både Årets Bil i Norge och Årets Elbil i Sverige

Biogasbilar slår igenom hos kommuner

Vinnarna på Bilsport Motor Show

PROVKÖRNING: En cellsam körupplevelse

Försäljningen av begagnade bilar fortsatte att minska under tredje kvartalet

Därför är rost ett större problem på elbilars bromsar

Årets Bilsäljare är Marcus Korner

Årets Fordonstekniker är Niklas Persson på BeOs Bilservice

Årets butik är MECA Skellefteå

Speedy Bilservice Örebro prisas som Årets Verkstad

Årets Reservdelsperson är Gunilla Rubinstein

Årets Hållbarhetsprofil är Stefan Rasteby

Årets servicerådgivare är Peter Lidin på Berners

Atteviks, Nässjö är Årets Skadeverkstad

Anna Widholm är Årets Lackerare

Se alla Företagens egna nyheter

Backljuspaket 12 V

Eurolådor

KBV hjälper Nordmarkens Motor att bli en Godkänd Bilverkstad!

Batteriladdare PRO 12V/30A

CRC's fettskola

Trevlig helg

ELF & Renault lanserar unik produktserie ELF EVOLUTION RN-TECH

Lucka 5

LUKOIL slår sig in i Danmark

Foxwell GT80 Mini inkl. 3års uppdatering.

Vi utökar vårt program av framvagnsdelar - och använder vårt prov lager till kvalitetssäkring

Framtidens smarta däck anpassar sig efter väglaget

Ny dieselspridare till BMW

Laddbar LED arbetslampa

Smartrep.info hjälper vid problem ang. montering av hjullager

Drivknuten.se satsar på dieselspridare och pumpar

Dual Drive

En kraftfull extraljusramp

Accelerationsmätning i mobilen

Dynamisk ny NGK SPARK PLUG webbplats inspirerar

Laddbar arbetslampa LED MAXFLEX

Efterkontroll – för säkerhetens skull

Senaste specifikationerna för John Bean hjulinställare

Parkeringssensorer - ny produktgrupp hos Triscan

Driftsäker DC/DC omvandlare 24 volt till 13,8 volt

Sänd till en kollega

0.157