23948sdkhjf

Taxi Kurirbörjar köra vätgasdriven elbil

För första gången blir Toyota Mirai taxibil i Sverige. Toyota har levererat två bränslecellsbilar till TaxiKurir i Stockholm.


- Det känns otroligt roligt att TaxiKurir väljer framtidens fossilfria bränsle för sina taxibilar. Nu åker kunderna med minimal miljöpåverkan och TaxiKurir maximerar nyttjandegraden, säger Christian Norberg, vd för Toyota Sweden AB i ett pressmeddelande.

I november levererade Toyota två exemplar av sin vätgasdrivna bränslecellsbil Toyota Mirai till TaxiKurir – de första Mirai-taxibilarna i sitt slag i Sverige. Toyota Mirai är en av världens första serietillverkade vätgasdrivna elbil. Genom en bränslecell omvandlas vätgas och luft till elektricitet. Resultatet är helt fossilfria transporter med förstklassig komfort – med vattenånga som enda utsläpp.

Taxibilarna kommer att köras i Stockholmsregionen och eftersom bränslecellsbilen tankas med vätgas på endast några minuter kan TaxiKurir maximera nyttjandegraden av taxibilarna för att erbjuda ännu fler kunder fossilfria resor.

- För oss på TaxiKurir känns det naturligt att vi leder utvecklingen genom att välja framtidens fossilfria bränsle för våra taxibilar. Nu åker våra kunder med minimal miljöpåverkan och TaxiKurir maximerar nyttjandegraden, säger Magnus Klintbäck vd Cabonline Stockholm där TaxiKurir ingår.

Att Toyota Mirai för första gången blir taxibil i Sverige är en milstolpe för hållbara transporter. För Toyota är detta ett konkret exempel på hur företagets miljömål Environmental Challenge 2050 minimerar miljöpåverkan från dess fordon.

- Att TaxiKurir väljer Toyota Mirai som taxibil är oerhört glädjande för många parter. Inte bara för miljön då bilarna endast släpper ut vattenånga, TaxiKurir kan dessutom maximera nyttjandegraden eftersom de slipper långa laddningstider av batterier, säger Christian Norberg, vd Toyota Sweden.

Toyotas långsiktiga mål är att stödja omställningen från ett kolbaserat samhälle till ett fossilfritt och vätgasbaserat. Redan nu rullar fler än 6 000 Mirai rullar på världens vägar, men redan 2020 är målet att sälja hela 30 000 vätgasdrivna elfordon årligen. I Paris, Frankrike ingår bland annat Mirai i taxiföretaget HYPE:s flotta som har fler än 100 bränslecellsbilar. Polisen i London, Storbritannien har i sin tur världens största flotta av vätgasdrivna bränslecells-polisbilar.

Kommentera en artikel (4)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094