23948sdkhjf

Ny tjänst ska stoppa bedrägeriförsök vid bilolyckor

Bedrägeriförsök utgör en stor kostnad för försäkringsbranschen i dag och uppskattas kosta försäkringsbolagen mellan 3–6 miljarder kronor om året, bara i Sverige. Snart kan SOS International - som enda aktör på marknaden - erbjuda sina kunder en helt ny tjänst, bedrägeriutredningar i samband med bilolyckor.

 

 

 

 

SOS International är marknadsledande i Norden inom bärgning och har i dag ett nätverk av bärgare som sträcker sig över 121 orter i Sverige. Nu lanserar SOS International en helt ny tjänst på den svenska marknaden; Bedrägeridokumentation i samband med bilolyckor, skriver SOS International i ett pressmeddelande.

- Vi håller just nu på att utbilda vår egen larmcentral samt vårt bärgningsnätverk i Sverige i hur man upptäcker möjliga bedrägerier relaterade till bilolyckor. Målet är att vi ska kunna hjälpa försäkringsbolag att avslöja fler bedrägeriförsök än idag med hjälp av ordentlig dokumentation från olycksplatsen, säger Markku Reinikainen, Head of Nordic Network Development på SOS International.

Bedägeriutredningen börjar redan på olycksplatsen genom att SOS Internationals larmcentral stämmer av med bärgningspersonalen på plats. Bärgningsföretaget dokumenterar även skadorna genom att bland annat ta bilder. Efter inrapportering i det gemensamma IT-systemet, larmas det automatiskt om en olycka verkar vara ett misstänkt bedrägeri.

En av SOS Internationals samarbetspartners, Ramströms bilbärgning AB, har många års erfarenhet av utredningar av bedrägeriförsök och har arbetat framgångsrikt med att upptäcka dem i tid:

- I vårt område Västmanland avböjer försäkringsbolagen 2–3 skador i månaden med hjälp av det underlag vi levererar. Vi har över 10 års erfarenhet av att förbygga bedrägerier, genom att noga dokumentera skadeplatsen och på så sätt kunnat bistå försäkringsbolagen med viktiga pusselbitar till en utredning, säger Johan Ramström på Ramströms bilbärgning AB.

Baserat på det gedigna underlag Ramströms bilbärgning i dag besitter, har man i samarbete med SOS International tagit fram en struktur för att kunna bedöma sannolikheten för att en skada ska misstänkas som bedrägeri. Just nu pågår en stor utbildningssatsning, där SOS Internationals egna larmcentral samt alla som ingår i SOS Internationals stora nätverk av bilbärgningsföretag runt om i Sverige, lär sig allt om den här nya processen:

- Vi har utvecklat en process för att få samtliga inblandade att kunna dokumentera och utläsa små detaljer som är otroligt viktiga pusselbitar för att försäkringsbolagen skall kunna avböja en skada. Det viktiga i det här är att alla jobbar på samma sätt, och att hela kedjan av aktörer förstår varandra- från larmoperatör, bärgare och handläggare till verkstad. Det är först då som man får en verkligt bra effekt, säger Johan.

Den nya tjänsten kommer att implementeras på den svenska marknaden i början av 2019.

Pressinformation SOS International

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127