23948sdkhjf

BMW X4 30i: 2-litersfyran är rekordsnål

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

BMW är redan kända för att bygga snåla dieselmotorer. När Motormagasinet nyligen tog en långtur med suven X4 med 252 hästar starka 2 liters bensinfyran nöjde den sig med 0,79 liter milen – världsklass!

BMW ligger numera i världstopp när det gäller både bränsleförbrukning och avgasrening av dieselmotorer. Den bayerska biltillverkaren är även en fena på att ta fram snåla bensinmotorer. Det kunde vi konstatera efter drygt 85 mil och två tankningar med nya generationen av BMW:s kupé-suv X4 med den fyrcylindriga och turboöverladdade bensinmotorn på 2 liter och 252 hästkrafter under huven.

Drygt 4,7 meter lång och en tjänstevikt på cirka 2 ton är BMW X4 ingen liten bil. Med tanke på sin högre markfrigång och relativt stora kupé så hade vi väntat oss en bensinförbrukning strax över 1 liter per mil.

Efter båda tankningarna fick vi ungefär samma resultat: cirka 0,79 liter per mil, där den största delen var landsvägskörning på motorväg och 90-väg.

En bidragande faktor till bilens måttliga bränsletörst tror vi är utväxlingen, som påminde starkt om den hos en modern dieselbil. När vi låg i 110 km/h på motorväg med vår BMW tuffade motorn ljudlöst på i under 1500 varv/minut.

De suvar i motsvarande storlek som vi provkört på sistone – Renault Koleos, Nissan X-Trail, Ford Kuga, VW Tiguan Allspace – har alla haft en bränsleförbrukning från runt 0,7 till drygt 1 liter per mil. Nämnas bör att samtliga dessa bilar hade dieselmotor under huven.

När Motormagasinet förra vintern gjorde en 120-milaresa med nya generationen av BMW:s 5-seriekupé GT med den sexcylindriga dieselmotorn på 265 hästkrafter så kom vi undan med en bränsleförbrukning på 0,64 liter per mil, vilket får anses vara en anmärkningsvärt låg förbrukning för en så stor och effektstark dieselbil.

Med den senaste upplagan av sina dieselmotorer har BMW även visat att man kan producera bilar som både klarar de lagstadgade utsläppskraven och överträffar dem.

När den tyska biltidningen Auto Motor & Sport sommaren 2017 testade de faktiska avgasutsläppen hos 48 olika bilmodeller var det en av dem som släppte ut betydligt renare avgaser än vad kraven föreskrev – nuvarande generation BMW 520 d.

Den testade BMW 520 d släppte i testet ut 28 milligram(mg) kväveoxider(NOx) per kilometer, vilket innebär att bilens kväveoxidutsläpp bara var en tredjedel så höga som det maximalt tillåtna 80 mg NOx/km.

Nya BMW 520 och 530 d har BMW:s senaste avgasreningsteknik, vilken nu införs successivt på alla tillverkarens dieselmodeller.

De flesta av de 48 dieselbilmodeller som tyska Auto Motor & Sport testade hade kväveoxidutsläpp som mer eller mindre mycket överskred de lagstadgade kraven.

Testmetoden som Auto Motor & Sport använde kallas RDE (Real Driving Emissions), där testerna sker på vanliga landsvägar och i stadstrafik, inte i laboratorium. Testerna utfördes i samarbete med brittiska företaget Emissions Analytics.

RDE-mätningarna anses vara så tuffa att biltillverkarna får några år på sig att anpassa avgasreningen på sina bilar. Maximalt tilåtna NOx-utsläpp enligt avgasnormen Euro 6 är 80 mg/km för dieselbilar.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Äntligen kommer Inspirationsdagen 100% Verkstad till Göteborg

Den 10 maj är det premiär för Inspirationsdagen 100% Verkstad i Göteborg. En dag med ett riktigt skarpt program och med massor av tips om hur man öka sin försäljning i verkstaden. Dessutom erbjuds möjligheten att se den senaste tekniken för verkstäder - teknik som leder in i framtiden.

Sogefi först på eftermarknaden med ett komplett filtersortiment för nya Peugeot 508

NEVS ska bygga tyska solcellsbilar

Det är den tyska bilutvecklaren Sono motors som valt att förlägga produktionen av den solcellsdrivna modellen Sion i Trollhättan. I ett första skede handlar det om 260000 bilar som ska tillverkas av Nevs under en åttaårsperiod, uppger flera media.

Biltema tillbakavisar uppgifter i Uppdrag Granskning om att man smiter undan skatt

USA öppnar litium-gruva - igen

ProMeister skapar nya jobb i Östersund

Nyhetsbrev

Påsk innebär också Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Jönköping

Förra året kom det 84 000 besökare. Minst lika många väntas i år. Till en en bred motormässa där det inte bara visas bilar, motorcyklar och tillbehör utan också bjuds på underhållning, tävlingar och spektakulära utomhusshower.

Arkiv

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

”Det finns över 400000 veteranbilar i Sverige”

Deras auktioner lockar spekulanter från hela norra Europa. Nu vill Bilweb Auctions skapa Nordens första veteranbilshub.

Det är läge för att branschen själv tar kommandot i bilskadefrågan!

Idag blir vi överkörda av försäkringsbolagen. För att vi ska kunna flytta fram våra positioner krävs dock att verkstäderna våga ansluta sig till Eurogarant så vi kan ta upp kampen på allvar, säger Bo Ericsson, vd för SFVF till MotorMagasinet.

Andie Lahdo utsedd till årets företagare

Utifrån hundratals nominerade företag har ABS Wheels vd, Andie Lahdo vunnit det mest ärofyllda priset Årets företagare i Sigtuna kommun.

Pris till mobilitetsforskare

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

5

Sju bilmärken minskade sina CO2-utsläpp

Sju av världens bilmärken har lyckats minska koldioxidutsläppen från sina tillverkade bilar ifjol jämfört med 2017. Det visar siffror från fordonsstatistikkonsulten Jato.

Därför blev de populärast på Autobutler

Malte Månson lanserar verkstadskedjan Malte City

Med start i Uppsala lanseras inom kort Malte City, ett nytt och helt unikt koncept för service och reparationer av transportbilar.

Rally-SM stärks genom arrangörssamarbete

Mentorskap där etablerade SM-arrangörer stöttar nya. Viktigt att ge nya och unga förare utrymme att tävla i större sammanhang. Rally-SM ska stärkas som mästerskap och varumärke.

Svensk supersnabb vätgassensor öppnar upp för säkrare vätgasbilar

Toyota och Suzuki i nytt samarbete

Nu går elbilarna om laddhybriderna

För första gången någonsin tillkom fler elbilar än laddhybrider i trafik under en och samma månad. Tesla Model 3 rullade in i Sverige med 1 138 nya exemplar samtidigt som den mest populära laddhybriden inte ökar alls.

Krilles verkstad trollar med Volvo-motorer

Borås Bil väljer KBV som leverantör av kvalitetsuppföljningar

Nya miljöbilar visar att bonus-malus styr fel

Volvo garanterar att företagets bilar kan drivas med HVO100, ett rent miljöbränsle med mycket låg klimatpåverkan. Ford släpper en ny flexifuelbil som kan drivas med E85. Båda bilarna missgynnas i bonus-malus och beläggs med högre skatt än jämförbara bilar med sämre klimatprestanda.

Axalta öppnar webbutik

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

1

Toyotahandlarna förlänger begagnatgarantierna till 10 år

Biltema Foundation satsar 800 miljoner

Skruvat.se rekryterar Claes Kjelldorff som Business Manager

”Vi vill gå i konfrontation med bilmotståndarna”

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

Nytt rekordår för DEFA

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Snart kommer nya Land Rover Defender

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Se alla Företagens egna nyheter

Påskhälsning

Nytt testcenter tas i bruk

Högskåpet för framtidens verkstad

"Med bra utbildning och support får våra kunder ut 100% av sin investering."

Trådlös truckkamera

Svängande kylvattentemperatur på bilar med DSG-växel

Hitta rätt belysning till din truck

Förvarar du däcken i en container, eller funderar på nytt däckhotell?

3D-utskrift av reservdelar! Vad gör Triscan?

100% verkstad i Göteborg och Malmö

Vad är egentligen en Logimat?

Lazer extraljus - Ford monteringskit

ACTIA 3D - standardinstallation och utbildning ingår alltid.

Verktygsskåpet för framtidens verkstad

Så säkerställs en säker arbetsmiljö på kedjans alla lastbils- och bussverkstäder

KW Parts storsatsar på sortiment till klassiska Amerikanska bilar!

Idag startar Bauma & Brigade är där!

Trådlös kamerasats med två skärmar

Boka din plats till årets konferens idag

Miljöstationen för framtidens verkstad

Behöver du byta till mindre farliga bilvårdsprodukter?

Kom till Brigade på Bauma!

Uppgradera din belysning till LED

Alla behöver en hylla

Integrerade säkerhetsprodukter sparar liv!

Sänd till en kollega

0.15