23948sdkhjf

De vill förvara däcken på vagnar

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

TEMA VERKSTADSUTRUSTNING: Bockad plåt kan användas till det mesta. Det vet Optimel i Uppsala, som använder sina plåtbockningsmaskiner till att tillverka allt från postlådor till däcksställ.

Postlådor står utspridda runt mig i entréhallen när försäljningschefen Lars Tidblom tar emot mig hos Optimel i Uppsala. Här arbetar tolv personer med allt från stansning och bockning av plåt till datorstött konstruktionsarbete och administration av företaget.

– Optimel är i grunden ett företag som historiskt arbetat med att tillverka legoprodukter åt andra företag. Vi har också tillverkat postlådor sedan 25 år tillbaka och det gör vi fortfarande, numera som en egen produkt. Den första stora markpostlådan var vår och det var den som egentligen utgjorde grunden för företaget.

För lite drygt tio år sedan gjorde företaget sin första verkstadsinredning, hos Upplands Motor i Märsta, som ett prov enligt Volvos koncept innan man inredde den nya, stora anläggningen i Akalla. Under de senaste sex åren har verkstadsinredningar sedan vuxit fram från att vara en bisyssla i bolaget till att i dag vara företagets enskilt största produkt.

Lars ritar upp verkstadsmiljöerna i ritprogrammet Ecdesign, så att kunden kan se hur verkstaden kommer att se ut.

– Jag har varit med i utvecklingen av produkterna, ritat dem i 2D och 3D och var fram tills alldeles nyligen ansvarig för försäljningen av både postlådor och verkstadsinredningar. När vi fick nya ägare för ungefär tre år sedan satsades det också hårdare på verkstadsinredningar som produkt.

På bilverkstadssidan utgör arbetsbänkar grunden i sortimentet, men man tillverkar och säljer också typisk verkstadsutrustning som oljebarer och förvaringsskåp. Gemensamt för alla produkter är att de i huvudsak är tillverkade av stansad och bockad plåt.

– Vi kan stansa plåt i tjocklekar på upp till fem millimeter, i vanlig plåt, rostfritt och aluminium i två olika maskiner, en helautomatisk och en manuell. Vår styrka är att vi är väldigt flexibla, vi kan kundanpassa väldigt mycket eftersom vi styr vår egen produktion. Vi kan ta hänsyn till stolpar, bygga in stolpar i skåp till exempel, sådant som inte är så lätt om man köper en färdig inredning från utlandet. Många produkter har också kommit fram genom samarbete med kunderna och sortimentet har utökats genom deras tankegångar och idéer.

Man exporterar också en del av produktionen, främst till Norge där man har Rhodin Bil som återförsäljare. I år har dock den norska försäljningen bromsat in och enligt Lars beror det på den ökade elbilsförsäljningen.

– Nyinvesteringar på verkstad har det varit ganska dåligt med under 2018. Det säljs så många elbilar i Norge att det har fått återverkan på branschen. Servicebehovet är lägre på en elbil, det är ju dåligt med oljebyten på elbilar. Så i Norge har man börjat titta på att plocka hem det man har lagt ut tidigare, som plåt, lack, glas och rekond, för att få större täckningsbidrag.

Den senaste produkten är ett däcksställ, en helt ny produkt som blev klar först i år. Bakom konstruktionen står Fredrik Axelsson, som kom till företaget i våras och som bland annat ansvarar för försäljningen av verkstadsutrustning. Han kommer från en tjänst som servicechef på Vianor och har därför viss vana av vad som behövs i däckverkstaden.

– Det var min idé från början, redan innan jag började jobba här, och när jag väl kom hit sade vi att det här är något vi måste göra. Vi tog fram det väldigt fort och den första leveransen hade vi i september. Produkten är utvecklad tillsammans med däckbranschen, som fick lämna tankar och idéer, säger Fredrik och visar ut i verkstaden.

Här ligger mängder av plåtmaterial på hyllorna i ena änden av byggnaden och i den andra mellanlagras färdigbockade moduler till arbetsbänkar. Här står också verkstadsutrustning packad på pallar och redo att skickas i väg. Leveransen ska gå till Finland och ställas ut på mässa. En arbetsbänk i rött, med en stor, infälld teveskärm, sticker ut bland de övriga.

– Den hör till vårt nya koncept Private Garage, när man vill ha det lite lyxigare där hemma. Här ska kunden kunna integrera allt möjligt i sin arbetsbänk, bluetooth, wi-fi, så att man har allting i sin bänk i garaget.

Här står också prototypen till deras däcksställ, utfört i samma bockade plåtmaterial som arbetsbänkarna. Prototypen har använts för att testa olika idéer på utföranden och alla i verkstaden har varit delaktiga i utvecklingen.

– Det mest speciella med vårt däcksställ är att vi har vagnar på det nedre planet. Det underlättar arbetet under däcksäsongen, alla lyft och sånt. De stora och tunga däcken, suv-däcken, har man på det nedersta planet, på vagnarna.

Ställkonstruktionen är utformad så att man kan ha upp till sju nivåer, där alla ovanför den understa har pinnar att ställa däcken på. Avstånden mellan nivåerna anpassas så att man har de största däcken längst ner och mindre däck längre upp.

– Vi utvecklar produkten hela tiden och vi kommer att ha ett samarbete med en aktör på marknaden, där vi kommer att sätta oss ner med deras ansvariga för arbetsmiljön och gå igenom hur man arbetar så smidigt under säsong, när det är som mest stressigt. Därmed kan våra andra kunder få utnyttja deras kunskap också. Särskilt stora verkstadskedjor som inte är hundra procent i däckbranschen än så länge, men växer successivt, kommer att få en fördel.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Världsmästaren i rallycross ska utmana i rallyskogen

Lagom till jul har Kristoffersson Motorsport pyntat verkstaden utanför Arvika med en Volkswagen Polo GTI R5, den första av de nya rallybilarna som har levererats till Sverige.

Fängelse, böter och utvisning för bildelstjuvar

För mycket olja vid service kan bli dyrt för verkstaden

Smart lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffa

Krönika: Bo Ericsson SFVF om 5G och framtiden för verkstäder

-Härom veckan skedde startskottet för en ny värld, då startade den första 5G installationen. Med tanke på alla it-system och uppkopplingen mot nätet förvandlas bilen till en it-produkt, 5G är en förutsättning för detta, skriver Bo Ericsson vd för SFVF i denna krönika. Vem ska sköta servicen och reparationerna? Kommer vi i framtiden att klara av detta på en verkstad?

Svenskt toppmöte på regeringsnivå om bristen på fungerande konkurrens på bileftermarknaden

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas tisdagar och torsdagar.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Den 100000:e Volvo S90 var en T4

Arkiv

LBM Autoparts storsatsar i Europa och förvärvar engelska GB Parts Online

Varje år är det 20 000 bilister som tankar fel bränsle

Begagnat minskade med 4,7 procent i november

Polestar 1 testas intensivt inför produktionsstarten 2019

Elbilsföretaget Uniti som inte börjat bygga någon bil ännu värderas till 1 miljard kronor

UNITI blir FundedByMe:s första officiella så kallade unicorn efter att ha värderats till över en miljard SEK i sin senaste finansieringsrunda.

Rekordökning för laddbara bilar i november

Marknaden för laddbara bilar tog ett rejält kliv framåt under november, med stora ökningar för flera elbilsmodeller. Under månaden ökade beståndet med 2 549 laddbara bilar, med god marginal den högsta ökningen någon enskild månad.

Autoliv befarar EU-böter på nära 2 miljarder kronor

Autoliv har utretts för konkurrenshämmande beteende inom EU. Företaget dömdes till böter tidigare i år men nu befarar Autoliv att man kommer att få ytterligare böter.

De löser billogistiken för branschen

Att serva, reparera och handla med bilar handlar delvis om att lösa ett logistikpussel – både för bilföretagen och kunderna. Detta har företaget Tidler förstått. Nu är man på väg att revolutionera branschen.

Ökad risk när litiumjonbatterier i elbilar skadas

DEKRA är klart som kontrollföretag för Godkänd Bilverkstad

DEKRA är nytt kontrollföretag för Godkänd Bilverkstad. Det innebär att de verkstäder som redan i dag är anslutna till deras kvalitetskoncept DVK, DEKRA Verkstadskvalitet – som bygger på opartiska stickprovskontroller av utfört verkstadsarbete – får tillgodoräkna sig kontrollerna för Godkänd Bilverkstad.

Danska verkstäder polisanmälda för olaglig chip-trimning

Autoexperten Sverige AB och KG Knutsson Verkstad AB blir medlemmar i MRF

Autoexperten Sverige och KG Knutsson Verkstad har sökt och antagits som medlemmar i MRF, Motorbranschens riksförbund.

Jul-månad igen och då tror många att bilen har blivit stulen

I december glömmer många bilister bort var de ställt bilen. Fullspäckat schema och labyrintiska parkeringshus i julhandeln gör att många bilägare tror att bilen blivit stulen. Det visar en ny undersökning av försäkringsbolaget If.

Mora Karosseri och Motorverkstad är första Mekonomen-verkstad som är klar för Godkänd Bilverkstad

Jaguar I-PACE är både Årets Bil i Norge och Årets Elbil i Sverige

Biogasbilar slår igenom hos kommuner

Vinnarna på Bilsport Motor Show

PROVKÖRNING: En cellsam körupplevelse

Försäljningen av begagnade bilar fortsatte att minska under tredje kvartalet

Därför är rost ett större problem på elbilars bromsar

Årets Bilsäljare är Marcus Korner

Årets Fordonstekniker är Niklas Persson på BeOs Bilservice

Årets butik är MECA Skellefteå

Speedy Bilservice Örebro prisas som Årets Verkstad

Årets Reservdelsperson är Gunilla Rubinstein

Årets Hållbarhetsprofil är Stefan Rasteby

Årets servicerådgivare är Peter Lidin på Berners

Atteviks, Nässjö är Årets Skadeverkstad

Anna Widholm är Årets Lackerare

Se alla Företagens egna nyheter

Backljuspaket 12 V

Eurolådor

KBV hjälper Nordmarkens Motor att bli en Godkänd Bilverkstad!

Batteriladdare PRO 12V/30A

CRC's fettskola

Trevlig helg

ELF & Renault lanserar unik produktserie ELF EVOLUTION RN-TECH

Lucka 5

LUKOIL slår sig in i Danmark

Foxwell GT80 Mini inkl. 3års uppdatering.

Vi utökar vårt program av framvagnsdelar - och använder vårt prov lager till kvalitetssäkring

Framtidens smarta däck anpassar sig efter väglaget

Ny dieselspridare till BMW

Laddbar LED arbetslampa

Smartrep.info hjälper vid problem ang. montering av hjullager

Drivknuten.se satsar på dieselspridare och pumpar

Dual Drive

En kraftfull extraljusramp

Accelerationsmätning i mobilen

Dynamisk ny NGK SPARK PLUG webbplats inspirerar

Laddbar arbetslampa LED MAXFLEX

Efterkontroll – för säkerhetens skull

Senaste specifikationerna för John Bean hjulinställare

Parkeringssensorer - ny produktgrupp hos Triscan

Driftsäker DC/DC omvandlare 24 volt till 13,8 volt

Sänd till en kollega

0.133