23948sdkhjf

BMW X4 30i: 2-litersfyran är rekordsnål

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

BMW är redan kända för att bygga snåla dieselmotorer. När Motormagasinet nyligen tog en långtur med suven X4 med 252 hästar starka 2 liters bensinfyran nöjde den sig med 0,79 liter milen – världsklass!

BMW ligger numera i världstopp när det gäller både bränsleförbrukning och avgasrening av dieselmotorer. Den bayerska biltillverkaren är även en fena på att ta fram snåla bensinmotorer. Det kunde vi konstatera efter drygt 85 mil och två tankningar med nya generationen av BMW:s kupé-suv X4 med den fyrcylindriga och turboöverladdade bensinmotorn på 2 liter och 252 hästkrafter under huven.

Drygt 4,7 meter lång och en tjänstevikt på cirka 2 ton är BMW X4 ingen liten bil. Med tanke på sin högre markfrigång och relativt stora kupé så hade vi väntat oss en bensinförbrukning strax över 1 liter per mil.

Efter båda tankningarna fick vi ungefär samma resultat: cirka 0,79 liter per mil, där den största delen var landsvägskörning på motorväg och 90-väg.

En bidragande faktor till bilens måttliga bränsletörst tror vi är utväxlingen, som påminde starkt om den hos en modern dieselbil. När vi låg i 110 km/h på motorväg med vår BMW tuffade motorn ljudlöst på i under 1500 varv/minut.

De suvar i motsvarande storlek som vi provkört på sistone – Renault Koleos, Nissan X-Trail, Ford Kuga, VW Tiguan Allspace – har alla haft en bränsleförbrukning från runt 0,7 till drygt 1 liter per mil. Nämnas bör att samtliga dessa bilar hade dieselmotor under huven.

När Motormagasinet förra vintern gjorde en 120-milaresa med nya generationen av BMW:s 5-seriekupé GT med den sexcylindriga dieselmotorn på 265 hästkrafter så kom vi undan med en bränsleförbrukning på 0,64 liter per mil, vilket får anses vara en anmärkningsvärt låg förbrukning för en så stor och effektstark dieselbil.

Med den senaste upplagan av sina dieselmotorer har BMW även visat att man kan producera bilar som både klarar de lagstadgade utsläppskraven och överträffar dem.

När den tyska biltidningen Auto Motor & Sport sommaren 2017 testade de faktiska avgasutsläppen hos 48 olika bilmodeller var det en av dem som släppte ut betydligt renare avgaser än vad kraven föreskrev – nuvarande generation BMW 520 d.

Den testade BMW 520 d släppte i testet ut 28 milligram(mg) kväveoxider(NOx) per kilometer, vilket innebär att bilens kväveoxidutsläpp bara var en tredjedel så höga som det maximalt tillåtna 80 mg NOx/km.

Nya BMW 520 och 530 d har BMW:s senaste avgasreningsteknik, vilken nu införs successivt på alla tillverkarens dieselmodeller.

De flesta av de 48 dieselbilmodeller som tyska Auto Motor & Sport testade hade kväveoxidutsläpp som mer eller mindre mycket överskred de lagstadgade kraven.

Testmetoden som Auto Motor & Sport använde kallas RDE (Real Driving Emissions), där testerna sker på vanliga landsvägar och i stadstrafik, inte i laboratorium. Testerna utfördes i samarbete med brittiska företaget Emissions Analytics.

RDE-mätningarna anses vara så tuffa att biltillverkarna får några år på sig att anpassa avgasreningen på sina bilar. Maximalt tilåtna NOx-utsläpp enligt avgasnormen Euro 6 är 80 mg/km för dieselbilar.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nu har vi semester!

Motormagasinet.se har semesteruppehåll och vi är tillbaka med nyheter på webben måndagen den 29 juli. Nästa nummer av MotorMagasinet kommer den 14 augusti. Vi önskar alla en Trevlig semester!

Bilprovningen om vad som gäller för godtagbara gasintyg

3

Otåliga husbilsägare väntar på besked om kommande beskattning

Många är oroliga över den framtida beskattningen av husbilar, personbil klass II, inte minst såhär i semestertid. För dem som köper ny husbil efter 1 september kommer den årlig skatten uppgå till 28-30 000 kronor på grund av schablonmässig WLTP-beräkning som inte utgår från husbilens särart som fordon.

Catherine Sahlgren har utsetts till ny koncernchef för Werksta

Catherine Sahlgren, idag koncernchef i Teknikmagasinet, tillträder den 19 augusti 2019 som ny koncernchef för skadeverkstadskedjan Werksta som är verksamma i Sverige, Finland och Norge.

Första Kia-verkstaden som blivit Kvalitetssäkrad skadeverkstad

SBF satsar på sektion för tunga fordon

Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, kommer att intensifiera arbetet med att bilda en sektion med inriktning på tunga fordon. Det beslutades på branschorganisationens halvårsmöte.

Nyhetsbrev

Skarp kritik mot hanteringen av besiktning för gasfordon

Arkiv

Lackerare sökes till Motorgalan

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

MECA Fändriks Fordonsteknik är Värmlands andra Godkänd Bilverkstad

Fändriks Fordonstekniks två verkstäder ansluter sig till Godkänd Bilverkstad (GBV). Madelene Leandersson, delägare på Fändriks Fordonsteknik ser att GBV kommer spara verkstaden både tid och pengar i förlängningen.

BMW presenterade framtidens sportbil

Så har Lexus förbättrat led-lampan

Skarpare och starkare ljusbild är några av förbättringarna hos Lexus nya typ av led-strålkastare "Bladescan" som lanseras på RX-modellen i höst.

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

MRF anser att reseavdragen borde utvecklas, inte avvecklas

Snart kan statschefer och andra med högt skyddsbehov åka Volvo

Hon blir testförare för Continentals däck till Extreme E-serien

Den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals nya högprestanda-däck som utvecklas speciellt för den globala Extreme E-serien.

Jämtkraft blir Volkswagens energipartner

BIL Sweden i Almedalen 2019

Första WTCR-segern för Kristoffersson

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island, skriver TT.

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

Avgasmätning en bortglömd felsökningsmetod

Att jobba med emissionsanalys – att mäta och analysera avgasernas innehåll – gör felsökningen både snabbare och mera träffsäker. Det menar två aktörer i branschen som vi pratat med.

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Oljebar förenklar verkstadens arbete

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

Se alla Företagens egna nyheter

Vilket fordon kör du?

ACTICHARGE 750 - Professionell batteriladdare.

Produktnyhet från Purflux!

25 Years TecDoc Standard in 2019:

Mini arbetsbelysning

Vill du lära dig mer om smörjmedel? Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare? Se hit!

Midnattssolsrallyt 2019

Så väljer du rätt skärvätska - våra smörjmedelsexperter guidar dig!

Unik kombination av bakljus- och arbetsljusfunktion

SVHC-listan uppdaterad – Nya lagar och regler

Trevlig Sommar

Medicinklassade silikonlim – så väljer du rätt!

Glad sommar - Vanliga öppettider

Sommarkampanj på verkstadsutrustning från ACTIA.

Komplett lösning för kamkedjedrivning

Quiet Vehicle Sounder – Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS)

Plasmabehandling för bättre limresultat

Liten arbetsbelysning - även backlampa

ACTIA 8678 Evo - antagligen Sveriges mest sålda hjulinställare

NY EU-lag för el & hybridbilar - Vi har lösningen för original & eftermontering!

Ladda upp din verksamhet med  Delphi Technologies OE ”Multi-Charge ”Tändspo...

VAS-godkänt bromsserviceaggregat

Henrik Pedersen - Ny CCO på Digital-Servicebook.com

Räddningen mot bakterier i skärvätskor är här!

CSR och hållbarhet

Sänd till en kollega

0.109