23948sdkhjf

De vill förvara däcken på vagnar

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

TEMA VERKSTADSUTRUSTNING: Bockad plåt kan användas till det mesta. Det vet Optimel i Uppsala, som använder sina plåtbockningsmaskiner till att tillverka allt från postlådor till däcksställ.

Postlådor står utspridda runt mig i entréhallen när försäljningschefen Lars Tidblom tar emot mig hos Optimel i Uppsala. Här arbetar tolv personer med allt från stansning och bockning av plåt till datorstött konstruktionsarbete och administration av företaget.

– Optimel är i grunden ett företag som historiskt arbetat med att tillverka legoprodukter åt andra företag. Vi har också tillverkat postlådor sedan 25 år tillbaka och det gör vi fortfarande, numera som en egen produkt. Den första stora markpostlådan var vår och det var den som egentligen utgjorde grunden för företaget.

För lite drygt tio år sedan gjorde företaget sin första verkstadsinredning, hos Upplands Motor i Märsta, som ett prov enligt Volvos koncept innan man inredde den nya, stora anläggningen i Akalla. Under de senaste sex åren har verkstadsinredningar sedan vuxit fram från att vara en bisyssla i bolaget till att i dag vara företagets enskilt största produkt.

Lars ritar upp verkstadsmiljöerna i ritprogrammet Ecdesign, så att kunden kan se hur verkstaden kommer att se ut.

– Jag har varit med i utvecklingen av produkterna, ritat dem i 2D och 3D och var fram tills alldeles nyligen ansvarig för försäljningen av både postlådor och verkstadsinredningar. När vi fick nya ägare för ungefär tre år sedan satsades det också hårdare på verkstadsinredningar som produkt.

På bilverkstadssidan utgör arbetsbänkar grunden i sortimentet, men man tillverkar och säljer också typisk verkstadsutrustning som oljebarer och förvaringsskåp. Gemensamt för alla produkter är att de i huvudsak är tillverkade av stansad och bockad plåt.

– Vi kan stansa plåt i tjocklekar på upp till fem millimeter, i vanlig plåt, rostfritt och aluminium i två olika maskiner, en helautomatisk och en manuell. Vår styrka är att vi är väldigt flexibla, vi kan kundanpassa väldigt mycket eftersom vi styr vår egen produktion. Vi kan ta hänsyn till stolpar, bygga in stolpar i skåp till exempel, sådant som inte är så lätt om man köper en färdig inredning från utlandet. Många produkter har också kommit fram genom samarbete med kunderna och sortimentet har utökats genom deras tankegångar och idéer.

Man exporterar också en del av produktionen, främst till Norge där man har Rhodin Bil som återförsäljare. I år har dock den norska försäljningen bromsat in och enligt Lars beror det på den ökade elbilsförsäljningen.

– Nyinvesteringar på verkstad har det varit ganska dåligt med under 2018. Det säljs så många elbilar i Norge att det har fått återverkan på branschen. Servicebehovet är lägre på en elbil, det är ju dåligt med oljebyten på elbilar. Så i Norge har man börjat titta på att plocka hem det man har lagt ut tidigare, som plåt, lack, glas och rekond, för att få större täckningsbidrag.

Den senaste produkten är ett däcksställ, en helt ny produkt som blev klar först i år. Bakom konstruktionen står Fredrik Axelsson, som kom till företaget i våras och som bland annat ansvarar för försäljningen av verkstadsutrustning. Han kommer från en tjänst som servicechef på Vianor och har därför viss vana av vad som behövs i däckverkstaden.

– Det var min idé från början, redan innan jag började jobba här, och när jag väl kom hit sade vi att det här är något vi måste göra. Vi tog fram det väldigt fort och den första leveransen hade vi i september. Produkten är utvecklad tillsammans med däckbranschen, som fick lämna tankar och idéer, säger Fredrik och visar ut i verkstaden.

Här ligger mängder av plåtmaterial på hyllorna i ena änden av byggnaden och i den andra mellanlagras färdigbockade moduler till arbetsbänkar. Här står också verkstadsutrustning packad på pallar och redo att skickas i väg. Leveransen ska gå till Finland och ställas ut på mässa. En arbetsbänk i rött, med en stor, infälld teveskärm, sticker ut bland de övriga.

– Den hör till vårt nya koncept Private Garage, när man vill ha det lite lyxigare där hemma. Här ska kunden kunna integrera allt möjligt i sin arbetsbänk, bluetooth, wi-fi, så att man har allting i sin bänk i garaget.

Här står också prototypen till deras däcksställ, utfört i samma bockade plåtmaterial som arbetsbänkarna. Prototypen har använts för att testa olika idéer på utföranden och alla i verkstaden har varit delaktiga i utvecklingen.

– Det mest speciella med vårt däcksställ är att vi har vagnar på det nedre planet. Det underlättar arbetet under däcksäsongen, alla lyft och sånt. De stora och tunga däcken, suv-däcken, har man på det nedersta planet, på vagnarna.

Ställkonstruktionen är utformad så att man kan ha upp till sju nivåer, där alla ovanför den understa har pinnar att ställa däcken på. Avstånden mellan nivåerna anpassas så att man har de största däcken längst ner och mindre däck längre upp.

– Vi utvecklar produkten hela tiden och vi kommer att ha ett samarbete med en aktör på marknaden, där vi kommer att sätta oss ner med deras ansvariga för arbetsmiljön och gå igenom hur man arbetar så smidigt under säsong, när det är som mest stressigt. Därmed kan våra andra kunder få utnyttja deras kunskap också. Särskilt stora verkstadskedjor som inte är hundra procent i däckbranschen än så länge, men växer successivt, kommer att få en fördel.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ynnors Stora Elbilsdag - Vi ska inte vara rädda för att köpa en el- eller gasbil

-Men vi ska vara medvetna om riskerna. Det sade Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, när han talade på Ynnors Elbilsdag.

HRF söker politisk korrigering av husbilsskatten

Appen säkrar kompetensen i bilverkstäderna

ProMeister Academy har utvecklat en app för verkstadspersonal att se sin kompetensnivå inom fordonsteknik. Appen hjälper verkstaden att säkra kvaliteten genom att visa aktuell kompetensnivå samt vilken den kunskap som behöver tillgodoses.

Kraftig minskning av antalet stölder av bildelar

Under första kvartalet 2019 har 404 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Det kan jämföras med samma period 2018 då 913 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Unikt samarbete ska säkra kvalitet på fordonsutbildning

Gymnasium Skövde - Kavelbro har ingått ett unikt trepartsavtal med Volvo Car Sverige och Bilia i Skövde. Samarbetet ska bland annat säkra kvaliteten på Fordons- och transportprogrammet, öka intresset och matcha branschens verklighet.

Hur väl representerar dagens krockdockor befolkningen?

SAFERs Fordons- och Trafiksäkerhetscentrum på Chalmers har fått i uppdrag av näringsdepartementet att genomföra en kartläggning av eventuella brister i hur väl krockdockor representerar befolkningen som helhet.

Nyhetsbrev

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Arkiv

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

Motormagasinet söker reporter

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Volvo omkörd av VW Golf på topplista för begagnade bilar

Bilägare vill ha smarta, slitstarka och lättrullande däck

Däck som med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag, däck som är slitstarka och däck med ännu lägre rullmotstånd är önskemål som svenska bilister ställer för framtidens däck, visar en enkät från Nokian Tyres.

Ny generation av Suzuki Jimny

Praktisk Bilverkstad på Konsumentvägledardagarna

BMW tvingas till fler återkallelser

Dieselmotorer som fattar eld, bilar som kan få problem med krockkudden i ratten och bilar där strömförsörjningen slås ut. BMW har tvingats till flera omfattande återkallelser av bilar både i år och ifjol.

Volvo Car Group tecknar batteriavtal värt flera miljarder US-dollar

Volvo Car Group har tecknat långsiktiga avtal med de ledande batteritillverkarna CATL och LG Chem för att säkerställa leveranser av litiumjonbatterier värt flera miljarder US-dollar det kommande årtiondet för nästa generations Volvo- och Polestar-modeller.

Mikroplast på västkusten till 97 procent annat än däckgummi

Nyligen har det rapporterats om förekomst av däckgranulat från konstgräs i en sjö vid Växjö. Det har även rapporterats om förekomst av däckpartiklar i havet på västkusten. – Det är olyckligt att däck och däckgummi återigen pekas ut som enormt miljöproblem på lösa eller felaktiga grunder, säger Fredrik Ardefors, vd Däckbranschen.

Kraftig ökning av laddbara fordon

Nu har Nordens första Alpine Centre öppnat

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Koppla greppet med Kamasa

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Här är Hedin Bils expansion 2018

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Se alla Företagens egna nyheter

TIP Trailer Services i Jönköping har genomfört stor renovering av tanktrailer för Air Liquide

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafikanter!

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Inverter 12V 1000W

Total lanserar en banbrytande produktserie med smörjmedel för el- och hybri...

Produktnyhet från Purflux!

Sänd till en kollega

0.113