23948sdkhjf

Autoliv befarar EU-böter på nära 2 miljarder kronor

Autoliv har utretts för konkurrenshämmande beteende inom EU. Företaget dömdes till böter tidigare i år men nu befarar Autoliv att man kommer att få ytterligare böter.

Autoliv har sedan i juni 2011 varit föremål för en utredning om konkurrenshämmande beteende bland leverantörer av bilsäkerhetssystem inom EU. Autoliv har samarbetat med EU-kommissionen i utredningen. Kommissionen har tidigare, i november 2017, slutfört en mindre del av utredningen och utfärdade då böter till bolaget, som betalades under det första kvartalet 2018, skriver bolaget i ett klargörande om utredningsläget. Ledningen för Autoliv har nu anledning att anta att EU-kommissionen kommer att utfärda böter i samband med den återstående delen av utredningen. Enligt ledningens bästa uppskattning och baserat på rådgivning från legala rådgivare, kommer bolaget att, relaterat till den återstående delen av EU-kommissionens utredning, reservera 210 MUSD, drygt 1,8 miljarder kronor, i fjärde kvartalet 2018.

Sådana böter från EU-kommissionen kommer sannolikt inte att vara avdragsgilla. Bolaget bedömer att böter kan komma att utfärdas under första halvåret 2019, dock kan det ske senare. Bötesbeloppet ska betalas inom 90 dagar efter det att utredningen slutligen avgjorts och kommer utfärdas i euro.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063