23948sdkhjf

BMW X4 30i: 2-litersfyran är rekordsnål

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

BMW är redan kända för att bygga snåla dieselmotorer. När Motormagasinet nyligen tog en långtur med suven X4 med 252 hästar starka 2 liters bensinfyran nöjde den sig med 0,79 liter milen – världsklass!

BMW ligger numera i världstopp när det gäller både bränsleförbrukning och avgasrening av dieselmotorer. Den bayerska biltillverkaren är även en fena på att ta fram snåla bensinmotorer. Det kunde vi konstatera efter drygt 85 mil och två tankningar med nya generationen av BMW:s kupé-suv X4 med den fyrcylindriga och turboöverladdade bensinmotorn på 2 liter och 252 hästkrafter under huven.

Drygt 4,7 meter lång och en tjänstevikt på cirka 2 ton är BMW X4 ingen liten bil. Med tanke på sin högre markfrigång och relativt stora kupé så hade vi väntat oss en bensinförbrukning strax över 1 liter per mil.

Efter båda tankningarna fick vi ungefär samma resultat: cirka 0,79 liter per mil, där den största delen var landsvägskörning på motorväg och 90-väg.

En bidragande faktor till bilens måttliga bränsletörst tror vi är utväxlingen, som påminde starkt om den hos en modern dieselbil. När vi låg i 110 km/h på motorväg med vår BMW tuffade motorn ljudlöst på i under 1500 varv/minut.

De suvar i motsvarande storlek som vi provkört på sistone – Renault Koleos, Nissan X-Trail, Ford Kuga, VW Tiguan Allspace – har alla haft en bränsleförbrukning från runt 0,7 till drygt 1 liter per mil. Nämnas bör att samtliga dessa bilar hade dieselmotor under huven.

När Motormagasinet förra vintern gjorde en 120-milaresa med nya generationen av BMW:s 5-seriekupé GT med den sexcylindriga dieselmotorn på 265 hästkrafter så kom vi undan med en bränsleförbrukning på 0,64 liter per mil, vilket får anses vara en anmärkningsvärt låg förbrukning för en så stor och effektstark dieselbil.

Med den senaste upplagan av sina dieselmotorer har BMW även visat att man kan producera bilar som både klarar de lagstadgade utsläppskraven och överträffar dem.

När den tyska biltidningen Auto Motor & Sport sommaren 2017 testade de faktiska avgasutsläppen hos 48 olika bilmodeller var det en av dem som släppte ut betydligt renare avgaser än vad kraven föreskrev – nuvarande generation BMW 520 d.

Den testade BMW 520 d släppte i testet ut 28 milligram(mg) kväveoxider(NOx) per kilometer, vilket innebär att bilens kväveoxidutsläpp bara var en tredjedel så höga som det maximalt tillåtna 80 mg NOx/km.

Nya BMW 520 och 530 d har BMW:s senaste avgasreningsteknik, vilken nu införs successivt på alla tillverkarens dieselmodeller.

De flesta av de 48 dieselbilmodeller som tyska Auto Motor & Sport testade hade kväveoxidutsläpp som mer eller mindre mycket överskred de lagstadgade kraven.

Testmetoden som Auto Motor & Sport använde kallas RDE (Real Driving Emissions), där testerna sker på vanliga landsvägar och i stadstrafik, inte i laboratorium. Testerna utfördes i samarbete med brittiska företaget Emissions Analytics.

RDE-mätningarna anses vara så tuffa att biltillverkarna får några år på sig att anpassa avgasreningen på sina bilar. Maximalt tilåtna NOx-utsläpp enligt avgasnormen Euro 6 är 80 mg/km för dieselbilar.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skräddarsydda lackboxar ökar tempot

Utan utländsk arbetskraft skulle han få lägga ned

Volvo Cars på väg mot sin elektrifierade framtid

Volvo Cars har nu tagit ett viktigt steg mot uppfyllandet av sina elektrifieringsmål med lanseringen av uppgraderade och nyutvecklade elektrifierade drivlinealternativ, som kommer att göras tillgängliga för hela modellprogrammet framöver.

Här är batteriet som kan revolutionera elbilen

Varning för trötta och slumrande bilförare

Så många som 17 procent av de svenska bilisterna har slumrat till bakom ratten. Detta enligt en ny undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Circle K. Att vara påtagligt trött när man kör bil är både straffbart och farligt men ändå uppger mer än hälften av bilisterna att de inte avstår från bilkörning vid trötthet.

Svenska Öhlins ingår nu i bildandet av ett av världens största eftermarknadsföretag

Nyhetsbrev

DRF: Så vässar du lönsamheten i däckverkstaden

Slimma och optimera och satsa på teknik. Det tror Däckspecialisternas Riksförbunds ordförande Ulrik Jönsson är viktigt för däckverkstäderna för att behålla lönsamheten.

Arkiv

TEMA DÄCK&FÄLG: Bilmetro satsar på flyttbara däckställ

Försäkringsbolagen stödjer Kvalitetssäkrad Skadeverkstad

MRF vill ha gemensam certifiering av skadeverkstäder

Svensk Toyotahandel har tecknat ett ramavtal med KBV

Toyotas återförsäljarförening har ingått ett ramavtal för kvalitetsuppföljning av service- och skadeverkstäder med Kontrollerad Bilverkstad. Avtalet har fyra olika nivåer inom verkstadscoachning och egenkontroller skräddarsydda för märket.

Försäljningen av diesel steg under januari månad

Försäljningen av diesel och eldningsolja steg under årets första månad, medan försäljningen av bensin och E85 sjönk. Detta i jämförelse med januari månad 2018. Allt enligt preliminär statistik från SPBI.

Bantad teknik från KTH kan ge lyft för autonoma fordon

För autonoma fordon är lidar, light detection and ranging, en avgörande komponent i den teknik som känner av hur omgivningen ser ut. Nu har forskare vid KTH utvecklat lidar-teknik som är betydligt billigare att tillverka, lättare och mer resurssnål än tidigare varianter.

Antalet efterlysta personbilar minskar i Sverige

1

Motormännen varnar för bristande konstruktion hos Volvo-motorer

MOTORHISTORIA: När en greve utmanade Ferrari

En stormrik italiensk greve försökte en gång i tiden utmana självaste Ferrari. Nu ska prototyperna säljas på auktion.

Nissens Automotive expanderar sitt utbildningskoncept med online

Kraftig ökning av försäkringsbedrägerier inom motorskador och trafikolyckor

Under 2018 genomförde de svenska sakförsäkringsbolagen 7 462 bedrägeriutredningar. Det är en ökning med 7 procent. Utredningarna ledde till att bolagen avböjde utbetalningar till ett värde av 480 miljoner kronor. Det visar den senaste statistiken över försäkringsbedrägerier frånLarmtjänst.

Opel Sverige flyttar huvudkontoret till Malmö

31 personer omkom i januaritrafiken på väg

Under januari månad i år omkom 31 personer och 1 489 skadades i vägtrafiken (140 svårt skadade och 1 349 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 15 februari. Det är 18 fler omkomna än under januari förra året.

Tänak vann Svenska Rallyt Johan Kristoffersson trea i WRC2

Ott Tänak från Estland vann årets Rally Sweden WRC före E. Lappi från Finland och med belgaren T. Neuville på tredje plats. Svenske Pontus Tidemand kom på 8:e plats.

"Husbilsteknikern behöver vara tusenkonstnär"

Nya yrkeshögskoleutbildningar för husbils- och husvagnstekniker kan snart bli verklighet. Att jobba med husbilar ställer bitvis nya och andra krav på fordonsteknikern, menar SFVF:s vd Bo Ericsson.

1

Är världen redo för den självkörande revolutionen?

BMW M kommer med helt nya X-modeller

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

Gratis app ger rätt oljekvalitet

”Man måste vara snabb på bollen”

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

CHEF-intervju: ”Vi var lika ställda som alla andra”

Ford lanserar ny generation Transit i år

Ny vd för Circle K Sverige AB

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

Högsby är Årets Bilkommun 2018

Ny UV-grundfyller från Basf

Se alla Företagens egna nyheter

Affärsägare, verkstäder och leverantörer samlade för FIXAT-evenemanget

Kardan till Chevrolet Captiva och Opel Antara

Ny drivknut till Toyota

Avgaskylare

Nyckelmärkning och -hantering

Ledlenser - ATEX produkter

Fabriksrenoverad original dieselspridare till Volvo

Ny drivaxel till Volvo och Ford

Nya produkter till Jaguar, Land Rover och Scania

Bärarmar till Nissan Qashqai, 07-13

Linear 6 Elite - LAZER

Nya inre drivknutar till VW Transporter och Multivan T5

Ny drivknut till Dacia och Renault

MVS AB lanserar nytt sortiment av elbilsladdare

Kardanaxel till BMW X3

Flexiblare lagring för pallar och långgods

TriSys kundcase - CB Auto

Inspektionslampa

Nadine Kåmark siktar på VM-guld

Dieselpump till Jaguar och Ford

Winassist teknikerapp är här!

Zero Waste - där inget går till spillo

Extraljus 9"

Sänkt pris på BMW- och Mercedesaxlar

Här "printar" vi logotypes enligt kundens önskemål

Sänd till en kollega

0.118