23948sdkhjf

De vill förvara däcken på vagnar

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

TEMA VERKSTADSUTRUSTNING: Bockad plåt kan användas till det mesta. Det vet Optimel i Uppsala, som använder sina plåtbockningsmaskiner till att tillverka allt från postlådor till däcksställ.

Postlådor står utspridda runt mig i entréhallen när försäljningschefen Lars Tidblom tar emot mig hos Optimel i Uppsala. Här arbetar tolv personer med allt från stansning och bockning av plåt till datorstött konstruktionsarbete och administration av företaget.

– Optimel är i grunden ett företag som historiskt arbetat med att tillverka legoprodukter åt andra företag. Vi har också tillverkat postlådor sedan 25 år tillbaka och det gör vi fortfarande, numera som en egen produkt. Den första stora markpostlådan var vår och det var den som egentligen utgjorde grunden för företaget.

För lite drygt tio år sedan gjorde företaget sin första verkstadsinredning, hos Upplands Motor i Märsta, som ett prov enligt Volvos koncept innan man inredde den nya, stora anläggningen i Akalla. Under de senaste sex åren har verkstadsinredningar sedan vuxit fram från att vara en bisyssla i bolaget till att i dag vara företagets enskilt största produkt.

Lars ritar upp verkstadsmiljöerna i ritprogrammet Ecdesign, så att kunden kan se hur verkstaden kommer att se ut.

– Jag har varit med i utvecklingen av produkterna, ritat dem i 2D och 3D och var fram tills alldeles nyligen ansvarig för försäljningen av både postlådor och verkstadsinredningar. När vi fick nya ägare för ungefär tre år sedan satsades det också hårdare på verkstadsinredningar som produkt.

På bilverkstadssidan utgör arbetsbänkar grunden i sortimentet, men man tillverkar och säljer också typisk verkstadsutrustning som oljebarer och förvaringsskåp. Gemensamt för alla produkter är att de i huvudsak är tillverkade av stansad och bockad plåt.

– Vi kan stansa plåt i tjocklekar på upp till fem millimeter, i vanlig plåt, rostfritt och aluminium i två olika maskiner, en helautomatisk och en manuell. Vår styrka är att vi är väldigt flexibla, vi kan kundanpassa väldigt mycket eftersom vi styr vår egen produktion. Vi kan ta hänsyn till stolpar, bygga in stolpar i skåp till exempel, sådant som inte är så lätt om man köper en färdig inredning från utlandet. Många produkter har också kommit fram genom samarbete med kunderna och sortimentet har utökats genom deras tankegångar och idéer.

Man exporterar också en del av produktionen, främst till Norge där man har Rhodin Bil som återförsäljare. I år har dock den norska försäljningen bromsat in och enligt Lars beror det på den ökade elbilsförsäljningen.

– Nyinvesteringar på verkstad har det varit ganska dåligt med under 2018. Det säljs så många elbilar i Norge att det har fått återverkan på branschen. Servicebehovet är lägre på en elbil, det är ju dåligt med oljebyten på elbilar. Så i Norge har man börjat titta på att plocka hem det man har lagt ut tidigare, som plåt, lack, glas och rekond, för att få större täckningsbidrag.

Den senaste produkten är ett däcksställ, en helt ny produkt som blev klar först i år. Bakom konstruktionen står Fredrik Axelsson, som kom till företaget i våras och som bland annat ansvarar för försäljningen av verkstadsutrustning. Han kommer från en tjänst som servicechef på Vianor och har därför viss vana av vad som behövs i däckverkstaden.

– Det var min idé från början, redan innan jag började jobba här, och när jag väl kom hit sade vi att det här är något vi måste göra. Vi tog fram det väldigt fort och den första leveransen hade vi i september. Produkten är utvecklad tillsammans med däckbranschen, som fick lämna tankar och idéer, säger Fredrik och visar ut i verkstaden.

Här ligger mängder av plåtmaterial på hyllorna i ena änden av byggnaden och i den andra mellanlagras färdigbockade moduler till arbetsbänkar. Här står också verkstadsutrustning packad på pallar och redo att skickas i väg. Leveransen ska gå till Finland och ställas ut på mässa. En arbetsbänk i rött, med en stor, infälld teveskärm, sticker ut bland de övriga.

– Den hör till vårt nya koncept Private Garage, när man vill ha det lite lyxigare där hemma. Här ska kunden kunna integrera allt möjligt i sin arbetsbänk, bluetooth, wi-fi, så att man har allting i sin bänk i garaget.

Här står också prototypen till deras däcksställ, utfört i samma bockade plåtmaterial som arbetsbänkarna. Prototypen har använts för att testa olika idéer på utföranden och alla i verkstaden har varit delaktiga i utvecklingen.

– Det mest speciella med vårt däcksställ är att vi har vagnar på det nedre planet. Det underlättar arbetet under däcksäsongen, alla lyft och sånt. De stora och tunga däcken, suv-däcken, har man på det nedersta planet, på vagnarna.

Ställkonstruktionen är utformad så att man kan ha upp till sju nivåer, där alla ovanför den understa har pinnar att ställa däcken på. Avstånden mellan nivåerna anpassas så att man har de största däcken längst ner och mindre däck längre upp.

– Vi utvecklar produkten hela tiden och vi kommer att ha ett samarbete med en aktör på marknaden, där vi kommer att sätta oss ner med deras ansvariga för arbetsmiljön och gå igenom hur man arbetar så smidigt under säsong, när det är som mest stressigt. Därmed kan våra andra kunder få utnyttja deras kunskap också. Särskilt stora verkstadskedjor som inte är hundra procent i däckbranschen än så länge, men växer successivt, kommer att få en fördel.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skräddarsydda lackboxar ökar tempot

Utan utländsk arbetskraft skulle han få lägga ned

Volvo Cars på väg mot sin elektrifierade framtid

Volvo Cars har nu tagit ett viktigt steg mot uppfyllandet av sina elektrifieringsmål med lanseringen av uppgraderade och nyutvecklade elektrifierade drivlinealternativ, som kommer att göras tillgängliga för hela modellprogrammet framöver.

Här är batteriet som kan revolutionera elbilen

Varning för trötta och slumrande bilförare

Så många som 17 procent av de svenska bilisterna har slumrat till bakom ratten. Detta enligt en ny undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Circle K. Att vara påtagligt trött när man kör bil är både straffbart och farligt men ändå uppger mer än hälften av bilisterna att de inte avstår från bilkörning vid trötthet.

Svenska Öhlins ingår nu i bildandet av ett av världens största eftermarknadsföretag

Nyhetsbrev

DRF: Så vässar du lönsamheten i däckverkstaden

Slimma och optimera och satsa på teknik. Det tror Däckspecialisternas Riksförbunds ordförande Ulrik Jönsson är viktigt för däckverkstäderna för att behålla lönsamheten.

Arkiv

TEMA DÄCK&FÄLG: Bilmetro satsar på flyttbara däckställ

Försäkringsbolagen stödjer Kvalitetssäkrad Skadeverkstad

MRF vill ha gemensam certifiering av skadeverkstäder

Svensk Toyotahandel har tecknat ett ramavtal med KBV

Toyotas återförsäljarförening har ingått ett ramavtal för kvalitetsuppföljning av service- och skadeverkstäder med Kontrollerad Bilverkstad. Avtalet har fyra olika nivåer inom verkstadscoachning och egenkontroller skräddarsydda för märket.

Försäljningen av diesel steg under januari månad

Försäljningen av diesel och eldningsolja steg under årets första månad, medan försäljningen av bensin och E85 sjönk. Detta i jämförelse med januari månad 2018. Allt enligt preliminär statistik från SPBI.

Bantad teknik från KTH kan ge lyft för autonoma fordon

För autonoma fordon är lidar, light detection and ranging, en avgörande komponent i den teknik som känner av hur omgivningen ser ut. Nu har forskare vid KTH utvecklat lidar-teknik som är betydligt billigare att tillverka, lättare och mer resurssnål än tidigare varianter.

Antalet efterlysta personbilar minskar i Sverige

1

Motormännen varnar för bristande konstruktion hos Volvo-motorer

MOTORHISTORIA: När en greve utmanade Ferrari

En stormrik italiensk greve försökte en gång i tiden utmana självaste Ferrari. Nu ska prototyperna säljas på auktion.

Nissens Automotive expanderar sitt utbildningskoncept med online

Kraftig ökning av försäkringsbedrägerier inom motorskador och trafikolyckor

Under 2018 genomförde de svenska sakförsäkringsbolagen 7 462 bedrägeriutredningar. Det är en ökning med 7 procent. Utredningarna ledde till att bolagen avböjde utbetalningar till ett värde av 480 miljoner kronor. Det visar den senaste statistiken över försäkringsbedrägerier frånLarmtjänst.

Opel Sverige flyttar huvudkontoret till Malmö

31 personer omkom i januaritrafiken på väg

Under januari månad i år omkom 31 personer och 1 489 skadades i vägtrafiken (140 svårt skadade och 1 349 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 15 februari. Det är 18 fler omkomna än under januari förra året.

Tänak vann Svenska Rallyt Johan Kristoffersson trea i WRC2

Ott Tänak från Estland vann årets Rally Sweden WRC före E. Lappi från Finland och med belgaren T. Neuville på tredje plats. Svenske Pontus Tidemand kom på 8:e plats.

"Husbilsteknikern behöver vara tusenkonstnär"

Nya yrkeshögskoleutbildningar för husbils- och husvagnstekniker kan snart bli verklighet. Att jobba med husbilar ställer bitvis nya och andra krav på fordonsteknikern, menar SFVF:s vd Bo Ericsson.

1

Är världen redo för den självkörande revolutionen?

BMW M kommer med helt nya X-modeller

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

Gratis app ger rätt oljekvalitet

”Man måste vara snabb på bollen”

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

CHEF-intervju: ”Vi var lika ställda som alla andra”

Ford lanserar ny generation Transit i år

Ny vd för Circle K Sverige AB

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

Högsby är Årets Bilkommun 2018

Ny UV-grundfyller från Basf

Se alla Företagens egna nyheter

Affärsägare, verkstäder och leverantörer samlade för FIXAT-evenemanget

Kardan till Chevrolet Captiva och Opel Antara

Ny drivknut till Toyota

Avgaskylare

Nyckelmärkning och -hantering

Ledlenser - ATEX produkter

Fabriksrenoverad original dieselspridare till Volvo

Ny drivaxel till Volvo och Ford

Nya produkter till Jaguar, Land Rover och Scania

Bärarmar till Nissan Qashqai, 07-13

Linear 6 Elite - LAZER

Nya inre drivknutar till VW Transporter och Multivan T5

Ny drivknut till Dacia och Renault

MVS AB lanserar nytt sortiment av elbilsladdare

Kardanaxel till BMW X3

Flexiblare lagring för pallar och långgods

TriSys kundcase - CB Auto

Inspektionslampa

Nadine Kåmark siktar på VM-guld

Dieselpump till Jaguar och Ford

Winassist teknikerapp är här!

Zero Waste - där inget går till spillo

Extraljus 9"

Sänkt pris på BMW- och Mercedesaxlar

Här "printar" vi logotypes enligt kundens önskemål

Sänd till en kollega

0.222